Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • Relaties • Spreuken • 

Vandaag geen romantisch gedoe. Een 'tot de dood ons scheidt', 'ik mis je' of 'ik kan niet zonder je'. Laten we eens naar de realiteit kijken. Hoe gezond is het eigenlijk als je afhankelijk bent van een partner om je gelukkig te voelen?

Je wordt geboren, wordt verzorgd door je ouders, verlaat het ouderlijk huis en misschien heb je dan al kennis gemaakt met de liefde. Je hele dag is gevuld met liefdesscenario's, je loopt op wolken, wilt alleen maar bij de ander zijn en verdrinken in zijn of haar armen. De liefde voor de ander wordt bijna een obsessie, helemaal als de ander besluit om de relatie te verbreken. Verdriet overspoelt je, je voelt je leeg en denkt dat je nooit meer over dit verlies heenkomt.

Dit scenario wordt doortrokken in je verdere leven. Geeft de ander jou wat je wilt, dan ben je blij. Geeft de ander je niet wat jij wilt, dan ervaar je een gemis. Heb je geen partner dan is de kans groot dat je hunkert naar je wederhelft. Je wilt je weer compleet voelen, verliefd zijn, je dromerig bezighouden met mooie toekomstplannen samen met je nieuwe partner.

Het idee dat een ander je aanvult is romantisch, maar erg onhandig. Daarmee maak je jezelf afhankelijk van die ander. Heeft een ander je lief, dan ben je gelukkig, heeft de ander je niet lief, dan ervaar je een gemis. Zie je de kromheid van deze redenering?

En nu de realiteit. Je hebt niemand nodig om je continu gelukkig te voelen. Een partner die van je houdt is als een bonus. Een extraatje. Gaat de ander weg, dan stort je niet als een kaartenhuis in elkaar.

'Als je de liefde van je leven wilt zien, kijk dan in de spiegel.' (Byron Katie)

 

Marjolein • 29-09-2010, 10:22
Mooie gedachten. En tegelijk een vraag. Hoe is dit voor mensen die niet van zichzelf houden? Wat zien die mensen als ze in de spiegel kijken?
Xiwel • 29-09-2010, 11:08
Zelf ben ik al jaren alleengaand. Dat komt door diverse oorzaken, maar ook door mijn grote wens tot onafhankelijkheid. Ik wil me niet (te) afhankelijk maken van anderen en omgekeerd wil ik niet dat anderen zich (te) afhankelijk maken van mij.

Daarnaast vind ik niet dat ik mezelf lief moet hebben, maar vind ik wel dat ik met mezelf op moet kunnen schieten. Dus bij vrijwel elk besluit denk ik ook: 'Kan ik daarmee leven?' Vooralsnog gaat dat goed.

Diezelfde vraag kan je ook stellen voor mensen met wie je omgaat. Dus als je een goed contact met iemand of een groep wilt behouden moet je je bij situaties niet alleen bedenken: 'Kan ik daarmee leven?' maar ook: 'Kunnen de personen waar ik een goed contact mee wil houden daar ook mee leven?'

Als het antwoord voor de groep of persoon met wie je omgaat gelijk is als voor jezelf, dan is er weinig aan de hand. Als er een verschil is moet je je afvragen of je jezelf teleurstelt ten gunste van het contact met de anderen of omgekeerd.
ex hubster • 29-09-2010, 14:49
Tja, ik vind dat je wel degelijk van jezelf moet houden, wil je van een ander kunnen houden. Maar afhankelijk zijn van een ander of hoteldebotel verliefd zijn hoeft van mij ook niet. Je zegt het goed, een partner moet een aanvulling zijn. Dat ging ook fout bij ons, we groeiden uit elkaar en vulden elkaar ook niet meer aan. Dat stond los van 'houden van'. We hadden idd samen 100 kunnen worden, langs elkaar heen levend. We zijn nu 2 jaar uit elkaar maar als m'n maatje hou ik nog steeds van je. Als je om iemand geeft, geef je om hoe diegene is, met zijn of haar mindere kanten erbij!
Louise Hildebrand • 30-09-2010, 09:39
Misschien is de vraag ook: wat is houden van? Houden van betekent in mijn visie iemand, of dat nou een ander is of jezelf, volledig accepteren. Je hoeft een bepaalde eigenschap of beslissing niet leuk te vinden, maar kun je er, zoals Xiwel en ex-hubster zeggen, ermee leven?

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.