Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • Mental Fitness 4U • Onrust en stress • Positief denken • 

"Ik voel al tijden onrust. Maar ik twijfel. Brengt coaching me wel waar ik naar op zoek ben?" Deze vraag kreeg ik per e-mail van een dame die zomaar op mijn website belandde en geïnteresseerd was in mijn diensten als coach. Een goede vraag. Want inderdaad. Waarom zou je investeren in een coach? Iemand die niks tastbaars te bieden heeft? Iets tastbaars zoals kleding, schoenen of een nieuw gadget?

Als je verder prima in je vel zit, een gelukkig leven leidt en geen behoefte hebt om jezelf verder te ontwikkelen, dan zou ik zeggen: geef je geld lekker aan wat anders uit dan aan een coach. Dan ben ik de laatste om jou ervan te overtuigen dat coaching nodig is of zinvol.

Lange tijd onrust
Maar wat als je niet lekker in je vel zit? Wat als je een hele tijd niet tevreden bent, stress ervaart en onrust voelt? Wat als chocola, wijn en chips je niet verder helpen? Wat als die tassen vol met nieuwe spullen je geen voldoening meer geven? Wat als vluchten in een drukke agenda je niet helpt om dat onrustige, negatieve rotgevoel te onderdrukken? En wat als je geen zin hebt in lange wachttijden, een uitgebreid psychologisch traject of een therapeutische behandeling? Dan kan het zeker zinvol zijn om met een coach te praten. Al na 1 sessie kan het zijn dat je verder bent geholpen!

Wat doet een coach?
Een coach stelt je gerichte vragen en laat je nadenken over jezelf en jouw situatie. Een coach stimuleert je om datgene wat je al weet naar boven te brengen. Een goede coach geeft je een energieboost, een aha-moment, kennis en inzicht waar je wat mee kan. Een goede coach brengt de beste versie van jezelf naar boven zodat jij niet meer blijft hangen in je vervelende gedachten. En een goede coach weet jou in positieve zin te prikkelen zodat jij jouw problemen of struikelblokken actief aanpakt. Het resultaat is meer inzicht, meer positiviteit en een beter, energiek gevoel!

Kwakzalver of redder in nood?
Volgende vraag is dan natuurlijk: welke coach kies ik? De keuze van een coach is niet als het kiezen van een paar nieuwe schoenen. Schoenen kun je van tevoren passen, je kunt beoordelen of je de kleur mooi vindt en of ze lekker zitten. Bij de keuze van een coach is dit lastiger. Want je weet van tevoren niet wat je koopt. Hoe ga je te werken bij het kiezen van een coach? Een paar tips:

Wat wil je? Eerst moet duidelijk worden waar je hulp bij wilt. Is dat bij het aanpakken van je onrust en stress? Wil je afvallen? Wil je bepaalde kwaliteiten ontwikkelen zoals commerciële kwaliteiten? Of wil je van loopbaan veranderen, maar je hebt geen idee hoe je dat moet aanpakken? Bepaal wat je wilt zodat je weet in welke richting je moet zoeken.

Wat zijn je voorwaarden? Wil je bijvoorbeeld liever een man? Of juist een vrouw? Wil je een jong persoon als coach, of juist een coach met veel ervaring? Moet diegene bij jou in de buurt wonen? Of ben je bereid om voor een uitstekende coach te reizen?

Spreekt de coach je aan? Heb je een goed gevoel bij zijn of haar website? Voel je vertrouwdheid bij deze persoon? Heb je het gevoel dat je welkom bent om te bellen of te mailen? Komt de coach oprecht over? Is de coach open en toegankelijk? Spreekt de werkwijze van de coach je aan?

Is de coach deskundig en betrouwbaar? Laat je hierbij niet alleen (ver)leiden door diploma's, opleidingen, certificaten en registraties. Kennis uit boeken zegt zeker wat over kwaliteit, maar is geen garantie dat je goed wordt geholpen. Ervaringsdeskundigheid is bijvoorbeeld een waardevolle aanvulling op het coachingstraject. Een ervaringsdeskundige coach weet precies wat je voelt en hoe moeilijk sommige dingen kunnen zijn (bijvoorbeeld afvallen, een nieuwe business opzetten etc.).

Zoek op Google en vraag binnen je netwerk. Kijk eens rond op Google welke coaches je allemaal tegenkomt. Vraag in je netwerk of ze nog goede coaches kennen. Ga uiteindelijk vooral af op je eigen gevoel en intuïtie. Stuur een mailtje of bel. Kijk hoe de coach reageert en wat je ervaart!

Belangrijkste is dat je je goed voelt bij een coach en dat je diegene vertrouwt. Denk eraan dat coaching geen achteroverleun-proces is. Coaching is keihard werken. Maar als je een goede coach hebt, dan is dat de investering zeker waard!

Ik coach mensen in maximaal 3 sessies om mentaal fit en sterk willen worden. Dat doe ik in groepen en 1-op-1. Vooral mensen met onrust, stress, onzekerheid, negatief denken en een (bijna) burn-out hebben veel baat bij mijn coaching. Kies je voor coaching bij mij, dan combineer ik coaching met training. Dit betekent dat ik ook theoretische kennis geef om je verder op weg te helpen. Ik ben afgestudeerd psycholoog, maar gebruik ook mijn eigen ervaringen uit het verleden om jouw problemen te bestrijden. Veel werkgevers zien het nut van coaching in en vergoeden (een deel van) een coachingstraject. Vraag dit na bij je werkgever. Als je denkt dat ik een coach ben die bij jou past, stuur me gerust een mailtje op info@louisehildebrand.nl of bel me op 0413 79 51 89 of 06 52 33 68 90. Ik coach ook incompany door heel Nederland. (Zie Over mij,rechterkolom voor een overzicht van opdrachtgevers)

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.