Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Tekst en Redactie • 

Neem je klakkeloos over wat je op het nieuws of in de krant leest? Waar zoek je informatie die je nodig hebt? En wat te doen met alle jongeren die meer verstand lijken te hebben van computers en internet? Het zijn allemaal vragen die te maken hebben met mediawijsheid, een onderwerp waarover ik verschillende mensen heb geïnterviewd.

Opdrachtgever is Ict op school, onderdeel van Kennisnet Ict op school, een stichting die de belangen behartigt van het Nederlandse onderwijs op gebied van ict. Het leuke is dat ik verschillende invalshoeken heb gehoord. Zo heb ik o.a. een onderzoeker gesproken, een studente, een mediathecaris, een leerplanontwikkelaar, een ict-adviseur en een lerares van een basisschool.

Ict op school heeft een dossier op haar site geopend waar geïnteresseerden meer over dit onderwerp kunnen lezen. Inmiddels staan de interviews met de onderzoeker (Els Kuiper) en de mediathecaris (Helen Boelens) online.

 

Ed • 12-09-2007, 11:34
Interessant project.

Laatst was natuurlijk "wikipedia" in het nieuws als het gaat om informatie zoeken op internet voor school werk. Apart in die discussie vond ik dat men zich zo richtte op de fouten in deze encyclopedie, jij geeft ook al aan dat het gewoon zaak is niet alles klakkeloos over te nemen. Kranten worden van oudsher wel vaak geoorloofd als bronvermelding terwijl je daarvan weer niet kunt zien hoe ze tot stand zijn gekomen, bij een wiki wel. (En kranten hebben het meer dan eens ook niet bij het rechte eind.)

In ieder geval lijkt me dit "Ict op school" wel een leuk project om aan te werken.
Louise Hildebrand • 13-09-2007, 09:24
Dat is het zeker! En wat kranten betreft. Dat ben ik met je eens. Ik probeer ook niet meteen alles te geloven wat ik lees of zie. Dat geldt overigens ook voor tijdschriften of nieuwsprogramma's. Daar waar mensen werken worden fouten gemaakt, beleven ze een gebeurtenis op een andere manier of is er sprake van beïnvloeding. Dat is op zich niet zo erg, zolang je je daar maar bewust van bent.

Overigens staan er twee nieuwe interviews online: het interview met studente Laura Linger: www.ictopschool.net en toetsleerkracht Lolita Hew-a-Kee: www.ictopschool.net

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.