Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Training • 

Feedback krijgen is altijd goed. Je wordt bewuster van je eigen zelfbeeld en het beeld dat een ander van je heeft. Soms komen deze beelden niet overeen. Dat heb ik afgelopen vrijdag en zaterdag tijdens een training van Les Mills persoonlijk ondervonden.

Na bodyjam en bodybalance heb ik me nu gestort op een nieuwe uitdaging. Bodycombat ofwel een groepsfitnessprogramma dat geïnspireerd is door vechtsporten zoals kungfu, karate, taekwondo, boksen en kickboksen. Bij dit programma is het erg belangrijk dat je als instructeur de juiste techniek en uitstraling toont. Geef je als instructeur lullige stoten en trappen, dan komt de essentie van het programma niet over en raken deelnemers totaal niet door je geïnspireerd.

Tot nu toe heb ik altijd gedacht dat ik, voor een groep, redelijk stoer kan overkomen. Dit weekend werd dit zelfbeeld totaal weggevaagd. Mijn techniek was op zich prima, maar mocht wat 'rauwer' gepresenteerd worden. Blijkbaar zit bodyjam en bodybalance iets te expliciet in mijn systeem gebakken. (Mijn eigen interpretatie: ik ben een té vrolijke en té sierlijke combatter)

De training was weer eens een eyeopener. Elke groepsfitnessprogramma van Les Mills heeft andere eisen en andere focuspunten. Instructeur word je niet zomaar, om van een uitstekende instructeur (waar ik uiteraard naar streef :-)) niet eens te spreken. Het vergt tijd, een kritische blik en vooral lef om jezelf te kunnen en willen verbeteren. Waarom lef? Omdat je open moet staan voor feedback. Daarnaast moet je bereid zijn om je eigen mening bij te stellen en (niet geheel onbelangrijk!) daarnaar te handelen.

Uiteraard geldt dit laatste niet alleen voor lesgeven, maar over voor andere zaken zoals verbale, non-verbale en schriftelijke communicatie. Eén ding staat voor mij vast: ik zal aankomende zaterdag alles uit de kast halen om zo 'rauw' mogelijk over te komen!

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.