Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Grenzen verkennen • Mental Fitness 4U • 

Zakelijk netwerken is een kunst. Gepaste omgang met anderen is een kunst. Een kunst die niet iedereen verstaat. Iets wat ik zaterdag in de praktijk heb ondervonden.

Ik ga nooit naar netwerkbijeenkomsten, maar toen ik de gelegenheid kreeg om een Business Jump start seminar bij te wonen, dacht ik... Waarom niet? Meer leren over de manier van business doen, ik kan er alleen maar wijzer van worden. Naast de theoretische, praktische kennis, vond ik vooral het menselijke aspect interessant. Netwerken in de praktijk met mensen die je niet kent. Hoe doe je dat?

Gehaaide netwerkers
Elke keer naast een ander zitten, aftasten hoe lang je met elkaar praat, visitekaartjes uitwisselen. Best grappig eigenlijk. Ik heb leuke vrouwen ontmoet, vriendelijke, beleefde mannen, maar ook een ander type netwerker. De grensoverschrijdende, gehaaide netwerker. De netwerker die je, bij nader inzien, absoluut geen visitekaartje wilt geven.

Te snel amicaal
Zakelijk is zakelijk. Tenminste. Voor mij. Om dan koud binnen een paar minuten een vraag te stellen over iemands privésituatie lijkt mij volledig misplaatst (Of heb ik me per ongeluk ingeschreven voor een speeddating dag?). Ik was zo verbaasd dat ik me zo snel mogelijk uit de voeten maakte. Maar wat een mazzel, de beste man had een plek voor me gereserveerd in de zaal. Naast hem! (Gelukkig was ik zo assertief om te bedanken voor zijn aanbod en verderop te zitten).

Nemen in plaats van geven
En dan de netwerker die zichzelf binnen een paar minuten uitnodigt voor één van je trainingen. (Ja natuurlijk mag je gratis een training van me bijwonen. Mensen die ik twee minuten ken en zichzelf uitnodigen gun ik een gratis plek. Juist die mensen!) Of de netwerker die bijna in je oor fluistert omdat hij denkt dat je een slecht gehoor hebt. (Vooral doen. Mensen houden ervan om op minimale afstand met elkaar te praten. Helemaal als je elkaar NIET goed kent).

Oefening baart kunst
Nee. Dit vond ik geen prettige situaties. Juist omdat ik ze absoluut niet zag aankomen. Ik had geen directe antwoorden klaar, geen kant-en-klaar scenario. Achteraf gezien had ik misschien andere dingen willen zeggen of me anders willen gedragen. Maar, ik heb er van geleerd. De volgende keer ben ik beter voorbereid en kan ik dit soort gehaaide netwerkers beter weren.

Goede communicatie en duidelijk je grenzen aangeven horen bij mentale fitheid. Wees je bewust van jouw manier van communiceren. Zeg je wat je wilt zeggen? Ben je duidelijk genoeg? En denk je hierbij aan de manier waarop je boodschap overkomt?

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.