Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
08| 09| 10
Rubriek: Bewustwording • Communicatie • 

Arrogant, afstandelijk, zakelijk, vriendelijk, open, gesloten, sociaal, introvert, naïef, lui, sportief, sterk, depressief, koppig, kattig... En zo is de lijst van labels die anderen ooit aan me hebben gekoppeld oneindig. Maar wat zeggen die labels nou eigenlijk over mezelf?

Ik weet nog de allereerste keer dat iemand tegen me zei dat hij dacht dat ik arrogant was. Een klasgenootje van destijds. Ik schrok me dood. Ik arrogant? Maar zo wilde ik helemaal niet overkomen! Zo onzeker als ik was op 15-jarige leeftijd keek ik alleen strak voor me uit en liep ik vaak genoeg bekende mensen, waaronder familieleden, vrienden of klasgenootjes, straal voorbij.

Iedereen heeft een mening over je en kijkt door zijn of haar eigen bril. Loop je rechtop, kijk je niet om je heen en loop je met vastbesloten stappen op je doel af, dan vindt de een je arrogant en de ander je zelfverzekerd. En pats boem... Je hebt een label inclusief een mening die wel of niet iets over jou zegt.

(Overigens is dat klasgenootje later op zijn mening teruggekomen.)

 

Xiwel • 08-09-2010, 16:17
Bij meer dan 10 labels ontvang je het gratis bonuslabel: 'veelzijdig'. :-)
Louise Hildebrand • 08-09-2010, 16:21
:-)
Marjolein • 09-09-2010, 14:06
Wat je ziet zijn je gedachten over wat je ziet...daarom is wat je krijgt niet altijd wat je ziet en wat je ziet niet altijd wat je krijgt.

Ik bedacht me dat ik me nogal arrogant heb opgesteld tegenover het boek dat je me recent onder ogen bracht. Bedenk dan maar...het zijn maar mijn (beperkte) gedachten over wat ik zag...die gedachten kunnen vandaag anders zijn...en ben ik dan nog arrogant?

En zo gaat het met alles van wat je ziet van menselijk gedrag. Het is meestal maar een momentopname. Ik heb op sommige momenten trekjes die als arrogant bestempeld zouden kunnen worden. Maar ik bén niet arrogant. Althans...ik heb nog veel meer trekjes dan alleen arrogant ;-)

Elk mens is veelzijdig. De kunst is denk ik alle zijden van het veelzijdige in balans te brengen en te houden. Pfff...wat een klus is dat toch...'leven'... ;-)
Louise Hildebrand • 09-09-2010, 16:27
@Marjolein. Misschien is het leven niet een klus, want ook dat is zomaar een gedachte ;-). Maar nu we het toch hebben over gedachten, gedrag, menselijke trekjes en veelzijdigheid. Als alles een momentopname is, hoe zit het dan met karaktereigenschappen?
Marjolein • 10-09-2010, 17:14
hm tja...bedoel je zoiets als 'introvert arrogant' of 'extravert arrogant'...
Louise Hildebrand • 13-09-2010, 09:34
Ja, dat zou kunnen. Maar ook in hoeverre iemand meer een denker is dan een voeler. Of de mate waarin iemand meer introvert is dan extravert. Ik ben bijvoorbeeld meer introvert dan extravert, hoewel ik me wel erg extravert kan gedragen. Over het algemeen ben ik rustig, maar ik kan ook druk zijn. In hoeverre kun je dan zeggen dat iemand een bepaalde karaktereigenschap heeft? Is het dan bijvoorbeeld wel zinvol om persoonlijkheidstest af te nemen? (omdat alles toch een momentopname is?)
Marjolein • 16-09-2010, 15:47
...ben er weer...even een paar dagen plat gelegen met zomergriep...

nou...een persoonlijkheidstest zegt m.i. iets over de dominante gedragsvoorkeur van iemand. Extravert, introvert, you name it. Zoals jezelf al zegt, een introvert kan zich extravert opstellen / gedragen. Dus je kunt tot op zekere hoogte denk ik kiezen voor bewust ander gedrag c.q. ander gedrag aanleren dan je 'automatische' gedrag. Belangrijk is te weten wat je standje 'normaal' is (=persoonlijkheidstest heeft nut). Ik neig zelf ook naar introvert. Dat merk ik vooral als ik me om wat voor reden dan ook te lang achtereen 'extravert' heb opgesteld (resultaat...ik wordt bekaf van mezelf en heb dan even een 'niet te genieten' humeur).
Louise Hildebrand • 17-09-2010, 16:41
Dus je voelt je weer kiplekker?!

Ik denk inderdaad dat mensen vooral comfortgedrag of automatisch gedrag vertonen en er bewust voor kunnen kiezen om zich anders te gedragen. Voor ander gedrag is wel een bepaalde mate van bewustzijn nodig. Tenzij je strak staat van de cafeïne (of wat anders ;-)) omdat de serveerster je per ongeluk twee koppen gewone koffie heeft gegeven in plaats van cafeïnevrije koffie (heb al weken geen gewone koffie gehad). Zo stuiterde ik vanmiddag bijeenkomst 2 van de cursus intuïtief tekenen binnen, terwijl ik normaalgesproken veeeeel rustiger ben. Ik had mezelf niet meer in de hand ;-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.