Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Mental Fitness 4U • 

Urenlang staar ik al naar mijn scherm. Ik probeer te focussen. Mijn to-do-lijst groeit en groeit. Teksten die ik moet afronden, dingen die ik moet voorbereiden, administratie die schreeuwt om aandacht. Hoe meer ik erover nadenk, hoe drukker het in mijn hoofd wordt en hoe meer ik verstijf. Ik ben niet productief.

Wat nu? Ik wil aandacht afdwingen, productiviteit forceren. Die tekst moet eerst af! Ik spreek mezelf streng toe maar het helpt niet. Hoe strenger ik mezelf toespreek hoe meer ik in de weerstand schiet.

Wees bewust
Getverderrie. Ik kan toch niet zo nutteloos voor m'n scherm zitten? Nee. Inderdaad. Heb ik nog wat kennis uit mijn eigen training die ik kan gebruiken? Geef eens het goede voorbeeld Louise. Denk na...

Ik weet het! Het onderdeel timemanagement. Weet wanneer je batterij opgeladen is, wanneer je creatief bent of wanneer je moe of afgeleid bent. En nog slimmer, handel daarnaar! Pas je agenda daarop aan en het allerbelangrijkste... wees flexibel.

Zinloos
Voor mij is het nu volkomen zinloos om gecontreerd met een tekstopdracht bezig te zijn. Dan kan ik beter mijn bureau opruimen, bonnetjes sorteren voor mijn administratie of e-mail wegwerken.

Eigenlijk is het net als slaap afdwingen. Hoe harder je je best doet om in te slapen, hoe meer schapen je aan het tellen bent. En van frustratie naar het plafond blijft staren. Klaarwakker.

Wat anders doen
Dus ga ik nu maar wat anders doen. Zo zorg ik voor minder frustratie en productiviteit op andere gebieden.

Timemanagement is onderdeel van 'Grip op je leven', een van de zeven wetenschappelijk onderzochte aspecten die zorgen voor meer geluk. Deze aspecten komen uitgebreid aan bod in de training Mental Fitness 4U. Nieuwsgierig naar deze training? Kijk hier voor meer info.

 

Brian • 07-09-2011, 12:06
Tsja, het lullige is alleen dat als je voor iemand werkt diegene wel verwacht dat je die 8 uur dat je aanwezig bent datgene doet waarvoor je bent aangenomen. Dus dat "wat anders doen" gaat niet volledig op voor de meeste mensen...
Louise Hildebrand • 07-09-2011, 12:43
Maar binnen je werk kun je misschien wel verschillende dingen doen waar je een ander concentratievermogen voor nodig hebt? Zo zorg ik ervoor dat ik op mijn meest productieve en creatieve momenten geen e-mail ga beantwoorden, maar teksten schrijf of trainingen voorbereid. Ik neem aan dat je niet 8 uur achter elkaar exact hetzelfde hoeft te doen?
Brian • 07-09-2011, 18:44
Jawel ik ben colaflessendopopdraaier :-).... geintje

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.