Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
05| 02| 13
Rubriek: Gedachten • Mental Fitness 4U • 
Nee. Dit is geen spelfout. Geen seksueel getint blog. Alhoewel, ik ga het hebben over een dwingende behoefte. De dwingende behoefte om van jezelf van alles te moeten. Must en masturbation in een, zoals psycholoog Albert Ellis het ooit eens verwoordde.

Misschien gaat het nog een stap verder. Zonder in te zoomen op welke godsdienst dan ook, dit blog gaat over jouw bijbel. De bijbel die je zelf hebt geschreven met boordevol inspiratie van anderen zoals je ouders en opvoeders, je familie, je leraren, je klasgenootjes, je vrienden en je favoriete idolen.

Laat ik mijn bijbel eens op een willekeurige pagina openslaan:

Ik moet elke dag positief zijn

Ik moet elk probleem zelf kunnen oplossen

Ik moet altijd fit, sterk en onafhankelijk zijn

Ik mag geen verdriet, boosheid of teleurstelling uiten

Ik moet altijd een ander helpen als die ander daar behoefte aan heeft


Best strenge regels. Het ironische is dat mijn regels een dubbele moraal hebben. Voor een ander is het prima om een dag minder positief te zijn. Om hulp te vragen als dat nodig is. En om af en toe minder sterk en onafhankelijk te zijn.

Mijn bijbel is verre is van handig. Hij is doorspekt van strenge regels die niet overeenkomen met de realiteit en met mijn behoefte. Als ik niet aan mijn regels voldoe staat mijn innerlijke criticus klaar om me te straffen. Hij spreekt me streng toe, zegt onaardige dingen tegen me en bezorgt me een rotgevoel. Totdat ik besefte dat niemand het recht heeft om me te bekritiseren. Ook die stemmen uit het verleden niet.

Ik zag in dat ik mijn bijbel kan herschrijven. Oude versleten, onbruikbare, niet-functionele regels pas ik aan. Om die vervolgens in mijn dagelijkse leven toe te passen en te trainen. En juist dat trainen is belangrijk. Want een bijbel die van kindsaf aan dagelijks aan je is voorgelezen, blijft hangen. Als een oud softwareprogramma dat stug blijft doordraaien en niet vervangen wil worden.

Ga eens voor jezelf na...

Hoe ziet jouw bijbel eruit? Leg jij jezelf strenge regels op? Wat gebeurt er als je niet aan jouw regels voldoet? Is jouw bijbel toe aan een volgende versie? En wat ga jij doen om jouw nieuwe versie in de praktijk uit te voeren? Door je bewust te worden van jouw bijbel onderzoek je je eigen mentale fitheid en kun je jouw mentale fitheid vergoten.

 

Colinda • 15-01-2021, 13:10
Best herkenbaar! Ik stel ook behoorlijke eisen aan mezelf. Ook mijn bijbel bevat strenge regels.
Erika • 18-10-2022, 12:56
Ook ik stel hoge eisen aan mezelf en mijn omgeving.
Dit is soms behoorlijk vermoeiend voor mezelf en mijn omgeving denk ik ;-)
Tijd voor verandering.
Willie • 13-12-2022, 06:34
Leuk bericht, ik heb het gedeeld met mijn vrienden.
Marco Strampel • 04-01-2023, 21:37
Ik stel soms wel eisen aan mezelf dat moet ook wel eens, anders heb je ook geen discipline om dingen te bereiken, maar er moet wel een goeie balans zijn.
Louise Hildebrand • 08-01-2023, 18:21
@Colinda, hopelijk ben je inmiddels wat milder voor jezelf. @Erika, dit geldt ook voor jou! @Willie, leuk om te lezen dat je het artikel hebt gedeeld met vrienden. @Marco. Een goede balans is zeker fijn. En weten waarom je iets doet of wilt bereiken. Dan wordt het minder een 'moetje' maar ga je vanuit vanuit innerlijke motivatie aan de slag. En dat voelt vaak een stuk prettiger.
ilonka • 11-05-2023, 07:05
Ik geloof dat ik mijn eigen bijbel ook moet herschrijven
Louise Hildebrand • 15-05-2023, 11:16
Doe dat zeker Ilonka, jij bepaalt zelf wat er in staat!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.