Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Coaching • Goed in je vel zitten • Motivatie • 

Sommige mensen roepen heel hard dat het niet goed gaat. Soms schemert een persoonlijke situatie subtiel door. Tussen neus en lippen door wordt gezegd: 'Ik loop tegen een burn-out aan.' 'Ik moet voor m'n gezondheid afvallen.' 'Die werkdruk, die ligt veel te hoog.' 'Ik wil nu ècht meer rust in m'n lijf.' 'Die gedachten, ik word er gek van. Maar...'

Die maar. Er is altijd een maar. Een maar die zegt dat het niet lukt om doelgericht in actie te komen. Die maar die zorgt dat je in een slachtofferrol blijft hangen. De gemiddelde lezer die zich herkent in de eerste zinnen zal nu vol afschuw reageren. Ik? Een slachtoffer? Echt niet!

Toch zijn ze slachtoffer. En wel van zichzelf. In plaats van concrete actie kiezen ze voor passief gedrag. Ergens is het namelijk best lekker om het superdruk te hebben en tegen een burn-out te lopen. Ergens is het wel veilig om die overtollige kilo's mee te blijven zeulen. En ergens is het heerlijk om alleen maar anderen te pleasen en ja-gedrag te vertonen. Zo hoef je namelijk niet naar jezelf te kijken en je angsten onder ogen te zien.

 

Xiwel • 24-05-2010, 15:18
Ik noem dit soort mensen immer klachtoffers. Dus slachtoffer van hun eigen geklaag.

Met mij gaat het prima. Geen burn-out en nog net niet door de zon verbrand. Het vervelende is dat als je je lekker voelt, de tijd veel sneller gaat.
Louise Hildebrand • 25-05-2010, 12:57
Ja, dat ken ik. Op dagen dat de zon heerlijk schijnt, ik geen deadlines heb en enorm veel energie heb, vliegen de uren voorbij. Dat is inderdaad wel jammer ja!
Patricia • 26-05-2010, 17:18
De 'maar' is een excuus welk ik af en toe bewust gebruik.
Maar *grin* voor de rest geschrapt.

Wat is overigens het probleem met die tijd? De uren vliegen voorbij en alle besef van tijd raak je kwijt. En dan blijkt dat er veel meer tijd is. Alleen al het niet dragen van een horloge geeft heel veel extra tijd.
Louise Hildebrand • 27-05-2010, 10:08
@Patricia. Op het moment zelf is alle besef van tijd inderdaad weg. Word ik me vervolgens bewust van verplichtingen, dan voelt dat soms wat minder prettig. Overigens draag ik al sinds mijn tienerjaren geen horloge meer!

Patricia • 27-05-2010, 12:14
@Louise Hildebrand ahhhhh verplichtingen. Ook zo'n overtuiging. Een verplichting is iets waar je zelf voor gekozen hebt, dat het belangrijk is om te doen. Maar ben je echt verplicht om dat te doen? Of ben je het slachtoffer van je verplichtingen?

En het gaat er m.i. niet om dat je geen verplichting aan moet gaan, alleen of je de beleving van verplichtingen kan veranderen zodat het geen moeten meer is maar een plezier, zodat daarbij ook het besef van tijd verdwijnt.
Louise Hildebrand • 27-05-2010, 16:03
@Patricia. Ook daarvan ben ik me bewust. Neem het volgende voorbeeld. Ik voel me op dit moment lichamelijk verre van fit, loop tegen een griep aan en geef vanavond twee uur les. Dus zou ik graag extra tijd willen hebben om op te knappen, zodat ik fit voor de klas kan staan. Als dat mogelijk is teken ik daar graag voor ;-)
Patricia • 27-05-2010, 16:37
@Louise Hildebrand Als je tijd wilt hebben moet je die nemen. Ook een kwestie van keuzes maken. Kies je voor jezelf of belast je anderen met je bijna griep en het risico anderen te besmetten?
Of luister je naar het seintje dat je pas op de plaats moet nemen, ff rustig aan doen?

:-) Ik weet dat je dit allemaal weet. Veel sterkte vanavond
Louise Hildebrand • 27-05-2010, 16:40
Je slaat de spijker op de kop! Ik weet dat ik pas op de plaats moet maken. Dank dat je me even een spiegel voorhoudt. Dit weekend neem ik veel tijd voor mezelf om bij te tanken :-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.