Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Gedachten • Mental Fitness 4U • 

Weglopen. Dingen doen. Continu switchen van aandacht. Naar boven lopen, weer naar beneden. Een mailtje tikken, mijn agenda bijwerken, de was opruimen, een wasje erin doen,stofzuigen, m'n bureau opruimen, een blog schrijven... Zodra ik merk dat ik aan het multitasken ben, roep ik STOP. Wat is er in godsnaam aan de hand?

Het voelt alsof ik een snelle fix nodig hebt van de dingen die ik doe. Het ene klusje is nog niet af of mijn aandacht wordt getrokken naar een ander klusje dat meteen gedaan moet worden. Ben ik wel een tijdje bezig met één klus, dan kan het flink tetteren in m'n hoofd. Alsof de volumeknop van de radio voluit is gedraaid waardoor ik gek word van de herrie.

Gedachten komen in allerlei vormen en maten. Dingen die je moet doen. Dingen waar je nog aan moet denken. Zorgen over de toekomst. Herinneringen aan het verleden. Ik ben er ster in om een 'to-do-lijst' in mijn hoofd op te slaan en op repeat te drukken. Noem het hersentraining (positief) of piekeren (negatief). Dit soort momenten zijn wel DRUK!

Dus wordt het tijd voor een bezin-momentje. Dag drukte. Dag stress. Wat er morgen komt en gisteren was kan me gestolen worden.

Meer lezen over onrust en stress?
Lees:
Onrust, stress en niet gelukkig zijn: een flink taboe?
Heeft coaching zin en hoe kies ik een goede coach?

 

marielle • 12-05-2011, 21:41
Hey Louise,

Herkenbaar!!! Ik ben er ook zo'n ster. Ik doe dan nog het liefst alles op een vaste dag, tijd of regelmaat....iets een keertje overslaan of verschuiven doet "pijn" en probeer ik dan ook te voorkomen. Volgens mij zijn hier therapieen en pillen voor...hahaha
Sinds de mentalfit cursus probeer ik hier niet zo krampachtig mee om te gaan....Het gaat best goed en wonderbaarlijk doet het ook niet meer zo'n "pijn".
Het voelt als een soort bevrijding.

Je laatste zin vindt ik wel heel goed gevonden, ik ga hem in de wc hangen!

Bedankt

Gr Marielle

Odi • 13-05-2011, 10:48
Ja, dit herken ik ook wel. Dat van de hak op de tak gaan. Niks afmaken en steeds weer overspringen naar andere taken. 'Ik moet nog dit, en ook nog dat, en oh ja, eerst nog even dit doen'. Maar meestal heeft dat bij mij te maken met innerlijke onrust, die ik probeer te ontlopen. Als ik rustig van binnen ben, dan ben ik ook rustig in het uitvoeren van de dingen die ik nog moet doen.
Dus ook in dat geval, even een moment van bezinning. Even innerlijke rust proberen te vinden.
Louise Hildebrand • 16-05-2011, 13:50
@Marielle. Fijn dat je er niet meer zo krampachtig mee omgaat! En ja, mijn wc hangt ook vol met spreuken. Dat is ook een prima plek om even te bezinnen ;-) @Odi. Van binnen rustig, in je gedrag rustig. Dat klopt voor mij ook als een bus. Helaas sluipt dit gedrag er langzaam in... Kennelijk heb ik het drukker dan ik denk!
Karin • 24-06-2011, 14:14
Eh.......... wat je beschrijft heb ik eigenlijk altijd! Hmm, zou ik daarom altijd zo moe zijn? Ik weet eerlijk gezegd niet eens hoe het anders zou moeten! Ik kan niet eens een ding tegelijk doen, zoek meteen panisch naar iets anders om ook te doen. Hier ga ik eens over nadenken, maar ik voel me wel meteen een beetje betrapt..........
Louise Hildebrand • 25-06-2011, 15:45
Ik heb dat ook tijden gehad. Continu moe zijn. Moeheid is een prachtig en duidelijk signaal dat er iets aan de hand is. Misschien puur fysiek omdat je ziek bent of slecht hebt geslapen of mentaal in de vorm van stress of bijvoorbeeld overbelasting. Zie het gewoon als een mooie wake-up call! Beter laat dan nooit ;-)
Karin • 26-06-2011, 13:39
Ik heb het eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren....................
Louise Hildebrand • 26-06-2011, 14:14
Dat is voor mij heel herkenbaar. Op een gegeven moment hoorde het bij mijn zelfbeeld en vond ik het heel normaal. Sinds een paar jaar weet ik dat het niet normaal is en dat je op momenten heel fit en energiek kunt zijn, heel rustig en ontspannen of juist, net zoals in dit blog onrustig. Als je je continu zoals in mijn blog voelt, dan is de kans groot dat je lichaam op een gegeven moment wat heftigere signalen gaat geven. Ik kreeg door het negeren van lichamelijke signalen een burn-out.
Karin • 30-06-2011, 09:40
Ai, heftig...... ik heb nooit een burnout gehad, maar dat is eigenlijk een godswonder want zit er wel al jaren zo'n beetje chronisch tegenaan. Ben er nu wel echt mee bezig: ik doe aan yoga en leer mediteren. En ik doe pilates - in eerste instantie vanwege lichamelijke klachten maar ik kom er ook mee uit mijn hoofd, in tegenstelling tot bij andere sporten die ik heb gedaan. Dus misschien wordt het nog wel eens wat ;-) ben je er helemaal bovenop?
Louise Hildebrand • 30-06-2011, 09:59
Goed dat je er mee bezig bent! Yoga en pilates doen lichamelijk en geestelijk wonderen. Ook meditatie kan ik iedereen aanbevelen. Doe je dat naast je huidige bezigheden of heb je dingen geschrapt? Anders bestaat de kans dat je nu gaat dweilen met de kranen open! ;-)

En ja, gelukkig ben ik er helemaal van genezen en heb ik er ontzettend veel van geleerd!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.