Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Goed in je vel zitten • Instructeur • 

'Als ik je blogs lees dan lijkt het soms net alsof ik blogs lees van een 16-jarig onzeker meisje. Hier kom je juist heel sterk en zelfverzekerd over.' Deze uitspraak van een deelnemer uit een van mijn groepsfitnesslessen laat me nadenken. Wie ben ik echt? Dat onzeker meisje of die sterke, zelfverzekerde vrouw?

Het antwoord is simpel. Beide. In de ene situatie voel ik me sterk en zeker. Of beter gezegd. Heb ik geen last van onzekerheid. Als ik last heb van onzekerheid ga ik nadenken en dan begint de ellende. De meest belachelijke verhalen verpesten mijn gemoedstoestand. Ja, en dan voel ik me ongemakkelijk en word ik in gedachten kleiner en kleiner...

Als ik geniet van de dingen die ik doe en de mensen om me heen, dan voel ik me goed. Een heerlijke les, een trainingsochtend die bijzonder is verlopen, een boeiend gesprek, een interessant boek. Ik kan blij worden van kleine dingen. Op zo'n moment maak ik me nergens druk om en ben ik dankbaar voor alles wat ik heb.

Heb ik op m'n blog een kwetsbaar imago? Kom ik over als een enorm onzeker persoon? Het zijn wel interessante vragen die nu in me opkomen. Heel lang heb ik gedacht dat ik van nature onzeker ben, maar eigenlijk valt het best mee. Feit is alleen wel dat ik graag schrijf op momenten dat ik ergens mee zit. Daardoor plaats ik misschien relatief meer 'onzekere' blogs.

Daarnaast vind ik het veel leuker om over issues te schrijven waarvan ik weet dat meerdere mensen ermee worstelen. Ook vind ik het leuk om te laten zien dat mensen niet alleen zwart of wit zijn. Ik kan aan de ene kant heel succesvol zijn in de dingen die ik doe en toch onzekere kanten hebben. Zelf vind ik het minder spannend om verhalen te lezen van mensen die totaal niks van zichzelf laten zien. Dus vandaar dat ik makkelijker ben om mijn kwetsbare kant te laten zien.

En wat is kwetsbaar? Als ik een blog plaats dan voel ik me niet kwetsbaar. Wat ik het ene moment voel of denk kan het volgende moment over zijn. Ik zie mijn blogs meer als een creatieve uitlaatklep waarmee ik (misschien) mensen kan inspireren om bij zichzelf stil te staan.

 

Joop • 28-02-2011, 13:47
Mooi beschreven kan niet anders zeggen :)
Louise Hildebrand • 28-02-2011, 15:11
Daarom vind ik het leuk om gesprekken te hebben verschillende mensen. Iedereen heeft een eigen mening en kijkt anders naar de wereld. Mijn mening over mezelf hoeft niet overeen te komen met de mening van andere mensen. Dat weet ik alleen door mijn mening naast die van een ander neer te leggen.
jansen • 21-09-2011, 22:54
www.onzekerheid.nl.ae dit was een cursus die mij geholpen heeft om meer zelfvertrouwen te creeen raad het echt iedereen aan

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.