Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Emoties • Mental Fitness 4U • 

Normaalgesproken heb ik een engelengeduld. Ik kan veel hebben en meestal ben ik vriendelijk, begripvol en behulpzaam. Dat is vast de reden dat ik nauwelijks conflicten heb of kwaad ben. De afgelopen weken is dat wel anders geweest. Opkomen voor mezelf, grenzen bewaken en vooral laten merken dat er niet met me te sollen valt. Ik heb er bijna dagelijks mee te maken gehad.

Het is makkelijk om van het ene uiterste in het andere uiterste te vallen. Dat merk je soms weleens bij mensen die bijvoorbeeld een assertiviteitscursus volgen. Na de training hebben ze een enorme boost en kunnen ze doorslaan in assertief zijn en NEE-zeggen. Voor jezelf opkomen wordt dan pure botheid. Mensen in je omgeving schrikken zich dood en jij zegt of doet dingen waar je later spijt van krijgt.

Inmiddels heb ik gemerkt dat niet moet reageren in woede. Tijdens een woede-aanval ben ik onredelijk, negatief en vals. De emotie overspoelt me en ik lijk te verdrinken in mijn eigen woede. Voel ik daarnaast ook nog eens machteloosheid, dan komt er nog een potje verdriet bij ook. 'Actie!' Schreeuwt de emotie. 'Reageer op diegene die jou kwaad en verdrietig heeft gemaakt!'

Is de emotie door m'n lijf geraasd, dan kan ik helder nadenken en reageren. Ik kan diegene die me triggerde rustiger te woord staan en duidelijker mijn boodschap overbrengen. Zonder onredelijk te worden of mijn eigen woede te voeden.

Ik blijf mijn grenzen aangeven, maar doe dat op een vriendelijke manier. Goh. Daar gaat weer een overtuiging. Ik dacht dat ik niet zo assertief was, maar dat blijkt reuze mee te vallen!

Lees ook:

Onrecht, woede en martelneigingen
Woede positief inzetten

 

marielle • 29-03-2011, 20:17
Jeetje wat herkenbaar...!!!!

Fijn om te lezen dat ik niet de enigste ben.

Gr Marielle
Louise Hildebrand • 30-03-2011, 14:08
Je bent zeker niet de enige! Misschien is het een idee om op school een vak in te voeren zoals: omgaan met emoties. Wiskunde is handig, maar omgaan met heftige emoties is nog veel handiger!
Joop • 01-04-2011, 19:41
Het is zeker heel herkenbaar.
Ik ben zelf al jaren bezig geweest om mijn gevoelens weg te drukken en niet proberen naar buiten te brengen.
Toch gebeurd het te vaak naar mijn beeld op een nare manier, waardoor ik chaotisch met mijn gedachte om ga en mijn gevoelens.

Sinds de laatste tijd dat ik met mijn gevoel contact maak (wat niet altijd fijn is) ervaar ik een bepaalde rust niet sterk aanwezig maar aanwezig :D
Louise Hildebrand • 02-04-2011, 20:17
Oefening baart kunst :-) Nog steeds ben ik mezelf aan het trainen om goed om te gaan met emoties. En dat betekent: voelen. In het verleden was ik ontzettend goed in het onderdrukken van emoties. Ik en gevoelig?! Echt niet! Maar emoties willen erkend worden, anders blijven ze je achtervolgen. En juist dat voelen, dat is niet iedereen gewend. Ik had daar ook geen of nauwelijks ervaring mee.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.