Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Moeheid, irritatie om kleine dingen, een druk of opgefokt gevoel, lichamelijke kwalen zoals nekpijn of rugpijn... Ze zijn lastig, maar eigenlijk ook heel handig. Want, hoe fijn is het als je lichaam je vertelt dat er iets niet klopt?

En hoe makkelijk is het om deze signalen doodleuk te negeren? Voor mij is dat meer regel dan uitzondering. Zo ben ik de laatste weken doodmoe, maar uitrusten? Of vrij nemen? Welnee! Weet je hoeveel werk ik nog heb liggen? En zeker vervelend die nek- en rugpijn, maar ik moet toch die sportlessen geven. Wie moet het anders doen met al die collega's die op vakantie zijn of blessures hebben? Ik ben alleen maar een beetje moe...

Wil je niet luisteren, dan gaat je lichaam steeds meer signalen geven. Eerst was ik alleen wat moe. Maar moeheid is voor mij niet indrukwekkend genoeg. Dus kreeg ik last van een stijve nek, vervolgens tintelingen in m'n arm, ging ik door mijn rug, kan ik me slecht concentreren op nieuwe klussen en raak ik steeds meer geïrriteerd door de meest belachelijke kleine dingen.

Vorige week viel het kwartje pas. Ik ben weer in mijn eigen valkuil gevallen! Dit na een behandeling van mijn fysiotherapeut voor de tintelingen in mijn arm die maar niet weggaan. "Misschien moet je ook eens kijken naar je belastbaarheid", vertelde ze. "Ik denk dat die niet zo groot is op dit moment."

Waarop ik zei: "Dus ik moet mijn belastbaarheid vergroten?" En zij antwoordde: "Of je belasting verlagen..."

Auw.

(Bron: www.freedigitalphotos.net)

 

Joop • 15-08-2011, 21:58
Wat kan de mens toch raar zijn :-D
Louise Hildebrand • 16-08-2011, 08:36
Ik zie het meer als een hardnekkige, onrealistische overtuiging dat ik Superwoman ben ;-)
Martijn • 16-08-2011, 09:51
Hé Superwoman! Belastingverlaging willen we allemaal wel hoor (nou ja, behalve de belastingdienst) ;-)

Voorlopig ff wat rustiger aan dus. Enneh, leer van je "fouten". Doen we allemaal, toch? Ahum, auw! :-s
joop • 16-08-2011, 19:48
Misschien is het niet zo zeer dat je het jezelf zo druk maakt.
Maar het feit dat je gevoelsmatig nog niet alles heb verwerkt.
Het heeft zo van tijd tot tijd een goede invloed op mij als ik er aan denk ;)
Marc Vaessen • 16-08-2011, 23:54
Het is inderdaad wel belangrijk om tijdig naar je lichaam te luisteren. Als je dat niet doet zal je lichaam zich steeds sterker moet laten horen/voelen waardoor de kwalen zullen verergeren.
Louise Hildebrand • 18-08-2011, 11:24
@Martijn. Ik zie het meer als een uitdaging dan leren van fouten. Is het fout om je grenzen op te zoeken? Het is kennelijk iets wat ik continu doe, het spanningsveld opzoeken tussen belastbaarheid en belasting. @Joop. Hoe bedoel je precies gevoelsmatig nog niet alles verwerkt? @Marc. Klopt! Het lichaam doet precies wat het moet doen om jou iets duidelijk te maken!
Martijn • 18-08-2011, 11:35
Vandaar ook fouten tussen aanhalingstekens. Maar aan de andere kant, we mogen best wel eens wat vaker (aan onszelf) toegeven dat we fouten maken hoor. Dan kunnen we er in ieder geval van leren! Problemen, fouten, uitdagingen,... Het komt allemaal op hetzelfde neer. We "moeten" er op den duur iets mee.

Oh enneh, grenzen opzoeken is absoluut niet fout!

Grtz!
Joop • 18-08-2011, 17:15
Ik bedoel dat we ons zelf hebben aan geleerd problemen op te lossen met ons verstand.
Daar bij vergeten we vaak dat het probleem dat we ervaren gepaard gaat met het gevoel dat we daarbij definieren.
We weten dan wel hoe we het in gedachte kunnen verwerken, terwijl het gevoel van het vorige nog steeds aanwezig is.
Het gevolg daar van is, dat we een nieuwe gedachte en een nieuw gevoel het vorige overlappen om maar te hopen dat het dan op lost.
In feite ben je dan alleen bezig een pleister op een gebroken been aan het aan brengen zo gezegd.

Het analyseren van onze problemen is dan ook geen enkel probleem, zolang het gevoel dat je hebt bereidt bent te voelen en uiteindelijk naast je neer te kunnen leggen.
Voor mij is dat een hele confrontatie, hoewel ik weet dat het voor mij heel goed zal zijn als ik het gehad heb ;)
Errol • 19-08-2011, 13:04
Leer er van Superwoman.....ik was superman tot mijn lichaam er helemaal mee stopte! Toen supplementen als no explode gebruiken om op te staan en les te geven.....supje uitgewerkt??? Slapen!!! Telefoon?? Uit!! En dan kan je erop wachten dat je inneens al moe word van denken.....aan leuke dingen.....slechte dingen.....maakt niets uit! Maar eigenlijk is het heel logisch.....je battery moet ook eens opgeladen worden.....is erg moeilijk als je geen nee kan zeggen! En ben je gestressed van al dat lesgeven evt icm ander werk is het erg vreemd dat je een potje knallen on stage toch weer gaat zien al jou uitlaatklep! Ik weet pas sinds een half jaar rust (thanx dynamicshit) waar mijn grens is en ik kan nee zeggen! Je belastbaarheid verhogen......dat kan.....ik heb wel een schema voor je hoor ;) maar je weet dat na elke goede training een goed herstel nodig hebt.....heb je dat niet....dan werkt het allemaal in de verkeerde richting! Oh god......die tintelingen.....wat fijn om daar vanaf te zijn! Succes Superwoman...je weet nu dus waar je grens ligt........x , Err
Louise Hildebrand • 22-08-2011, 15:54
@Joop. Dank voor je uitleg. En sterkte met de confrontatie. In dit geval geldt: waar een wil is, is een wet! @Errol. De juiste balans vinden is altijd lastig. Soms moet je dingen ondergaan (in dit geval belasting/belastbaarheid/nee-zeggen) om echt te weten/voelen waar je grens ligt. Niet iedereen is hetzelfde en de een kan meer aan dan de ander. Zonder te vallen kun je niet opstaan. En al is de val hard, de les die je eruit haalt is altijd waardevol :-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.