Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

'Werk je voor jezelf? Dan zul je vast goed verdienen.' Het is geen vreemde uitspraak. Ondernemerschap wordt vaak gekoppeld aan (financieel) rijk zijn. Niet alleen ik, ook andere kleine zelfstandigen, worden vroeg of laat met dit vooroordeel geconfronteerd.

Persoonlijk laat ik mensen maar denken. Dat de meeste (kleine) ondernemers geen geldboom in de tuin hebben staan, krijg je toch niet in hun hoofd gestampt. Zelfs de belastingdienst laat zich door dit hardnekkig vooroordeel beïnvloeden. Betalen in termijnen? Nee hoor, onmogelijk. Binnen tien dagen moet het geld gestort zijn. Je hebt toch zeker wel 5000 euro op je bank staan? Anders neem je gewoon een tweede hypotheek op je huis... Mijn vriendin, inmiddels geen ondernemer meer, is het spuugzat. Wat is dat toch dat veel mensen geloven dat ondernemers bakken met geld verdienen?

Ik ben niet iemand die graag met een vingertje wijst, maar ik doe het toch ;-). Voor een deel wordt dit vooroordeel gevoed door tijdschriften, tv-programma's en radiozenders. Media die vooral aandacht geven aan grote, succesvolle ondernemingen. Ondernemingen die het 'gemaakt' hebben, een omzet maken met minstens zes nullen, beursgenoteerd zijn of een briljant product hebben verzonnen.

De kleine ondernemer op de hoek van de straat is voor het gros van de mensen (en dus veel media) oninteressant. Mensen zien liever goud dan nikkel. Dat inspireert en laat mensen dromen. Het goud schittert zo mooi dat het hun gezichtsvermogen aantast. Plotseling zijn alle zelfstandigen grootgrondbezitters. Ook de (kleine) ondernemer die, als je investeringen vergelijkt met opbrengsten, uiteindelijk misschien minder verdient dan iemand met een vergelijkbare baan in loondienst...

 

Frank Perquin • 07-12-2007, 13:12
De tragiek van niet-ondernemers is dat ze de hardwerkende, weinig verdienende, alles-voor-hun-zaak-over-hebbende ondernemers verwarren met de op-de-zaak-passers in grote bedrijven die zich ondernemer noemen. Die verwarring wordt, zoals je terecht aangeeft, door de media in stand gehouden en aangewakkerd. Om misselijk van te worden. Ik ga het niet meer uitleggen. Misschien moet ik gewoon wat meer geld zelf uit de zaak halen en medewerkers wat harder laten zweten. Maar zo zit ik dan weer niet in elkaar..
Reiziger • 08-12-2007, 14:32

Ah, het is de schuld van de media! Gelukkig, de zondebok is gevonden. Opknopen, dat vermaledijde journaille!
Xiwel • 08-12-2007, 17:56
Als je niets onderneemt, word je niet rijk. Ik ken weinig passieve lopendebandwerker die miljonair zijn geworden. Ondernemen is dus nodig om rijk te kunnen worden. Dat dat niet altijd gebeurt is natuurlijk niet vreemd. Rijk is een relatief begrip. Iedereen rijk bestaat niet aangezien dan iedereen gemiddeld is.

Veel oudere ondernemers lopen binnen op onroerend goed. De stijging van winkelpandprijzen is veel lucratiever dan de winst op PC's. Zo had ik een ondernemende buurman die nu stil leeft op zo'n 1000-eilanden-eilandje in Broek op Langedijk. In de tijd dat hij die onderneming had was de verkoopwaarde van zijn panden met 300% gestegen.
Louise Hildebrand • 10-12-2007, 09:57
@Reiziger. Je zou media kunnen zien als koks die mensen een zo lekker mogelijk gerecht voor hun neus wil schotelen. Al zouden we alleen eten wat deze koks maken, dan krijgen we een vertekend beeld van alle beschikbare gerechten. Dat is niet alleen de 'schuld' van deze koks maar ook van de mensen die deze gerechten consumeren. Zolang mensen kritsch blijven en beseffen dat er ook andere gerechten bestaan is er niks aan de hand. Helaas werkt dat in de praktijk meestal niet zo.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.