Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Mental Fitness 4U • Persoonlijk • 

Wat zal ik mijn vriendinnen missen. De bibliotheek waar ik heerlijk werk en geïnspireerd raak. De sportscholen waar ik lessen geef. De trouwe leden. De prachtige omgeving. Vanaf januari verruil ik het Noord-Hollandse Alkmaar voor het Brabantse Veghel om dichterbij mijn familie te wonen. Ik laat een mooie, heftige en leerzame periode achter me en ga een nieuwe, avontuurlijke periode tegemoet.

Al in maart van dit jaar besloot ik dat het tijd werd voor een nieuwe stap. Een stap waarin ik mijn huidige woonplaats zou verlaten. De beslissing kwam als een ingeving. Ik twijfelde geen moment en wist: dit ga ik doen. Het zijn de momenten van pure helderheid waarin ik niet geremd wordt door angsten en onzekerheden. Heerlijke, zuivere momenten die ik graag ervaar.

Het gekke is. Vroeger zou ik nauwelijks twijfelen over dit soort beslissingen. Een jaartje stoppen met mijn studie? Ja, gewoon doen. In het buitenland werken? Leuk! De enige vragen die opkwamen waren: waar ga ik heen? En wat ga ik doen? Het waren mijn avontuurlijke reisjaren waarin ik au pair ben geweest in Zuid-Frankrijk, gastvrouw op een Franse camping, serveerster in een restaurant opCuraçao en danseres in Oostenrijk, Italië en Ibiza.

Veranderingen aangaan en het avontuur opzoeken. Het lijkt moeilijker te worden naarmate mensen ouder worden. En soms zelfs onmogelijk. "Ik snap dat wel hoor, dat je dingen achter je wilt laten. Als ik geen kinderen had gehad, dan had ik dat ook gedaan. Dan was ik ook verhuisd naar een andere stad. " Zo biechtte een sportschoollid op toen hij mijn verhuisplan hoorde.

Ook een andere kennis van boven de 50 vertelde dat ze vroeger moeiteloos naar een andere provincie zou zijn verhuisd, maar nu de stap niet meer durft te zetten.

Ik vraag me nu af: is avontuur opzoeken of veranderingen aangaan écht moeilijker als je ouder wordt? En wat zijn daar de redenen van?

 

Lonneke • 02-12-2013, 15:34
Louise,
Als je ouder wordt, leer je bewuster te leven in het hier en nu. Leer je waarderen wat je hebt. Is het niet zo nodig om avontuur elders te zoeken, want hier en nu is avontuur genoeg om van te leren en te groeien.
En verandering op "oudere" oudere leeftijd is moeilijker, omdat je al langer "vast zit" aan bepaalde patronen die je hebt opgebouwd.
Kort gezegd...
Lon
Ximaar • 02-12-2013, 19:24
Het is bekend dat het zo werkt. Komt ook dat mensen ervaren dat veranderingen vaak niet helpen. Zelf zit ik er niet mee en ben toch een ruime 50plusser. Dit jaar ook weer gewoon op zwerffietsvakantie geweest en het beviel me prima. Wat zit de wereld toch vol met leuke mensen. Maar ook wat lijken de mensen over de hele wereld steeds meer op elkaar.
Louise Hildebrand • 04-12-2013, 11:05
Veel veranderingen aangaan, bijvoorbeeld verhuizen, brengt ook veel onrust met zich mee. Voor mij was reizen heel interessant, maar op een gegeven moment was ik het zat om alleen maar uit een rugzak te leven. Ik merkte dat ik juist meer behoefte kreeg aan een stabiel thuishonk. Ik denk dat het vooral belangrijk is om te kijken wat je behoefte is op dit gebied. De een houdt van veel verandering, de ander juist niet. En die behoefte verandert door de jaren heen. En inderdaad Lonneke, naarmate je ouder wordt zit je langer vast aan bepaalde patronen. Op het moment dat je denkt: mijn leven kabbelt maar een beetje voort, er zit iets niet helemaal lekker, of mijn leven is saai, dan wordt het tijd voor verandering. En die verandering hoeft niet eens heel groot te zijn. Doe eens een leuke workshop of ga eens een middag gewoon ergens zitten. Kijk eens wie je allemaal tegenkomt. Want inderdaad Ximaar, de wereld zit vol leuke mensen die uiteindelijk allemaal hetzelfde willen. Gelukkig zijn en mooie ervaringen beleven.
Joop • 05-12-2013, 17:48
een patroon vormen is dat niet gewoon de angst voor het onbekende te verdoezelen?
Louise Hildebrand • 09-12-2013, 10:17
Patronen geven een mens rust. Als je elke dag moet nadenken of je wel of niet gaat douchen, of je wel of niet een ontbijt voor je jezelf gaat klaarmaken, en of je wel of niet die dag gaat sporten, dat kost dat een hoop energie. Ik denk dat een goede balans belangrijk is. Voor een deel patronen en routine inplannen in je dagelijkse leven en voor een deel flexibel zijn en je laten verrassen door onbekende dingen.
Joop • 10-12-2013, 09:28
Ik bedoelde eigenlijk dat er vaak voor mensen meer patronen bijkomen, dan daadwerkelijk nodig is.
Je bent naderhand toch een saftey zone aan het creeeren, waarbij flexibel zijn bijna niet mogelijk lijkt.

Met die balans ben ik het helemaal eens, ik denk alleen dat daarom veranderen zo moeilijk lijkt.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.