Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • Inspirerend • Ondernemer • Tekst en Redactie • 

Gisteren was ik bij een Irakees gezin voor een interview. En dat was heerlijk ontnuchterend.

Niet vanwege hun huidige situatie. Het gezin is nu gelukkig en woont inmiddels zeven jaar in Nederland. Wat ontnuchterend werkte was hun situatie vooraf. Vier jaar lang leven een asielzoekerscentrum. Continu in onzekerheid. Dag in dag uit afwachten of ze wel of niet een verblijfsvergunning zouden krijgen.

Hoe belangrijk is dan mijn 'probleem' hoe persoonlijk ik kan bloggen? Welke richting ik opga met mijn zzp-activiteiten? Of ik wel of niet ga samenwerken met mijn ex?

Natuurlijk zijn mijn zorgen net zo belangrijk. Ik ben diegene die met mijn zorgen moet leven, maar toch. Het is wel even verfrissend om met m'n neus op de feiten te worden gedrukt: er zijn véél ergere problemen...

 

Xiwel • 10-02-2010, 11:23
Dus je nieuwe website komt nog weer later? :-)

Vergelijken is vaak ondoenlijk. Las net dat Haïti het aantal aardbevingdoden heeft verhoogd naar 230.000. Dat zijn net zoveel mensen als er in Alkmaar, Heerhugowaard, Bergen, Langedijk en Heiloo wonen. Daarmee valt dus weinig te vergelijken. Zoveel slachtoffers zijn er niet eens in Iraq gevallen.

Als het om asielzoeken gaat, dan moet en kan dat naar mijn gevoel ook binnen een half jaar bepaald worden. In dat geval kunnen de asielzoekers sneller aan een baan en dus belasting betalen en scheelt de schatkist flink wat geld. Voor die mensen is het ook een stuk prettiger.

Bij mijn oude baas heb ik met een Ukraïner gewerkt die (als economische vluchteling) moeiteloos buiten het opvangsysteem om direct aan de bak en in een gewoon woonhuis kwam. Hij woont daar met zijn vrouw inmiddels 10 jaar.
Louise Hildebrand • 10-02-2010, 11:44
Haha, wanneer mijn website online komt is afhankelijk van de bouwers en hun planning. Al het materiaal ligt inmiddels bij www.glasenvanrixel.nl . Het duurt dus niet lang meer! (en nu echt :-))

Tot die tijd kan ik nadenken over een leuke manier van introduceren.

En vergelijken is inderdaad niet te doen. Er zijn altijd ergere dingen. Maar, voor mij was gisteren wel even zinvol, juist omdat ik me makkelijk laat meeslepen door mijn gedachtes.
Arjan Jonker • 10-02-2010, 11:51
Tussen mijn werkzaamheden door doe ik vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk. Ik kom zo wekelijks in contact met vluchtelingen uit te vaak dezelfde windstreken.

En helaas loopt het niet altijd 'goed' af. Zo ken ik een Irakese man die enkele jaren geleden is gevlucht. Zijn vrouw en kinderen moest hij achterlaten, maar die zijn nu ook gevlucht en terechtgekomen in Amerika. Hij wil hen natuurlijk graag hierheen halen. Hij woont al in een woning. Maar: de IND heeft doodleuk besloten dat alle Irakezen die een vergunning hebben gekregen op D-grond, die kwijtraken omdat het nu 'veilig'(!) is in Irak. Hij slaapt liever als illegaal hier op straat dan dat 'ie terugkeert naar Irak. Ze maken 'm daar dood. Ondertussen kan hij zijn vrouw en 2 zoontjes niet hierheen halen. Zijn zoontjes ontwikkelen zich, groeien op zonder dat hij het mag meemaken. Hij slaapt niet meer. Hij is kunstenaar, maar kan van de zorgen niet meer schilderen. Hij hoopt, als hij uiteindelijk echt uitgezet wordt, dat hij een ticket kan krijgen naar Amerika.

Het is een schande.
Arjan • 10-02-2010, 11:54
O ja: en denk nu niet dat hij binnen een maand duidelijkheid heeft (dat zou tenminste nog iets zijn: duidelijkheid, een vorm van zekerheid). Maar waarschijnlijk gaat dit nog rustig een jaar ofzo duren, voordat de IND een definitief oordeel heeft geveld.

Vraagje: wanneer houd je op vluchteling te zijn, en ben je gevluchteling...?
Louise Hildebrand • 10-02-2010, 12:14
Het is een interessante vraag die je stelt. Ik heb me altijd verwonderd over landsgrenzen en waar mensen wel, en waar ze niet mogen wonen. De grenzen van nu zijn niet de grenzen van vroeger. Waarschijnlijk zullen over een tijd de grenzen weer helemaal anders liggen (of zijn verdwenen, maar dat is waarschijnlijk te idealistisch van me ;-))

Natuurlijk is de situatie ingewikkelder dan ik schets. Als ik alleen al kijk naar de wachttijd voor woningen. Dan moeten Nederlanders in Alkmaar gemiddeld 6 jaar wachten voordat ze een woning krijgen. Al zou de groep niet-Nederlanders groeien, dan wordt deze wachttijd alleen maar langer.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.