Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Tekst en Redactie • 

Tijdens mijn werk kom ik heel wat websites tegen. Niet alleen van commerciële bedrijven, maar ook van stichtingen, verenigingen en scholen. Meestal bezoek ik deze websites met een doel. Ik heb algemene informatie nodig of wil iemand binnen de desbetreffende organisatie benaderen. Het volgende valt me op: erg veel websites zijn nog steeds onvolledig of onduidelijk.

Vooral scholen lijken moeite te hebben om een duidelijke en informatieve website neer te zetten. Dit constateerde ik jaren geleden al, maar in deze situatie lijkt weinig verbeterd te zijn. Algemene informatie over de school (achtergrond van de school, aantal leerlingen), verdere uitleg over het soort onderwijs dat wordt aangeboden (Montessori, Jenaplan, oecumenisch) en soms zelfs een telefoonnummer... Vaak genoeg moet ik tientallen keren op en neer klikken voordat ik de gewenste informatie heb.

Een gemiste kans want ook scholen moeten tegenwoordig concurreren om leerlingen aan te trekken. Is een site saai, verouderd, onduidelijk of amateuristisch, dan wil geen enkele leerling zich inschrijven op deze school. Ouders zijn net zo kritisch. Sinds de komst van internet hoeven zij niet per se een persoonlijk bezoek te brengen aan alle scholen in de buurt. Zij kunnen via de digitale weg alle scholen vergelijken en hun opties drastisch inperken. En ook al biedt een school goed onderwijs, als de website dit niet uitstraalt, valt de school (onterecht) af.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor ondernemers. Neem je website zo nu en dan kritisch onder de loep. Begin met de navigatie. Is deze duidelijk? Vervolgens bekijk je de knoppen. Is de informatie onder alle knoppen duidelijk en correct? Kijk ook naar de lengte van zinnen. Houd deze kort maar krachtig. Het lezen op scherm is voor de meeste mensen vervelender dan lezen vanaf papier. Maak ook gebruik van witregels en houd de woordkeuze eenvoudig.

Een tijdje terug heb ik voor Nightlife Magazine, een vakblad voor het management in de horeca, een reeks artikelen geschreven. Deel 1 ging over het belang van de website. Geïnteresseerd? Je kunt het artikel hier bekijken. Let op: voor het lezen van dit artikel heb je Adobe Reader nodig. Deze software kun je gratis downloaden op: www.adobe.nl

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.