Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Gedachten • Mental Fitness 4U • 

Elke dag gelukkig. Je goed voelen en sterk. Nooit geraakt worden door een opmerking, rotweer of andere tegenslag, altijd de dingen bereiken die jij wilt. Moeiteloos, lachend, en vooral zonder stress. Bestond er maar een pilletje voor. Of een wondercursus. Eentje waar je lekker achterover kunt leunen, koffie kunt drinken en de trainer aan kunt horen.

De realiteit is anders. Wil je in positieve zin veranderen, dan moet je er (eventueel met hulp van buitenaf) ZELF wat aan doen. En niet alleen op momenten waarop het jou uitkomt of waarop jij er zin in hebt. Het irritante is namelijk dat je jezelf graag saboteert. Want veranderen, daar houd je onbewust helemaal niet van. Je wilt graag in oude patronen blijven hangen, want dat is veilig en bekend. Dus verzin je graag allerlei excuusjes om niet met je mentale fitheid bezig te zijn. Ik zet ze graag op een rij:

Geen tijd. Dit is het meest makkelijke en voor de hand liggende excuus. Allerlei verplichtingen schreeuwen om je aandacht. Werk, je gezin, vrienden, noem ze maar op. Ondertussen heb je wel genoeg tijd om een paar uur voor de tv te hangen, die zak chips leeg te eten, of uren te liggen piekeren. Prima, maar verwacht dan niet dat je mentaal fitter, veerkrachtiger en sterker wordt.

Ik ben nu eenmaal zo. Het zit in de aard van het beestje. Ook zo'n geweldig excuus. Dus jij laat je bepalen door je genen? Of door je zelfbeeld? Een beeld met overtuigingen die je zelf in de loop van je leven hebt opgebouwd? En een beeld waarin je heilig gelooft? Heel makkelijk, want dan hoef je niet je best te doen om te veranderen, want dat is in jouw beleving toch zinloos.

Ik kan het niet. Hoezo kan je dat niet? Oké, niet alles wat je wilt zal binnen je mogelijkheden liggen, maar jouw manier van denken, daar heeft (bijna) iedereen invloed op. Hoe harder je roept dat je iets niet kunt, hoe groter de kans dat het inderdaad niet lukt. En dat is fijn want dan kun je ieder geval zeggen: 'Zie je nou wel!'

Het is altijd zo gegaan, dus zo zal het altijd gaan. Wat een geluk. Jij hebt de gave om in de toekomst te kijken. Fijn, dan kun je achteroverleunen in je stoel want dan staat jouw toekomst toch vast. Hoezo denk jij dat terugval in het verleden automatisch terugval in de toekomst betekent? Natuurlijk kan het verleden een goede richtlijn zijn, maar zie dit eerder als een waarschuwing, obstakel of uitdaging dan een feit. Elke dag heb jij de keus om dingen anders aan te pakken. Doe dat dan ook!

If you don't like something, change it. If you can't change it, change your attitude (Maya Angelou)

Als psycholoog, trainer en coach houd ik me dagelijks bezig met mentale fitheid en gezondheid. Ik geef (bedrijven) presentaties, workshops, trainingen en coachingstrajecten over onderwerpen gerelateerd aan mentale gezondheid. Denk aan e-mailstress, te hoge werkdruk, burn-out, onrust, piekergedrag of ongelukkige gevoelens. In mijn dienstenaanbod vind je meer informatie hierover. Stuur gerust een e-mail om te kijken of ik jou of jouw bedrijf verder kan helpen.

 

Odi • 11-10-2011, 11:23
Hahaha, mensen zullen zich bijna schuldig gaan voelen als ze niet naar jouw mental fitness training gaan. Want als ze dat niet doen, zijn het luie donders, hahahaha. Maar even voor de twijfelaars, ik heb er zelf heel veel aan gehad. En ook al val ik vaak nog terug in mijn oude denkpatronen, het heeft bij mij wel het besef gekweekt, dat ik zélf iets kan doen aan mijn emotionele toestand. Én dat dat niet vanzelf gaat, dat ik daar wel hard aan moet werken. Maar ik kan het, dat weet ik nu en dat helpt me steeds weer een stapje vooruit. Dank je wel, Louise, voor je inzichten en je eindeloze optimisme.
Louise Hildebrand • 11-10-2011, 11:41
Fijn om te horen dat je veel aan de training hebt gehad. En dank je wel voor het compliment :-) Maar om alle irreële verwachtingen meteen bij te stellen: ik verricht geen wonderen. De training is vooral een prima startpunt om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je veerkracht en geluk. Ik geef uitgebreide kennis en praktische tools, daarna moeten mensen het toch echt zelf doen. Wat jij ook zegt: het gaat niet vanzelf. Helemaal als je altijd op de automatische piloot hebt geleefd en nooit hebt getwijfeld aan je eigen overtuigingen. Blijf je er wél continu aan werken, dan zal de training zeker haar vruchten afwerpen!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.