Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Gedachten • Mental Fitness 4U • Onrust en stress • 

Keuzes waar dagen over na wordt gedacht. Situaties die tot op het bot worden geanalyseerd. Oordelen die graag de wereld in worden gegooid. Mensen hebben het vermogen om na te denken en dat kan best handig zijn. Je kunt verbanden leggen, dingen logisch beredeneren en de wereld beter voorspellen. Het denken wordt bloedserieus genomen, maar is dat nou altijd even verstandig?Stel een vriend reageert niet op een e-mail of sms. Dan kan je ratio van alles bedenken om dit te verklaren. Hij heeft geen zin om te reageren. Hij is boos op me. Hij heeft het te druk. Ik ben kennelijk niet belangrijk genoeg om te reageren. Of, ik heb iets gedaan waardoor hij nu niet reageert.

Je auto start niet en je hebt een belangrijke afspraak. Je ratio slaat op hol. Ik kom te laat. Wat gaat m'n afspraak denken? Wat gaat dit allemaal kosten? Gaat het nog goedkomen met deze auto? Straks moet ik een nieuwe auto kopen en daar heb ik absoluut geen geld voor. Dit soort dingen gebeurt nou altijd. Wat een klotedag!

Er zijn mensen met zeer strenge gedachten. Gedachten die ervoor zorgen dat je onredelijk bent naar jezelf en naar anderen toe. Ik moet altijd de beste zijn. Ik mag geen fouten maken. Ik moet alles snappen, weten, begrijpen en kunnen voorspellen. Ik mag nooit moe of ziek zijn. Ik moet de perfecte partner, moeder, vader, vriend, docent,� student, zoon of dochter zijn.

Dit zijn enkele voorbeelden van denkfouten. Fouten die je maakt zodra je ratio er met jou vandoor gaat. En fouten die je het leven zuur kunnen maken. Deze gedachten werken namelijk in op je gevoel. Vooral negatieve gedachten of strenge gedachten zorgen ervoor dat je jezelf de hel in schopt. Je voelt je minder goed over jezelf, negatief en onzeker. Zit je eenmaal in die negatieve spiraal, dan is het moeilijk om jezelf hieruit te halen.

Dus die vriend reageert niet op een e-mail of sms. Wat is de enige zekerheid die je hebt? Dat hij niet reageert. Om precies te weten waarom hij niet reageert moet je het hem vragen.

Je auto start niet en je hebt een afspraak. Wat weet je zeker? Dat je auto niet start. En dat je te laat komt of de afspraak moet verzetten. Dus bel je met je afspraak en bel je een vriend, de ANWB of je garage. Brainstormen over kosten is op dat moment volstrekt zinloos. Tenzij je je graag meteen rot wilt voelen.

En jij wilt altijd de beste zijn? Nooit moe of ziek zijn? De perfecte partner, vriend of whatever zijn? Waarom? Wat is daar het nut van? Enige drive om te presteren is prima en zeer gezond, maar zodra deze drive obsessieve vormen gaat aannemen heb je één zekerheid en dat is dat je nooit, of alleen tijdelijk, goed genoeg bent. En is dat wat jij wilt?

Lees ook:
Perfectionisme maakt ongelukkig
 

Joop • 28-07-2011, 12:50
ben ik helemaal mee eens, toch vinden we het wel belangrijk hoe de omgeving op ons reageert als het even slecht gaat met ons.

Het zijn toch allemaal huishoud regels die we even snel, van de opvoeding, ons zelf even snel aan gepraat hebben.
Hierbij vergeten we ons zelf vaak of het wel zo verstandig is om zo te zijn.

Louise Hildebrand • 28-07-2011, 13:05
Hoe anderen over je denken, en of je je druk hierover maakt, heeft te maken angst voor afwijzing. Anders zou je je er geen zorgen over maken. En wat gebeurt er als niet iedereen je aardig, leuk, mooi, goed, slim of whatever vindt? Dan bestaat de kans ook nog eens dat je jezelf afwijst. Erg handig dat denken, want dan heb je een dubbele afwijzing! ;-)
Joop • 29-07-2011, 19:59
Tsja ik maak me daar ook schuldig aan, ik zou graag willen horen van anderen dat ze mij accepteren zoals ik ben.
En zelfs al krijg ik het te horen dan geloof ik het toch niet helemaal, als of je denkt aan te voelen, hoe ze echt over je denken.

Waar ik wel ben achter gekomen, is dat je jezelf accepteren niet betekent dat zoals je nu bent dat je zo zal zijn voor de rest van je leven.
Maar op dat moment, en je er zelf voor de volle 100% achter staat als je iets aan jezelf wil veranderen. :D
Xiwel • 30-07-2011, 19:26
Ik heb er al jaren weinig last van. Dwz ik doe graag m'n best en vind het leuk als anderen dat waarderen. Als iets misloopt, dan loopt het maar even mis en stuur ik het op termijn wel weer een beetje bij. Laat me door missertjes niet gekmaken. Daar schiet ik en anderen niets mee op.

Er hoort nog wat bij en dat is consequentheid. Sommige (of beter erg veel) mensen denken ook nog eens dat ze consequent moeten zijn. Dingen die (bijvoorbeeld in de tijd gezien) bij elkaar horen. Die conseuentbelofte heb ik met niemand gemaakt, ook niet met mezelf. En als anderen vinden van wel, dan is dat toch echt hun probleem en niet het mijne.

Louise Hildebrand • 31-07-2011, 12:49
@Joop. Waarom heb je die bevestiging van anderen zo nodig? Op deze manier maak je jezelf afhankelijk van het gedrag en de mening van anderen. En dat is voor je eigenwaarde niet zo prettig. Die geef je op deze manier uit handen! Het is vooral belangrijk om jezelf te accepteren. Zowel de dingen die je positief vindt als de dingen die je als 'negatief' ervaart. @Xiwel. Wat bedoel je precies met consequentheid door de tijd heen?
Xiwel • 01-08-2011, 12:40
@Louise: Ik bedoel daarmee, dat als je eens voor iets kiest, je altijd (dus ook jaren later) voor dazelfde moet blijven kiezen - anders ben je niet consequent. Grote onzin natuurlijk. Het houdt in dat je niet van mening mag veranderen en bijleren dus geen enkel nut heeft. :-)
Louise Hildebrand • 01-08-2011, 13:27
@Xiwel. Je hebt daar helemaal gelijk in. Een mens kan altijd van mening veranderen, dat getuigt van flexibiliteit. Alleen is dat voor andere mensen soms wat lastig omdat je dan moeilijker voorspelbaar bent (helemaal als je vaak van mening/gedrag verandert). Ze raken daardoor in de war en daar houden mensen over het algemeen niet van. ;-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.