Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Tekst en Redactie • 

Nonchalant stopte ik m'n naamplaatje in m'n tas. 'Neem jij je badge mee naar huis?', werd er nieuwsgierig en een tikkeltje ironisch aan me gevraagd. 'Ja', antwoordde ik betrapt, 'ik vind de badge best grappig. Onder mijn naam staat: freelance journalist, terwijl ik mezelf eigenlijk nooit zo noem.'

Het was een korte woordenwisseling tussen mij en een van de aanwezigen op de Di-beter bijeenkomst van vorige week woensdag. Daar was ik uitgenodigd om verslag te doen van het debat. Toegegeven, eigenlijk is het best een idiote actie en reactie. Waarom noem ik mezelf geen freelance journalist terwijl ik wél geregeld journalistieke werkzaamheden uitvoer?

Misschien komt het omdat ik bij de woorden freelance journalist denk aan een vriendin die geregeld met irritante journalisten te maken heeft. Mensen die geen echte betrokkenheid tonen bij haar organisatie, maar puur uit zijn op sensatie en provocerende kreten. Misschien noem ik mezelf niet zo omdat ik psychologie heb gestudeerd en geen journalistiek. Then again, ik noem mezelf ook geen psycholoog! Ach. Misschien moet ik mijn hokjesbezwaar gewoon loslaten en accepteren dat mensen graag een duidelijk label aan alles hangen. Wie kan het ze overigens kwalijk nemen? Het maakt de wereld een stuk overzichtelijker.

Wellicht heb ik de batch meegenomen om te wennen aan het idee. Inmiddels heb ik nl. gemerkt dat het niet handig is om te zeggen dat ik tekstschrijver ben. Veel mensen vragen door omdat ze geen idee hebben van hetgeen een tekstschrijver doet. Dit in tegenstelling tot een journalist. Aangezien de werkzaamheden overlappen, kan ik net zo goed zeggen dat ik journalist ben. Toch?

 

Martin • 12-06-2007, 11:50

Mensen weten inderdaad niet wat ze bij tekstschrijver moeten voorstellen, bij journalist hebben ze het televisiebeeld van snelle mannen (en vrouwen) in dito auto's die allerlei avonturen beleven. Bij sommige journalisten klopt dat beeld overigens.
Arjan Jonker • 12-06-2007, 12:08
Goed punt. Ik merk ook dat het begrip 'tekstschrijver' niet wijd en zijd herkenning oproept. Toch hou ik liever wel aan die term vast. Als je zegt dat je journalist bent, is het meteen duidelijk voor iedereen. Maar journalistiek koppelen mensen niet direct aan tekstschrijven! Of aan kwalitatieve teksten, overigens (denk maar aan de vele spelfoutjes in de meeste kranten!). Bij journalistiek denken mensen eerder aan nieuws, reportages, etc. Een 'snelle' wereld.
Wat ik hoop is dat tekstschrijven als beroep meer erkenning krijgt. Dat het belang ervan ingezien wordt. Dat de mensen niet denken 'o, een tekst? schrijf ik zelf wel fftjes'.
Frank Perquin • 12-06-2007, 16:24
Wat is er mis met de titel journalist? Het feit dat sommige zuurpruimerige types werken voor de slecht betalende dagbladen en derhalve zonder motivatie hun boterhammetjes bij elkaar sprokkelen hoeft toch niets te zeggen over jou? Sterker nog: ik denk dat de wereld hard toe is aan 'andere' journalisten. Mensen die met passie en empathie kunnen luisteren en verhalen over wat andere mensen beweegt. Journalisten die laten zien wat je normaal gesproken niet te zien krijgt en laten horen wat verrast, verbaasd of verbijsterd. Op basis van wat je zegt meen ik vast te stellen dat je lekker voor de (journalistieke) muziek uitloopt. Gewoon doorgaan zou ik zeggen. Er zijn al genoeg 'gewone' journalisten.
Witlof • 12-06-2007, 17:57
Wat is freelance? een soort wollige pet die je af en toe op of afzet.
Martin • 12-06-2007, 19:53
@Frank Perquin Nounounou, wat een ronkende tekst. Hoezo is de wereld toe aan 'andere' journalisten? Heb ik nieuws voor je: die gepassioneerde journalisten lopen er al (of nog steeds) in rotten van drie rond! En dan ook nog over Louise schrijven: 'op basis van wat je zegt meen ik vast te stellen dat je lekker voor de journalistieke muziek uitloopt'. Wat is dat voor statement? Gelukkig dat een goede journalist, zuurpruimerig of niet, eerst kijkt naar de onderbouwing en de feiten en geen conclusies trekt op basis van 'wat iemand zegt.'
No offense hoor, Louise! :-)
Jan van Zwet • 22-08-2017, 13:56
Ik herken zoveel uit je stuk! Ik ben ooit zelf begonnen om apps te ontwikkelen toen dat een vlucht nam en doe dat nog steeds met veel plezier :)
Toch heb ik ook te maken met onbegrip en gebruik soms ook verschillende manieren om mijzelf te beschrijven aan anderen, zoals 'techneut'.
Ik lees je stukken trouwens altijd met veel plezier

freelancer.nl

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.