Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

De laatste tijd spreek ik veel mensen, twintigers, dertigers en ook veertigers, die 'nog steeds niet' weten wat ze willen. Allemaal vinden ze het vervelend omdat ze voor hun gevoel al jaren doormodderen. Toch heb ik niet het idee dat deze mensen doodongelukkig zijn. Zou het zo kunnen zijn dat het idee 'Ik moet weten wat ik wil' hen onrustig maakt en niet hun daadwerkelijke situatie?

Niet hip
Laten we eerlijk zijn. Het is niet echt hip om te zeggen dat je niet weet wat je wilt, of dat nou geldt voor je werk of je privé-leven. Nee, het is veel hipper om te zeggen dat je altijd duidelijke doelen voor ogen hebt. Dat je zonder enige twijfel op je doelen afgaat. En dat je deze doelen ook echt gaat halen.

Twijfel, onrust en niet weten wat je wilt

(Stuart Miles,www.freedigitalphotos.net)

Hard werken wordt (alleen extern?) beloond
Of misschien is het nog beter voor je imago als je laat zien dat je hard werkt aan je doelen. Dat je vol discipline, uithoudingsvermogen en focus constant met je doelen bezig bent. Pas als je je doelen behaalt, dan heb je respect en waardering verdiend. En dan begint het hele riedeltje opnieuw. Dan stel je een nieuw doel waar je opnieuw heel hard voor gaat werken. En de sukkels die niet weten wat ze willen? Ach. Dat zijn losers.

Ben je wel echt een loser?
Maar is dat wel echt zo? Waarom moet je als mens dag in dag uit precies weten wat je wilt? Is dat wel realistisch? En verstandig? Want door je te focussen op een ding bijvoorbeeld, laat je andere mooie dingen misschien wel liggen. Zou het zo kunnen zijn dat niet weten wat je wilt je juist brengt naar dingen die jou echt gelukkig maken? Een situatie van meer acceptatie, meer tevredenheid en minder hoge verwachtingen?


Ja, er zijn mensen die altijd precies weten wat ze willen. Maar ik denk dat de meeste mensen weleens twijfelen. Of hun mening bijstellen van wat ze willen. Dus weten wat je wilt is geen garantie voor een blijvend goed gevoel.

Neem mezelf als voorbeeld. Ik dacht altijd precies te weten wat ik wilde in een relatie of van een man. Maar dat blijkt onzin te zijn. Ik viel bijvoorbeeld als een blok voor eigenzinnige en mysterieuze mannen. Mannen die me achteraf gezien alleen maar onzekerheid, stress en hoofdpijn bezorgden. Dat leerde ik door ervaring. Een les die ik niet kon leren puur door van tevoren een inschatting te maken van wat ik wilde.

Go with the flow
Meestal is het beter om het leven te ondergaan. Om te kijken wat er op je pad komt en om niet te veel na te denken over wat je wilt. (Te veel nadenken is sowieso niet verstandig). Als je namelijk continu nadenkt over wat je wilt en je komt er niet uit, dan ervaar je vreselijk veel frustratie. En daar word je zeker niet happier van.

Mentaal fitte mensen voelen geen druk om altijd precies te weten wat ze willen. Ze beseffen dat iets willen niet garant staat voor een blijvend goed gevoel en dat ze hun mening kunnen bijstellen. Het is prettig en zinvol om richting te geven aan je leven, maar maak er geen obsessie van. Wordt het voor jou wel een obsessie? Misschien kan ik je verder helpen via een trainings- en coachingstraject van 3 sessies. In dit traject wordt jouw mentale fitheid versterkt. Zo sta je steviger in je schoenen, ervaar je meer tevredenheid en rust, accepteer je jezelf meer zoals je bent en kun je beter omgaan met tegenslagen. Stuur me gerust een e-mail om te kijken of ik jou verder kan helpen. Kijk hier voor mijn volledige (bedrijven)dienstenaanbod.

Lees ook:
Ik weet niet wat ik wil

 

Ximaar • 23-02-2015, 12:19
Ik heb eigenlijk nooit geweten wat ik precies wilde en ik vind dat prima. Laat me ook graag verrassen en ben van mening dat je kansen moet pakken die zich aandienen. Mensen die wel volgens een soort eigen agenda leven vind ik doorgaans niet leuk. Ze stoten me af en misschien wel omdat iemand die zich aan teveel zelfopgelegde regeltjes houdt onbedoeld overkomt als een robot.

Ik heb trouwens wel altijd geweten wat ik niet wilde. Geen (loon- of andersinds) slaaf, geen leidinggevende en niet elke dag in de file of in het OV. Allemaal prima gelukt. ;-)
Louise Hildebrand • 24-02-2015, 15:34
Weten wat je niet wilt zegt veel over wat je wél wilt. Misschien is dat een goed uitgangspunt voor mensen die graag antwoord willen hebben op de vraag: wat wil ik?

Avontuurlijke types vinden verrassingen over het algemeen aangenaam. Er zijn ook mensen die minder avontuurlijk zijn en het juist prettig vinden om meer houvast te hebben. Dit zijn mensen die vooral streven naar zekerheden. Voor deze mensen is geen antwoord hebben op de vraag: wat wil ik?, wellicht extra frustrerend.
Fimke • 08-03-2018, 09:22
3 jaar later en nog steeds een artikel wat bij deze tijd past. Ik denk dat dit van alle tijden is. Voor mij is dit artikel echt de spijker op z'n kop. Ik heb gegoogeld: hoe weet ik wat ik leuk vind? Ik loop al vanaf het moment dat ik ben afgestudeerd, of eigenlijk al vanaf het moment dat ik een studierichting moest kiezen, me af te vragen wat ik eigenlijk leuk vind en wat ik wil. Wat vind ik leuk? Wat voor werk lijkt me leuk om te doen? Ik kom er maar niet uit.. maar misschien moet ik het inderdaad maar gewoon eens loslaten en wel zien wat er op mijn pad komt. Geen doelen stellen en zo de mooie dingen niet missen die ook voorbij komen. Dat scheelt wellicht een hoop gepieker en frustratie. Dit artikel had ik even nodig, dankjewel!!
Louise Hildebrand • 08-03-2018, 13:20
Fijn om te lezen dat dit artikel je heeft geholpen! Kopzorgen zijn zeker niet nodig. Sta inderdaad open voor de dingen die op je pad komen. We hoeven geen haast te hebben om te komen waar we ‘willen’. Het leven moet geleefd worden, niet gebruikt worden om doelen te behalen!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.