Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Coaching • Communicatie • Grenzen verkennen • 

Laatst had ik een interessant gesprek over authenticiteit en de mate waarin mensen überhaupt authentiek kunnen zijn. Want is het niet zo dat je in het bijzijn van anderen altijd een rol aanneemt?

Op je werk, in de supermarkt, in het verkeer, als vriend/in, partner, kind, ouder, noem het maar op? Als een kameleon pas je je aan de situatie aan. Op je werk verschijn je niet in bikini of zwemshort al is het op je werkplek bloedjeheet. Als je om 09.00 uur een zakelijke afspraak hebt staan, dan kom je op tijd (tenminste, als je de Nederlandse mentaliteit hebt ;-)) . Als een peuter vol trots zijn afgrijselijke tekening laat zien glimlach je vriendelijk en juich je zijn creativiteit toe.

Als mens leef je niet alleen. Om op een prettige en respectvolle manier samen te leven zijn normen en waarden nodig. Als individu kun je ervoor kiezen om deze normen en waarden niet op te volgen. Dat is prima, maar heeft wel consequenties. Wat die consequenties zijn, dat is natuurlijk afhankelijk van de situatie.

Authenticiteit heeft naar mijn mening te maken met de balans tussen je eigen wensen en behoeften en de normen, eisen en verwachtingen van de omgeving. Is de norm op je werk 'strak in pak' en heb je daar verder geen problemen mee (ook al draag je net zo graag een spijkerbroek) dan ben je authentiek. Voel jij je door deze kledingnorm continu ongemakkelijk, dan kun je niet authentiek zijn.

In feite gaat het om je gevoel. Voel jij je 100% op je gemak in een situatie, dan is de kans groot dat je authentiek bent. Op dat moment hoef jij geen ongemakkelijke houding aan te nemen die niet bij je past.

 

Ootje • 01-07-2010, 09:49
Ik probeer altijd zo authentiek mogelijk te zijn. Ook al ben ik van nature een kameleon. Moeilijk dus om daar een goede balans in te vinden.
Louise Hildebrand • 01-07-2010, 10:07
Sommige mensen zijn er zo goed in geworden om zich aan te passen dat ze zichzelf verliezen ofwel versmelten met de ander. De behoefte van de ander is jouw behoefte geworden. Dan is het een geweldige uitdaging om jezelf te hervinden. Vaak zijn vervelende situaties het moment waarop je je eigen behoeftes leert ontdekken. Bijvoorbeeld een relatiebreuk. Je wordt hierdoor gedwongen om naar jezelf te kijken en niet alleen naar de ander. Dat kan pijnlijk zijn, maar is vooral erg leerzaam.
Xiwel • 02-07-2010, 01:19
Als het hele kantoor met een strop loopt, dan doe ik dat niet. Schone en nette kleren vind ik normaal, maar de functie van een strop xi ik niet. Hier in NL is dat geen probleem, maar flink wat jaren terug ben ik in Canada wel eens gewezen op hun dresscode. Helaas voor hen hadden ze mijn advies nodig op technisch gebied en heb ik mij op kledingsgebied niet aangepast. Ik zag zelfs een relatie tussen 'hun domweg opvolgen en weing creativiteit in het werk. Het kantoor zat vol met dombo's. :-)

Als iedereen als lemmingen achter een leider aanloopt, dan ben ik degene die regelmatig uitwijkt naar links of rechts om te zien of de vluchtroutes bruikbaar zijn. Vooroplopen doe ik ook niet. Als ik xi dat mensen me teveel volgen dan wijs ik ze er op dat ik dat liever niet heb en dat ze beter hun eigen pad kunnen bewandelen.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.