Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Ondernemer • 

Ik werk voornamelijk thuis. Mensen vragen me vaak genoeg hoe ik dat volhoud. Geen stok achter de deur om naar m'n werk te gaan, geen scheiding tussen werk en privé en vooral geen collega's met wie ik af en toe een praatje kan maken.

Toegegeven. Ik vind het best prettig om alleen te werken. Als het gaat om tekstuele werkzaamheden ben ik het productiefste als ik weinig 'stoorzenders' om me heen heb. Of dat nou muziek, niet werkgerelateerde spullen of collega's zijn, als ik schrijf moet ik helder kunnen nadenken en dat lukt me het beste in een omgeving met zo min mogelijk prikkels.

Thuiswerken vind ik dus heerlijk. Nu ik binnenkort een echte werkkamer heb - dus zonder kameraccessoires in de vorm van schoenen, tassen en kleding - wordt het thuiswerken nog prettiger. Ik verheug me nu al op de momenten dat ik teksten zo uit m'n mouw schud, juist omdat ik dan nóg minder stoorzenders om me heen heb. Èn ik verheug me op het moment dat ik de eerste klant thuis kan ontvangen, zonder meteen mijn privédomein te hoeven betreden.

Helaas vereist thuiswerken wel enige discipline. Daarom heb ik voor mezelf een aantal regels opgesteld. Zo begint mijn werkdag uiterlijk om negen uur 's ochtends en werk ik zo min mogelijk 's avonds en in het weekend. Zo houd ik de balans tussen werk en privé goed in evenwicht en kan ik mezelf in mijn vrije tijd probleemloos 'loskoppelen' van mijn werk.

Dat loskoppelen gaat nog beter als ik 's avonds een lesgeefverplichting heb. Zodra ik de sportschool binnenstap, enkele klanten spreek en mijn les begin, ben ik volledig in een andere wereld. Kom ik vervolgens weer thuis, dan voel ik me ook echt thuis en niet op m'n werk. Dus of thuiswerken lastig is? Niet voor mij. Op dit moment zou ik niet anders willen...

 

Lia Donkers • 28-01-2008, 18:00
Ik werk ook vanuit huis en ik moet zeggen dat ik het heerlijk vind maar discipline heb je overal nodig. Er ligt ook minder dagelijkse druk omdat je niet ergens op tijd hoeft te zijn en altijd maar were in de files terecht komt.
Arjan Jonker • 29-01-2008, 08:35
Wow, niet een klein beetje een herkenbaar verhaal. Ook ik werkte voorheen in de huiskamer, waar niet eens een bureau stond, laat staan een kast om m'n documenten overzichtelijk - laat staan onoverzichtelijk - kon wegbergen. Dus dat lag dan op één grote stapel naast de boekenkast. Na elke dag alles weer 'opruimen', terwijl het dus helemaal niet opgeruimd was. Steeds de onrust, want keek ik naar de tv, zag ik in m'n ooghoeken ook m'n ongeorganiseerde puinhoop die m'n administratie was.

Ja, thuiswerken is heerlijk. Als je tenminste een eigen plekje hebt. M'n verhuizing is nog niet voltooid; we wonen al wel in ons nieuwe huis, maar mijn werkkamer moet nog worden behangen en geschilderd. En er moet nog een vloer in. Maar dan vertoef ook ik heerlijk in m'n eigen omgeving, en kies ik zelf welke stoorzenders ik toelaat. Muziek zal de eerste zijn!
Louise Hildebrand • 29-01-2008, 16:36
Leuk om jullie ervaringen te horen. Bij nader inzien laat ik overigens wel 'stoorzenders' toe: m'n honden! :-) Blaffen, piepen, manipuleren of op schoot springen... Als ik thuiswerk zijn ze altijd in de buurt en leiden ze me vaak genoeg af (wat ik overigens niet erg vind). Dus eigenlijk werk ik helemaal niet alleen. ;-)
Sevim • 09-03-2008, 14:51
Zo te zien zijn er veel mensen die ook thuiswerken. Ik wil ook graag thuiswerken:-0
Wie kan mij wat tips geven???
Louise Hildebrand • 10-03-2008, 09:00
Hoi Sevim,

Ik neem aan dat je als zelfstandige thuis wilt werken? Kun je iets meer achtergrondinformatie geven over jezelf en je werksituatie? Kan ook per e-mail, dan kan ik je gerichter tips geven.

Gr, Louise

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.