Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • 

Arrogant, afstandelijk, zakelijk, vriendelijk, open, gesloten, sociaal, introvert, extravert, naïef, slim, lui, sportief, sterk, afhankelijk, emotioneel dwingend... En zo is de lijst van labels die anderen ooit op me hebben geplakt oneindig. Maar wat zeggen die labels nou eigenlijk over mezelf?

Helemaal als mensen me beoordelen in dezelfde situatie. Dan is het toch gek dat twee mensen twee totaal verschillende meningen kunnen hebben over mij? Dan praten we niet over vaardigheden, want die kun je concreet meten. Het aantal fouten dat je maakt of het feit of je wel of niet op tijd bent. Bijvoorbeeld voor een deadline of een afspraak.

Hetzelfde geldt voor een opmerking zoals: 'Ik geloof je niet.' Hoezo geloof je me niet? Waar baseer je dat op? Wat geeft jou het idee dat je me niet kunt geloven? Is dat omdat je zelf weleens dingen zegt die niet geloofwaardig zijn? Of is jouw ervaring dat ik alles bij elkaar lieg?

Meningen en oordelen zijn subjectief. Vaak zeggen ze meer iets over de persoon die de mening verkondigt. Ik ben er inmiddels een beetje klaar mee. Voorheen zou ik afgaan op de mening van anderen en twijfelen aan mijn eigen perceptie, professionaliteit en mijn eigen persoonlijkheid. Ben ik arrogant? Afhankelijk? Kom ik écht zo zakelijk en afstandelijk over? Of valt het allemaal best mee?

Voortaan laat ik het los. Wat anderen denken is hun zaak en een kwestie van projectie. Ik blijf bij mezelf, gedraag me zoals ik denk dat goed is en blijf bij mijn eigen gevoel. En dat gevoel kan in elke situatie anders zijn èn verschillen van het gevoel dat andere mensen hebben.

 

Odi • 05-07-2011, 23:01
Ja, jij kwam op mij in eerste instantie heel afstandelijk over..... maar ben je dat? Of zei dat meer iets over mij. Wow, wat een ontzettend mooi mens, die Louise... maar ja, ze is onze instructrice... die zit natuurlijk niet te wachten op zo'n overenthousiast mens... die heeft natuurlijk altijd te maken met deelnemers die zo graag vriendinnen willen worden.... ik kom waarschijnlijk weer wanhopig over als ik laat merken dat ik haar heel erg aardig vind.....waarom zou zij vriendinnen met mij willen zijn.... Louise is vast heel kieskeurig in het uitzoeken van haar vriendinnen.. ik ben maar 1 van de vele deelnemers die ze tegenkomt.... wie zit nou op mij te wachten..... Ja, mijn perceptie van jou zegt zo ontzettend veel meer over mijzelf dan over jou. Mijn eerste indruk was de goede: wat een mooi mens. De rest..... angst voor afwijzing van mijn kant.
Angelique • 06-07-2011, 11:56
@ Odi, ik sluit me helemaal bij jou aan.
Joop • 06-07-2011, 13:30
Nou Louise, ik had je beloofd dat ik een reactie zou geven op deze blog.
Dus hier komt ie dan.........

Odi je haalt mij de woorden uit de mond.
Louise Hildebrand • 06-07-2011, 14:07
Wauw, jongens. Wat een geweldig leuke reacties! En wat merk ik als belangrijkste op? Dat ik drie hele mooie mensen op mijn weblog ontmoet. Het mooie wat jullie in een ander zien is het mooie in jullie zelf :-) (en die afwijzende gedachten zetten jullie maar gewoon bij het grof vuil!)
Brian • 07-07-2011, 10:28
Ik ben het er toch niet helemaal mee eens hoor, natuurlijk is het belangrijk dat je bij je eigen gevoel blijft en de dingen doet waar je je goed bij voelt. Maar om erachter te komen hoe mensen je zien zal je af en toe toch ook eens moeten luisteren naar de mening van de ander, daar zit namelijk toch wel heel vaak een vorm van waarheid in. Al is het alleen maar om erachter te komen of datgene wat je denkt uit te stralen ook werkeljik zo overkomt.
Louise Hildebrand • 07-07-2011, 10:50
@Brian. Zelfperceptie en de manier waarop anderen je zien kunnen inderdaad nog weleens verschillen. En ja, je kunt zeker leren door feedback te vragen aan anderen. Toch blijft de vraag op wie je dan kunt vertrouwen en wat 'de waarheid' is. Want vraag 100 mensen hoe je overkomt, dan zullen ze niet allemaal hetzelfde antwoorden. Het meest eerlijke is, denk ik, om in percentages te werken. Hoeveel procent van je groep waarnemers antwoordt hetzelfde?
Joop • 07-07-2011, 15:37
Ik denk zelfs dat het meest eerlijke is je zelf af te vragen, hoeveel waarde hecht je er aan als zij hun perceptie aan jou laten zien.
Het komt meer over dat je je zelf weg cijfert om andere maar te pleasen.
Pieter Gudde • 22-05-2014, 13:52
Hoi Louise, hoe ik jou ervaar is volledig mijn ervaring en projectie. Hoe jij mij ervaart natuurlijk ook. Dit betekent ook dat ik geen invloed kan uitoefenen op hoe een ander mij ervaart want dat heeft alles met zijn of haar binnenwereld te maken. Als je je dat realiseer kun je altijd jezelf zijn en hoef je niet je best te doen om een ander je aardig te laten vinden, want daar heb je toch geen invloed op. Als iedereen zich dit realiseert dan kunnen we allemaal ten alle tijden onszelf zijn.
Louise Hildebrand • 22-05-2014, 20:46
Hoi Pieter,

Ik ben het deels met je eens. Ik denk namelijk wel dat je enige invloed hebt op de manier waarop mensen naar je kijken. Stel je weet dat je een bepaalde 'negatieve' uitstraling hebt en je wilt niet dat een bepaald persoon deze mening over je heeft. Dan kun je de stap nemen om contact te maken met deze ander. Ik heb dat zelf 2 keer meegemaakt. Een keer bij een dame tijdens een groepsfitnessles, een keer tijdens een opleiding die ik gaf. Deze twee dames zijn achteraf naar me toegekomen met de opmerking: 'Ik weet dat ik heel chagrijnig kijk, maar dat betekent niet dat ik het niet leuk vond!' Het klopte inderdaad dat beide dames in mijn beleving erg chagrijnig keken. En ja, ik heb inderdaad gedacht, ze vinden er niks aan. Door contact te zoeken hebben de dames mijn perceptie over ze veranderd. Dan blijft natuurlijk de vraag: moet je dat doen? Dat is uiteraard een keuze. Maar in sommige gevallen is het wellicht handig om na te gaan of jouw ervaring overeenkomt met de ervaring van de ander.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.