Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
15| 05| 08
Rubriek: Persoonlijk • 

"Voor datgene wat je biedt, je kwaliteit en service, vind ik je... goedkoop." De klant kreeg het nauwelijks over zijn lippen. Begrijpelijk. Waarom jezelf in de vingers snijden door te zeggen dat je veel kwaliteit krijgt voor je geld? Ik was wel blij met deze biecht. Het deed mij nogmaals stilstaan bij mijn eigen toko. Wat is mijn kwaliteit/prijsverhouding? Ben ik echt zo goedkoop? Of valt het best mee?

Een paar maanden terug werd ik met dezelfde boodschap geconfronteerd. Toen ging een opdracht aan m'n neus voorbij omdat de klant vond dat ik te weinig uren had geoffreerd. Een medewerker adviseerde me om voortaan meer uren te offreren. "Dat kan best want blijkbaar straalt dat meer professionaliteit uit."

Anderzijds heb ik ook het tegenovergestelde gehoord. Dat mijn prijzen erg hoog zijn. En dat twee weken wachten op alle webteksten wel erg lang is. Vraag is natuurlijk of je, als je deze luxe hebt, überhaupt zaken met dit soort klanten wilt doen.

Het blijft een moeilijke taak. Uitvissen hoeveel tijd een opdracht kost en een goede prijs/kwaliteitverhouding communiceren. Aan mijn uurtarief zal het niet liggen. Ik reken 65 of 75 euro per uur afhankelijk van de opdracht. Een vrij marktconform bedrag waar ik zeker niet onder ga duiken.

Als ik hoor hoe sommige bedrijven werken, dan ben ik misschien te lief. Mijn teller start niet meteen als een klant vraagt om een extra correctieronde. Ben ik een uur of twee extra bezig dan ik geoffreerd heb, dan factureer ik die niet. Of dat zo verstandig is, is een tweede. Snijd ik mezelf in de vingers? Of maakt mij dat als tekstschrijver juist krachtig en onderscheidend?

 

Reiziger • 17-05-2008, 14:29
Het is heel simpel hoor: je bent niet te goedkoop. Dat staat wel boven jouw tekst, maar het ging feitelijk over de prijs-kwaliteitsverhouding. Over de kwaliteit kan ik weinig zeggen, over de prijs wel. Die is marktconform.
Een klant die een opdracht niet vertrekt omdat de offerte te laag is, is natuurlijk de omgekeerde wereld. Een garage die goedkoper is dan de dealer is niet per definitie een slechtere garage. Sterker, als opdrachtgever zie ik vaak het tegenovergestelde: teksten waar je de kachel mee kunt aanmaken, maar die schaamteloos vergezeld gaan van een stevige rekening.
Louise Hildebrand • 17-05-2008, 22:25
Dank voor je reactie! Van collega-tekstschrijvers heb ik inmiddels verschillende uurtarieven gehoord. Deze variëren van 50 tot 85 euro per uur. Soms ook meer. Wat die omgekeerde wereld betreft: ik was ook erg verrast door de feedback van de medewerker. Ik offreerde niet onder de marktprijs, integendeel, ik hanteerde mijn normaal uurtarief. Wat uren betreft, ik offreerde 20 uur voor 10 interviews van elk gemiddeld 250 woorden. De mensen die ik moest interviewen werkten allemaal in een pand bij mij om de hoek. De inschatting is misschien aan de krappe kant, maar in mijn ogen best haalbaar.
Reiziger • 18-05-2008, 21:28
250 woorden? Jemig, dat doe je toch met twee vingers in je neus? Kwartiertje bellen, drie kwartier tikken. Nou vooruit, half uurtje pp fysiek interview, half uur typen. Niks krappe kant! :-)
Louise Hildebrand • 19-05-2008, 09:22
De andere partij offreerde maar liefst 4 uur per interview! Daar moet ik wel bij zeggen dat de klant met de andere partij al goede ervaringen had. Ik was 'nieuw' en dus onzeker. Overigens kreeg ik van de medewerker ook mee dat zijn baas twijfelde aan mijn 'snelheid'. Hij dacht niet dat ik binnen 20 uur 10 goede interviews van 250 woorden kon leveren!
Reiziger • 19-05-2008, 10:58
Misschien volgende keer op basis van no cure no pay? Hoewel dat met 20 uur wel erg veel werk en risico inhoudt. Anders aanbieden er twee aan te leveren als proef? Vier uur per interview van 250 woorden is in elk geval regelrechte oplichterij.
Louise Hildebrand • 20-05-2008, 15:20
Meestal vind ik er wel een oplossing voor, alleen was in dit geval de deur volledig dichtgeklapt en ging de klant in zee met de andere partij. Ik had dus geen mogelijkheid om te 'onderhandelen'. Gelukkig zijn dit soort situaties schaars en is er altijd een manier om mijn kwaliteiten te laten zien.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.