Wat zijn ze fijn: klanten die op tijd betalen. Het liefst nog ver binnen de gestelde termijn. Toch is niet elke klant even 'ideaal'. Hoe komt dat toch?
Is een factuur niet op tijd betaald, dan biedt bellen naar mijn mening de beste uitkomst. Inmiddels gaat dat me makkelijker af dan in het begin. Ik voelde me onzeker, geremd en had angst dat de relatie met de klant onherroepelijk zou verslechten. Het fijnste is als de organisatie een aparte crediteurenadministratie heeft. Je hoeft niet met je contactpersoon over geld te praten, maar puur en alleen over de opdracht.
Openstaande facturen blijven een moeilijk gesprekonderwerp. Je wilt de klant niet wegjagen, maar je wilt ook graag op tijd voor je diensten betaald krijgen. Wat dat betreft heb ik nog mazzel. Ik ken ook ondernemers die te maken hebben gehad met wanbetalers. Eén collega-tekstschrijver heeft als regel dat 50% van de opdracht vooraf wordt betaald. Haar ervaringen uit het verleden dwongen haar om voor deze werkwijze te kiezen. Heel begrijpelijk, hoewel ik me afvraag of mijn klanten een dergelijke regel zouden accepteren...
Let vooral op veranderende betalingstermijnen. Het is niet erg als iemand pas na een maand betaald als dat structureel gebeurd. Als het ineens zes weken wordt, dan is er iets aan de hand. Dat soort veranderingen in betaalritmen zijn misschien wel belangrijkere signalen dan gewoon een late betaling. Stel ik elk geval voor jezelf een stappenplan 'wat te doen bij wanbetaling' op. En laat opdrachtgevers de opdracht liefst schriftelijk bevestigen. Wij starten niet zonder getekende overeenkomst. Als je dit een keer structureel oplost, heb er er daarna nauwelijk meer zorgen over.