Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

Het kan ook anders. Een dag later had ik een gesprek met een hypotheekverkoper bij wie ik me wél op m'n gemak voelde. Om te beginnen verveelde hij me niet met een verhaal over zichzelf. Hoe de volledige loopbaan van een onbekende hypotheekadviseur eruit ziet zal mij als klant een worst wezen. Ik wil op een eerlijke manier antwoord krijgen op mijn vraag: kan ik een hypotheek krijgen of niet?

Vervelende bijkomstigheid is dat ik niet in loondienst ben, geen vast contract heb en voor veel banken een gevaar vorm. Gelukkig komt daar volgens de adviseur wel enige rek in. Tegenwoordig ben je niet gedoemd om eerst drie jaar een behoorlijke winst te draaien voordat je in aanmerking komt voor een hypotheek. Zo nemen sommige banken tegenwoordig genoegen met de cijfers van de eerste anderhalf jaar.

En dan nog. Al ben je drie jaar zelfstandig, je moet elk jaar met goede cijfers komen. Anders ben je alsnog de lul. Een vriendin van me, al vier jaar zelfstandig ondernemer, heeft in 2005 een slecht jaar gedraaid. 2003, 2004 en 2006 waren prima, maar geen enkele bank durft met haar in zee te gaan. Toen haar rentevaste periode afliep werd ze gedwongen om het voorstel van haar huidige bank aan te nemen, tegen (uiteraard) niet zo gunstige voorwaarden.

Sta ik verder stil bij dit onderwerp, ondernemers worden gestraft, dan kan ik meer van dit soort voorbeelden noemen. Zo betalen ondernemers belachelijk hoge premies in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Ik denk dat vooral kleine ondernemers hier de dupe van zijn. Die zullen eerder het risico nemen met alle gevolgen van dien. Nee, wil je bij ziekte lekker in je bedje blijven liggen, genieten van financiële zekerheid en met open armen bij banken ontvangen worden, dan kun je beter in loondienst gaan. Scheelt een hoop geld, kopzorgen en verantwoording.

 

Arjan Jonker • 28-08-2007, 13:28
Ik zit in 't zelfde schuitje. Ook wij hebben al een aantal gesprekken met adviseurs achter de boeg, en ook zij keken niet heel blij toen ik meldde dat ik net als zelfstandige ben begonnen.

Maar nu komt het: stel dat ik als beginnend ondernemer zélf iemand in loondienst neem. Ik verdien nog niet eens genoeg voor mezelf, laat staan voor mijn werknemer. Maar ik ben natuurlijk wél verplicht zijn loon uit te keren. Als hij met een vast contract bij mij naar de hypotheekwinkel gaat, kan hij wél een hypotheek krijgen. Jaja, hoe krom is de wereld?

Kan ik mezelf geen vast contract geven...?
Witlof • 28-08-2007, 21:08
Kunnen jullie anders niet bij elkaar kruislings op de loonlijst?
Louise Hildebrand • 29-08-2007, 18:24
Ik heb mazzel. Deze maand vier ik mijn tweejarig bestaan als 'tekstbureau'. In combinatie met mijn jaarcijfers moet het mogelijk zijn om een hypotheek af te sluiten.
Witlof • 29-08-2007, 22:55
2 jaar alweer, wat gaat de tijd toch snel wanneer je fun hebt. Neem je wel een aandelen-hypo met een hoog riscico-profiel, je bent entrepreneur of niet?
Louise Hildebrand • 30-08-2007, 09:50
Nou, of dat 100% wordt weet ik nog niet (moet nog van alles uitpluizen), zoals het er nu voor staat wordt het ongeveer fifty-fifty.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.