Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
10| 01| 13
Rubriek: Mental Fitness 4U • Yoga • 
Week 3 dag 1. Het hoge woord is eruit. Het gaat er niet om dat we glorieus slagen voor de examens of een perfecte hatha yogales neerzetten. Nee, we krijgen een belachelijk vol schema om ons mentaal en fysiek sterk te maken. Dat zal ons blijkbaar helpen om betere yogadocenten te worden.
Dus wordt het programma vanaf deze week nog intenser, zowel fysiek als mentaal. We maken kennis met verschillende soorten pranayama's, een half uur uur per dag. Dit zijn ademhalingstechnieken om onze prana, levensenergie, te beïnvloeden. Allerlei dingen kunnen gebeuren. Sommige mensen worden high en krijgen een stoot van energie, andere mensen worden labiel en emotioneel. Ook daar mogen we mee dealen.
Ik voel me beter dan week 1 en 2. Ik slaap stukken beter, heb geen last meer van een jetlag en ben gewend aan de hitte en het eten. Zelfs de muggen, mieren, vliegen en andere stekende beesten werken minder op mijn zenuwen. Misschien heb ik me erbij neergelegd dat ik toch wel dagelijks wordt gestoken of gebeten...
Week 3 dag 4
Examendag. Afgelopen dagen stonden vooral in het teken van dit examen. Of beter gezegd. Puzzelen wanneer je in godsnaam kunt studeren. Na het ochtendprogramma, dat meestal flink uitloopt, ben ik al blij dat ik me even kan terugtrekken, de was kan doen, een duik in de rivier kan nemen of douchen. Vooral omdat we de ochtend eindigen met een behoorlijke dosis theorie.
Na het avondprogramma, dat gemiddeld eindigt om 21.00 uur, ben ik zo moe dat ik alleen maar op bed wil liggen, wil schrijven, of wil kletsen met andere studenten. Studeren zit er niet in. Dan val ik meteen in slaap.
Uiteindelijk viel het examen mee. Interessant om te merken dat ik tegenwoordig op een andere manier ambitieus ben. Het gaat me niet meer om een hoog cijfer, maar om de inhoud. Datgene wat ik nu bestudeer zal ik ook onthouden omdat ik er daadwerkelijk in ben geïnteresseerd. Gebieden waarvan ik wist dat er vragen over zouden komen, maar waarvan ik het nut niet van inzag heb ik minder aandachtig bestudeerd.
Week 3, dag 7
Mijn vrije dag! Hoe dankbaar kan een mens zijn om uit te slapen tot 07.00 uur. Heerlijk! Nog steeds vliegen de dagen voorbij en heb ik geen benul welke dag het is. Mijn telling verloopt tegenwoordig anders. Week 3, dag zoveel in plaats van maandag 7 januari. Of welke datum het ook is.
Het voelt vreemd om te beseffen dat ik al drie weken hier ben. Het leven in Nederland is ver weg. Yoga doet wat met je. Vooral als je dagelijks vier uur aan yoga doet en in een andere omgeving bent. Fysiek verleg je grenzen, maar ook mentaal. Het gaat verder dan het doen van bepaalde oefeningen. Body en mind werken als eenheid, iets wat ik wel weet en voel, maar nu fulltime ervaar.
Ik word nog bewuster van mijn lichaam, mijn leven in Nederland en de wereld om me heen. Yoga en Bodybalance krijgen een andere dimensie. Bizar om te merken dat ik ruim 30 mensen om me heen heb uit heel de wereld, maar dat culturele verschillen nauwelijks merkbaar zijn. We zijn gewoon een groep mensen met dezelfde interesse en passie. Geweldig!
 

Mario • 11-01-2013, 10:13
Hoi Louise.
Ik heb eindelijk ook eens de tijd genomen om je blogs te lezen, ik vind het geweldig hoe je de Yoga nog verder in je leven laat en dat je dit merkt doordat je de fysieke en mentale grenzen nog meer weet te vinden, lijkt me ook een uitdaging. leuk om te lezen hoe je het ervaart, hoor graag nog wat verhalen bij de borrel als we van de "vernieuwde" Yogadocente weer les hebben gehad, gefeliciteerd, ik vind het ook een hele geruststelling dat je geslaagd bent.
Geniet nog even de laatste dagen, je hebt het verdiend.
Groet en knuffel van Mario.
Oh ja, nog een heel mooi, gezond en goed "Yoga" jaar toegewenst met veel mooie momenten en belevenissen.
Anita Welters • 11-01-2013, 15:43
Wow, Louise, wat een geweldige ervaringen allemaal. Terwijl ik alles lees probeer ik me te 'verplaatsen naar jouw wereld' nu; om best wel een beetje jaloers op te worden hoor.... Ik besef me nu eigenlijk ook dat ik de yoga erg mis; 18 jaar lang heb ik onafgebroken yoga gevolgd bij een en dezelfde lerares. Ik bewonderde haar en 'volgde' haar en ze heeft me zoveel moois bijgebracht! De wijze lessen, de fysieke inspanningen, de mantra's en de rituelen (een neusspoeling is in mijn gezin heel gewoon!), ze waren een groot deel van mijn leven. Onze verhuizing 4 jaar geleden heeft me doen besluiten bij haar te stoppen maar ik ben nu vastbesloten weer wat op te pakken! Dank voor je verslag en het delen van je ervaringen! Ik wens je nog een prachtige tijd toe daar, tot gauw!
Louise Hildebrand • 19-01-2013, 07:46
Dank voor jullie reacties. En Mario, jij natuurlijk ook nog de beste wensen. Nieuwjaar lijkt voor mij alweer enorm ver weg. Mijn opgedane kennis zal ik zeker verwerken in mijn yogalessen. Ik ben benieuwd of je verschil gaat merken in de manier waarop ik yoga geef. Je feedback hoor ik graag! En Anita, dank je wel dat je je ervaring op mijn blog deelt. Geweldig dat je vastbesloten bent om weer wat op te pakken. Yoga is namelijk een fantastische manier om meer mentale en fysieke fitheid in je leven te brengen. Tot snel!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.