Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Tekst en Redactie • 

Als ik iets lastig vind, dan is dat het maken van offertes. Vooral offertes voor niet-journalistieke opdrachten is een crime. Hoe lang ik bezig ben met bijvoorbeeld een brochuretekst of websitetekst is vooral van een ding afhankelijk: inspiratie.

Helaas kan ik dat niet op commando uit m'n mouw schudden. Was het maar zo. Dan kostte het maken van offertes me een hoop minder twijfel. Is het geschatte aantal uren reëel? Ofwel, offreer ik niet te veel? Of juist te weinig? Na twee jaar zelfstandig ondernemerschap gaat het al veel makkelijker (oefening baart kunst :-)), maar nog steeds is het niet mijn favoriete bezigheid.

Hoe lang ik met een tekst bezig ben is niet alleen afhankelijk van inspiratie, maar ook van de precieze afbakening van de opdracht. Als ik de benodigde informatie van a tot z krijgt aangeleverd, maar de tekst moet bijvoorbeeld een mooier jasje krijgen, dan is offreren een stuk makkelijker dan wanneer ik samen met de opdrachtgever een tekstueel bouwwerk creëer. Bijvoorbeeld als er sprake is van een nieuw bedrijf. Tijdens het 'productieproces' zorgt nieuwe informatie ervoor dat ik korter, maar meestal langer met de opdracht bezig bent.

Dat is voor mij natuurlijk niet altijd even handig, maar wel spannend. Juist omdat ik samen met de opdrachtgever aan iets werk waarvan het resultaat in eerste instantie onduidelijk is. Alle tools zijn weliswaar aanwezig, inhoudelijke kennis van de opdrachtgever en mijn kennis als tekstschrijver, maar het bouwwerk kan tijdens het proces alle kanten op.

Op dit soort offertes vermeld ik dat het geoffreerde aantal uren een inschatting is op basis van de vooraf gegeven informatie. Ook vermeld ik dat het aantal geoffreerde uren in overleg aangepast kan worden wanneer de opdracht dat vereist. Bijvoorbeeld als ik extra teksten moet schrijven die buiten de vooraf gegeven informatie vallen. Dat is wel zo redelijk. Een uurtje extra, daar ga ik niet over zeuren. Ben ik langer bezig, dan communiceer ik dat wél naar de klant. Gewoon om te voorkomen dat ik anders een hoop uren (onbetaald) aan een opdracht werk. Want juist dát wil ik uit commercieel oogpunt natuurlijk zo veel mogelijk vermijden ;-)

 

Tess • 07-06-2015, 09:02
Voor iedereen die nog op zoek is naar een eenvoudig offerte programma: www.offerte-maken-online.nl

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.