Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
08| 06| 11
Rubriek: Emoties • Gedachten • Mental Fitness 4U • 

Emoties kunnen voor een hoop paniek zorgen. En dan praat ik vooral over angst, verdriet en woede. Zodra ik ook maar iets opmerk van deze emoties, dan slaan mijn hersenen op tilt. Ik probeer mijn emotie te analyseren en duik ongemerkt in mijn verstand.

Wat is er nu precies aan de hand? Is er iets vervelends gebeurd? Heb ik een onhandige gedachte die me van streek maakt? En hoe kan ik zo snel mogelijk van deze emotie afkomen? Soms kan ik de emotie verklaren. Maar dat geldt alleen als er ook bepaalde gedachten in het spel zijn die de emotie opwekken. Lange tijd heb ik gedacht dat dit de manier is om met emoties om te gaan. Wist ik veel dat ik vaak bezig was om de emotie te versterken. Een emotie wil namelijk alleen maar gevoeld worden!

Op een vriendelijke manier omgaan met emoties? Dat is voor mij nog een flinke uitdaging. Emoties moeten gedeletet worden, afgestraft en platgewalst. Dat is een van mijn automatische en zeer onhandige gedachtes. Het hebben van emoties is in mijn beleving namelijk 'not done' en verschrikkelijk. Helemaal als ik in het openbaar emotioneel raak en ik m'n tranen niet meer kan bedwingen (wat me soms nog weleens overkomt). Dan staat mijn innerlijke criticus direct klaar om me te straffen. Doe niet zo zwak, sneu en zielig. Verman jezelf. Stop met huilen. Je bent verdorie toch een sterke vrouw?

Huilen staat gelijk aan controleverlies. Ik voel me klein, nederig en gebroken. Ik kan niemand in de ogen kijken en voel me enorm kwetsbaar en nietig.

Daarnaast voelt het als een enorme nederlaag. Of beter gezegd. Mijn negatieve overtuiging zorgt ervoor dat mijn emotionele stortbui als een nederlaag voelt. Als anderen huilen prima. Voor anderen ben ik mild, lief en begripvol. Huilen is niet afschuwelijk. Het is hartstikke menselijk en mooi! Ikzelf krijg de zweep. Is het niet lachwekkend hoe mijn eigen gedachten en overtuigingen me keihard de grond in trappen?

 

Joop • 12-06-2011, 23:04
Het is niet alleen lachwekkend hoe jij over jezelf denkt maar iedereen.
Het mooie van alles is nog wel, dat we dat geen onder controle willen krijgen.
Maar omdat te verkrijgen (en ja dit klinkt heeeeeel zweverig) zal je dat denkbeeld zelf los laten.

Gain controle by losing the illusion of controle
Louise Hildebrand • 14-06-2011, 13:31
Zodra je het denkbeeld van jezelf hebt losgelaten heb je geen controle meer nodig. Dan is je stelling zelfs overbodig! Misschien kun je beter spreken over vrijheid?!
Joop • 14-06-2011, 15:35
Het geen wat je nu net schrijft heb ik zelf al beschreven.
We oefenen zoveel druk uit op het geen wat we weten, kunnen en doen, dat we vaak vergeten wat we nog niet bewust weten en kunnen.
We zijn te veel bezig naar de bevestiging van het geen waar we mee bezig zijn, terwijl we stiekem best weten waar we goed in zijn.
Iemand onder hypnose zou dat eigenlijk het beste kunnen vertellen, om maar een voorbeeld te geven.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.