Neem je klakkeloos over wat je op het nieuws of in de krant leest? Waar zoek je informatie die je nodig hebt? En wat te doen met alle jongeren die meer verstand lijken te hebben van computers en internet? Het zijn allemaal vragen die te maken hebben met mediawijsheid, een onderwerp waarover ik verschillende mensen heb geïnterviewd.
Opdrachtgever is Ict op school, onderdeel van Kennisnet Ict op school, een stichting die de belangen behartigt van het Nederlandse onderwijs op gebied van ict. Het leuke is dat ik verschillende invalshoeken heb gehoord. Zo heb ik o.a. een onderzoeker gesproken, een studente, een mediathecaris, een leerplanontwikkelaar, een ict-adviseur en een lerares van een basisschool.
Ict op school heeft een dossier op haar site geopend waar geïnteresseerden meer over dit onderwerp kunnen lezen. Inmiddels staan de interviews met de onderzoeker (Els Kuiper) en de mediathecaris (Helen Boelens) online.
Laatst was natuurlijk "wikipedia" in het nieuws als het gaat om informatie zoeken op internet voor school werk. Apart in die discussie vond ik dat men zich zo richtte op de fouten in deze encyclopedie, jij geeft ook al aan dat het gewoon zaak is niet alles klakkeloos over te nemen. Kranten worden van oudsher wel vaak geoorloofd als bronvermelding terwijl je daarvan weer niet kunt zien hoe ze tot stand zijn gekomen, bij een wiki wel. (En kranten hebben het meer dan eens ook niet bij het rechte eind.)
In ieder geval lijkt me dit "Ict op school" wel een leuk project om aan te werken.