Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Tekst en Redactie • 

Deze week sprak ik een dame die al drie jaar lang, met uitzondering van de zomervakantie, vijf keer per week een zakelijk blog plaatst. En dan praat ik niet over blogs die bestaan uit een paar woorden of zinnen, maar over redelijk uitgebreide reviews van games of andere onderwijs- en ict-gerelateerde zaken.

Ik vind het knap. En vooral bewonderswaardig. Na een dag bikkelen op een webtekst, brochure of journalistiek artikel sta ik te popelen om iets heel anders te doen. Lekker bankhangen, rommelen, sporten of wat anders. Tussendoor een blog schrijven doe ik soms, maar meestal heb ik er geen tijd voor. Of beter gezegd: maak ik er geen tijd voor. Immers, of je wel of geen tijd hebt is een kwestie van prioriteiten stellen.

Ik heb mezelf vanaf het begin als doel gesteld om drie keer per week een blog te plaatsen. Meestal kom ik er wel aan, maar heel soms wil ik nog weleens verzuimen. Mijn kritische ik spreekt mezelf dan streng toe: 'Louise, dat kost je lezers.' De dame twijfelde hieraan. Volgens haar gebruiken veel bloglezers een RSS-reader, een programma dat je attendeert op nieuwe berichten van de door jouw gekozen websites.

Klinkt aannemelijk ware het niet dat ik zelf niet eens een RSS-reader heb... Shame on me! Suggesties voor een goede, snel te installeren en vooral makkelijk te gebruiken RSS-reader hoor ik graag!

 

Barbara • 31-08-2007, 11:46
Hi Louise, er zijn verschillende opties om RSS-feeds te lezen:
- wil je overal ter wereld je feeds kunnen lezen, dus ook als je in Thailand in een internetcafé inlogt? Kijk dan eens op www.bommie.com. Dit is een gratis online RSS-reader en heeeel gemakkelijk in te stellen. (Daarom hebben ze ook geen FAQ: niemand stelt hen ooit een vraag!)
- wil je gebruikmaken van je browser IE 7.0 (dit gaat niet op voor Mozilla Firefox), dan kun je op het oranje RSS- logo klikken dat rechtsboven verschijnt in de menubalk en opent zich een mogelijkheid om feeds toe te voegen.
- je kunt ook een RSS-reader op je computer installeren. Deze kun je overal op het web vinden als freeware.
- gebruik je al Windows Vista? Daar zit ook een RSS-reader in als 'gadget'. Geen idee of Apple ook zoiets op de iBook heeft, maar ongetwijfeld.
- en dan heb ik onlangs nog zoiets gevonden als Netvibes (.com), dat een te personaliseren bureaublad voor je browser is met allerlei mogelijkheden erop om feeds te lezen, het weer in diverse plaatsen te laten zien enzovoorts.

Persoonlijk gebruik ik de eerste optie. Dit is mijn startpagina geworden, omdat ik na het starten van m'n computer direct het nieuws wil lezen.
Erno Mijland • 31-08-2007, 16:09
Probeer Bloglines eens. Gratis, geen software installeren (want online bereikbaar, dus ook op andere plekken met een internetaansluiting). Een korte review vind je hier:
www.handigengratis.info
Witlof • 31-08-2007, 23:41
Ik gebruik geen RSS hoor, ik wip gewoon bij tijd en wijle als ik in de buurt ben even binnen... wel voldoende blijven verversen anders kan ik wel eens mijn route gaan verleggen.
Jan Glas • 01-09-2007, 13:31
Ha Louise,

Ik gebruik al enig tijd de startpagina van Google als rss-reader: www.glaswerkt.nl

Erg Handig!

Gr, Jan
Louise Hildebrand • 02-09-2007, 09:06
Bedankt voor jullie reacties en tips. Ik hou alle gegeven informatie in m'n achterhoofd!
Ed • 03-09-2007, 10:41
Het ligt er maar net aan hoe je "aantal lezers" ziet natuurlijk. Als elke blog van je altijd ongeveer X keer gelezen wordt dan krijg je dus bijvoorbeeld bij 2 logs per week in plaats van 3 dus in totaal minder views, maar niet per log! (En misschien ook helemaal geen unieke lezers per week minder.)

In ieder geval denk ik dat het vooral uitmaakt wat voor log je hebt. Als je een zakelijk log hebt zullen je lezers vooral geïnteresseerd zijn in stukken met een sterke inhoud, dan geeft het niet zo als je blogfrequentie soms wat lager is. Als je geenstijl.nl bent dan gaat je doelgroep misschien wel zeuren als je maar 1 berichtje per dag plaatst, om maar even iets extreems te noemen. Ik denk dat je vooral zelf blij moet kunnen zijn met wat je jouw doelgroep aanbiedt qua logs, als je eens niets te vertellen hebt kun je het mijns inziens ook beter laten, tenzij je weblog natuurlijk als doelgroep heeft "mensen die graag nietszeggende stukjes lezen". Enfin, je snapt mijn punt denk ik: inhoud die afgestemd is op je doelgroep is beter dan een hoge logfrequentie.

Zelf gebruik in nooit een RSS lezer, ik heb maar eenb paar vaste stekjes.
Louise Hildebrand • 03-09-2007, 16:44
Dat zijn er al twee. Ik dacht dat ik ondertussen de enige was zonder RSS-reader!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.