Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

Het beste wat je kunt worden is jezelf. Maar wie ben je? Kun je jezelf beschrijven in enkele woorden of eigenschappen? Eigenschappen die misschien wel onverenigbaar zijn? Eigenlijk is dat een interessante vraag. Juist omdat we verschillende rollen hebben in verschillende situaties.

Hoe kom ik op deze vraag? Een tijdje terug heb ik voor een klant twee verschillende testen doorlopen. Op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje. Mijn twee testen bleken niet met elkaar overeen te komen. Ik zou twee compleet verschillende uitkomsten hebben.

En ja, dat kan kloppen. Beide testen heb ik met een verschillende pet op gemaakt. Maar wie ben ik dan? Ben ik persoon A die normaalgesproken op manier X handelt? Of ben ik juist persoon B die zich liever gedraagt op manier Y? Simpel. Ik ben persoon A of B afhankelijk van de situatie.

In situatie A, mijn werk als tekstschrijver, ben ik vrij rustig en introvert. Ik werk graag alleen, houd van stilte en ben als 'collega' vrij saai. In situatie B, als instructeur op de sportschool, ben ik extravert, maak ik graag een praatje en houd ik ervan om mensen op te zwepen en het beste uit zichzelf te halen.

Mensen hebben behoefte aan zekerheid. Aan labels waarmee je direct kunt zien of merken hoe iemand is. Voorspelbaarheid is prettig. Onvoorspelbaarheid of grillig gedrag wordt gemeden. Zelf ben ik geen haar beter. Ik beschrijf mezelf in enkele kernwoorden om klanten een beeld van mezelf te geven. Een beeld waarmee ik me graag identificeer, ook al ben ik na een avondje doorzakken ècht niet meer sportief of nieuwsgierig. Het enige waar ik dan nieuwsgierig naar ben is de binnenkant van m'n oogleden.

Als je nagaat dat er zoveel verschillende situaties zijn waarin je je op een bepaalde manier kunt gedragen... Achter je bureau, bij je collega's of leidinggevende, bij vaste klanten, nieuwe klanten, op een bijeenkomst, een reünie, bij familie, schoonfamilie, stapvrienden, je beste vrienden, op de sportschool, bij kennissen, thuis, bij je partner, op straat... Kun jij in vijf woorden omschrijven wie je bent in al deze verschillende situaties?

 

Arjan Jonker • 29-04-2008, 07:51
Ik kan het in twee: bewust schizofreen!
Louise Hildebrand • 29-04-2008, 09:41
Klinkt interessant. Ik kan bijna niet wachten om je live te leren kennen! ;-)
Arjan Jonker • 29-04-2008, 21:34
Ach, ik heb wel eens gelezen dat we eigenlijk allemaal schizofreen zijn, precies om wat jij beschrijft: dat we ons allemaal aanpassen aan verschillende situaties.

Dus in die zin wel degelijk bewust. Alleen hebben we er geen van allen volledige controle over. Soms in ons voordeel, misschien vaker in ons nadeel...
Witlof • 29-04-2008, 23:37
1)Ik 2)ben 3)een 4)rationele 5)fantast.
Louise Hildebrand • 01-05-2008, 12:54
@Witlof. Rationele fantast: dat is ook een bijzondere benaming...

@Arjan. Bewustzijn is de eerste stap naar controle. Vraag is natuurlijk of dat altijd wenselijk is. Iemand die zichzelf continu 'controleert' gedraagt zich niet altijd even natuurlijk. Anderzijds zie ik vaak genoeg mensen die zich niet gecontroleerd en zelfs asociaal gedragen. Dat is natuurlijk weer het andere uiterste!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.