Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Tekst en Redactie • 

Vorige week kocht ik het Van Dale Jaarboek taal 2008, nieuwsgierig als ik was naar nieuwe woorden die het afgelopen jaar de Nederlandse taal hebben verrijkt.

Internetcowboy stuurt brulbrief over flutkunde
Het lijkt me een lastige klus, het samenstellen van een dergelijk boek. Zijn vanzelfsprekende samenstellingen nieuwe woorden? Wanneer is een woord überhaupt nieuw? Wie is graadmeter om dat te bepalen? Mensen van de straat? Kranten? BN'ers?

Bij het doorbladeren van het boek kom ik woorden tegen die in mijn beleving helemaal niet nieuw zijn. Ook zie ik woorden waar ik nog nooit van heb gehoord. Juist vanwege dat laatste is het handig om dit boek in m'n kast te hebben zodat ik direct de betekenis en schrijfwijze kan opzoeken van 'nieuwe' woorden.

Om jullie deelgenoot te maken van dit Jaarboek vinden jullie hieronder tien grappige of (voor mij) opvallende woorden en hun betekenis.

aalstrak - (van kleding) nauwsluitend, syn. huidstrak

brulbrief - brief waarin allerlei tekstuele middelen zijn gebruikt om de informatie zo opvallend mogelijk te presenteren

flutkunde - pseudowetenschap

glossofobie - beklemmende vrees voor het spreken in het openbaar

jarretelfilosofie - lippenstiftfeminisme (?)

internetcowboy - internetondernemer die met aanbiedingen stunt

muisklikactivist - iemand die actie voert door het digitaal ondertekenen van protestwebsites, het versturen van protestmails e.d.

slaafchocolade - chocolade gemaakt van cacaobonen die afkomstig zijn van plantages waar mogelijk nog sprake is van (kinder)slavernij

waterstress - situatie waarin de behoefte aan water groot en de beschikbaarheid van water klein is

zwacri - zware criminaliteit

 

Xiwel • 13-12-2007, 13:33
Heel veel woorden halen het niet. Van het bovenstaande lijstje zal hooguit brulbrief een jaartje mee kunnen gaan. De rest is te ver gezocht. Enkele jaren terug is er veel tamtam geweest over het beurtbalkje, toch hoor je niemand bij de kassa zeggen: "geeft u mij even een beurtbalkje aan."

Het is een stuk moeilijker om een nieuw kort woordje te bedenken. Ipod is zoiets, maar dat bestond al als eyepod (oogkas). Treuro heeft het in Duitsland heel ver geschopt. Niet zo raar aangezien de prijzen na de invoering ven de Euro in Duitsland ook teveel stegen. In het Nederlands kan ik me zo'n kort nieuw woord niet voor de geest halen. Of het moet al 'toppertje' zijn, wat ik een vreselijk woord vind.

Zelf vind ik het woord 'klachtoffer' wel aardig. Dus mensen die slachtoffer worden van hun vele geklaag (bijvoorbeeld als je teveel zeurt bij ADSL-overzetting wordt je aanvraag trager behandeld. :-). Dat woord schoot me 4 jaar terug te binnen en is sinds die tijd maar op 4 (met deze pagina erbij op 5) webpagina's te vinden.
Louise Hildebrand • 14-12-2007, 10:15
Inderdaad, dat vermoedde ik al. Als ik te veel zou gaan klagen zou de adsl-overzetting zéker misgaan. Het is een logische reactie van de mens. Wordt deze 'aangevallen', dan worden de hakken in het zand gezet. Toch vraag ik me soms weleens af waar de grens ligt tussen voor jezelf opkomen zodat zaken goed en op tijd geregeld worden en klagen. Zelf beschouw ik mezelf niet als een klager, maar misschien ben ik soms juist 'te lief'. Zo hoorde ik gisteren toevallig wat een superrelaxte klant ik ben bij de tandarts, bijna té relaxt (er gaan nogal wat dingen 'mis' en ik zit geregeld lange tijd in de tandartsstoel). Klagen is niet bij me opgekomen hoewel ik me wél heb afgevraagd of er geen sprake is van slordigheid en onkunde...

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.