Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

Vorige week heb ik een enquête ingevuld waarin allerlei vragen worden voorgelegd over het zelfstandig ondernemerschap. Zo krijgt de wetenschap een beter beeld van de succesfactoren van zzp'ers, freelancers en interim-professionals.

Eerlijk is eerlijk. Ik had best moeite met enkele vragen uit de enquête. Alleen al de vraag hoe lang ik freelancer ben kon ik naar mijn gevoel niet correct beantwoorden. Zo kon ik o.a. kiezen tussen 1 - 2 en 3 - 5 jaren. Maar ik ben tweeënhalf jaar zelfstandig! Welke optie moet je dan kiezen? Oké, misschien een onbenullig iets, maar als de enquête pretendeert te meten hoe succesvol je bent en daarvoor het aantal jaren afzet tegen je tarief en het aantal uren dat je jaarlijks factureert (ik doe maar een gok), dan komt er misschien een vertekend beeld naar voren. (Althans, voor het persoonlijk rapport dat je krijgt als je de enquête invult. Niet voor het algemeen beeld.)

Sommige vragen begreep ik niet. Wat bedoelt de onderzoeker bijvoorbeeld met: Ik betwist graag de status quo. Hoeveel trainingsdagen ik in de afgelopen twee jaar heb geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van mijn vakbekwaamheid (ook een vraag uit de enquête) zegt natuurlijk wel iets, maar niet alles. Je hoeft in mijn ogen niet per se een trainingsdag te volgen om jezelf op een bepaald gebied verder te ontwikkelen.

Nog een opvallende vraag: Ik word door klanten en freelance collega's gezien als autoriteit op mijn vakgebied. Hoe stel je dat in godsnaam vast? Via het totaal aantal klanten? Het tarief dat je vraagt? Het aantal complimenten dat je krijgt? Of gaat vaststelling hiervan meer op basis van gevoel?

Ach, misschien maak ik het nu moeilijker dan dat het is. Het lijkt me ook erg lastig om een valide en betrouwbare enquête te ontwikkelen naar de succesfactoren van kleine ondernemers. Succes is in mijn ogen meer meer dan je inkomen en status. In ieder geval vraagt de onderzoeker om zoveel mogelijk zelfstandigen op de enquête te wijzen. Hoe meer mensen de enquête invullen, hoe betrouwbaarder de wetenschappelijke resultaten. Zoals ik al eerder vertelde ontvang je een persoonlijk rapport. Bijkomend voordeel: je staat weer even stil bij jezelf en je positie als freelancer.

De enquête staat tot 31 maart 2008 online.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.