Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
21| 04| 08
Rubriek: Persoonlijk • 

Gisteren sprak ik iemand die me de ogen deed openen. 'Eigenlijk moet je drie lijsten maken. Een lijst met klanten die financieel belangrijk voor je zijn. Een tweede lijst om te kijken welke opdrachten je ècht leuk vindt om te doen. En een laatste lijst met opdrachtgevers die weinig opleveren. Daarna moet je keuzes maken. Zo kun je niet verder.'

Ze had gelijk, deze dame. Ik moet keuzes maken. Er komen op dit moment te veel dingen op m'n pad waardoor ik alles wat ik doe nauwelijks kan bolwerken. Ik verzin de mooiste verhalen voor het feit dat ik er de afgelopen tijd niet zo 'fit' uitziet.

'Ach, ik slaap niet zo best de laatste dagen.'

'De verbouwing kost zoooo veel energie.'

'Ik heb het erg druk op m'n werk, maar dat is tijdelijk.'

'Ja inderdaad, ik ben minstens vijf keer per week op de sportschool, maar sporten is voor mij ontspannend.'

Kijk ik eerlijk naar m'n huidige situatie, dan gaat er iets mis. Ik heb namelijk nauwelijks tijd voor mezelf. Wanneer is de laatste keer dat ik een goede film heb gezien? Rustig op de bank heb gezeten? Voor de lol een tijdschrift heb gelezen? En me niet bewust was van de tijd?

Sporten beschouw ik als hobby, maar als instructeur heb ik verantwoordelijkheden waar ik me niet zomaar van kan onttrekken. Dat legt een druk op me waar ik me niet van los kan maken. Als ik dan ook nog de verantwoordelijkheid op me neem om (in mijn vrije tijd) twee nieuwe instructeurs te coachen, dan is mijn tijd op.

Hoe leuk ik alles ook vind, er komt een moment waarop er keuzes gemaakt moeten worden. Dat moment is aangebroken. Wat doe ik wel en wat doe ik niet? Welke opdracht is belangrijk en welke niet? Durf ik te zeggen dat ik op dit moment zit volgeboekt? Of zeg ik automatisch ja en werk ik weekenden door? En hoe zit het met vrienden en kennissen? Kan en wil ik die aan die verzoeken voldoen? Zo ja, hoe doe ik dat financieel gezien? Poeh, wat een vragen. Maar wel vragen waar ik, en misschien andere zelfstandigen, ook mee worstelen...

 

Arjan Jonker • 21-04-2008, 09:09
Balans is het juiste woord en de lastigste kwestie. Wat ís balans en hoe bereik je die? Daarbij valt het woord tegenwoordig zo vaak dat het is uitgehold.

Maar uitgehold of niet, die balans ben je dus nu even kwijt. Keuzes maken lijkt me idd de juiste weg om het weer terug te vinden. Maar ik weet hoe dat voelt: door te kiezen voor het één, heb je het gevoel dat je het andere in de steek laat, iemand daarmee teleurstelt en min of meer opgeeft.

Dat is de illusie. Je leeft uiteindelijk niet voor een ander maar voor jezelf. De grens die jij beschrijft heb ik nog niet bereikt, maar als ik er slecht begin uit te zien en smoesjes ga bedenken...

Eerlijk gezegd waak ik er ook voor. Momenteel heb ik een uitstekende mix gevonden van werk, vrijwilligerswerk, sport en vrije tijd. Er kan nog meer werk bij, maar dat komt wel goed.

Kiezen, dus, zoals je zelf al zegt. Direct doen en niet uitstellen. Je grenzen trekken. Ook dát hoort bij ons leven als zelfstandige.

Wanneer ik het drukker krijg, hoop ik die grenzen te kunnen trekken...
Louise Hildebrand • 21-04-2008, 09:27
Het is zo jammer dat er maar 24 uur in een dag zit. Ik vind zo veel dingen leuk om te doen! Waar ik nu vooral naar ga kijken zijn de dingen die ik het minste leuk vind om te doen of die me relatief erg veel tijd kosten. En eerlijk is eerlijk, het is ook een luxeprobleem. Ik had nooit verwacht dat ik dat moment, als een van de vele honderden tekstschrijvers die Nederland rijk is, ooit zou bereiken...
Arjan Jonker • 21-04-2008, 11:25
Veel tekstschrijvers werken samen als het werk ze boven het hoofd stijgt. Heb je die mogelijkheid al overwogen?
Louise Hildebrand • 23-04-2008, 11:13
Ik zie nu pas je laatste reactie! Ja, dat is zeker een goede mogelijkheid. Het probleem is dat ik mijn huidige projecten zelf ben gestart en dat het me op dit moment veel meer tijd zou kosten om projecten over te dragen, dan dat ik ze zelf uitvoer. Maar, zodra ik nieuwe opdrachten wél wil aannemen, maar eigenlijk zelf geen tijd daarvoor heb, zal ik zeker contact zoeken met andere tekstschrijvers.
Arjan Jonker • 23-04-2008, 20:04
Wat dat betreft is het wel heel handig om bijvoorbeeld lid te worden van zo'n club als TekstNet. Weet niet of je daar echt zin in hebt (er zijn kosten aan verbonden én nog een toelatingstest ook...), maar ze ondernemen echt veel voor de leden en er zijn legio mogelijkheden om in contact te komen met andere tekstschrijvers. Maar goed, je kunt het natuurlijk ook doen met het netwerk dat je al hebt.

Mocht het je toch leuk lijken: op 17 mei is Tekstnetwerken, waar je, naast netwerken, ook nog eens verschillende workshops kunt volgen. Volgens mij is er nog plek, dus mocht je er wat voor voelen: www.tekstnet.nl.

Hoe dan ook: good luck!
Louise Hildebrand • 24-04-2008, 08:54
Dank voor de tip. Ik zie een heleboel workshops die ik graag zou willen volgen! Overigens vind ik dat de organisatie in vergelijking tot een jaar/twee jaar terug veel professioneler overkomt. Het lijkt ook alsof ze leden meer te bieden hebben, of vergis ik me?
Arjan Jonker • 24-04-2008, 13:45
Ik denk niet dat je je vergist, alhoewel ik het moeilijk kan beoordelen omdat ik 2 jaar geleden nog niet van hun bestaan afwist. Wél weet ik dat er de laatste tijd veel meer is gedaan aan naar buiten treden, laten zien dat ze er zijn.

Wie weet, dan, tot de 17de!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.