Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Mental Fitness 4U • Spreuken • 

Niks is van zichzelf goed of slecht. Jouw eigen normen en waarden bepalen hoe jij naar de wereld kijkt. Ben je een zwartkijker, dan kies je daarvoor. Positief denken houdt in dat je, ondanks vervelende dingen, toch de mooie dingen van het leven blijft zien.

Veel mensen hebben de neiging om bij een vervelende gebeurtenis puur en alleen in te zoomen op die gebeurtenis. Al het andere, alle mooie dingen die er ook nog zijn, vallen als dominosteentjes keihard om. Wat je niet ziet is er niet. En dat is doodzonde.

Jij hebt de macht om, tot op bepaalde hoogte, te bepalen hoe jij je voelt. Door alleen zwart te kijken beïnvloed je op negatieve manier je eigen stemming. Door naast het negatieve ook de positieve dingen te (blijven) zien nuanceer je de manier waarop je naar een vervelende gebeurtenis kijkt.

Neem als voorbeeld een burn-out. Heel vervelend en heel rot. Je wilt niet opgeven en toegeven dat je lichaam bepaalde grenzen heeft. Je wilt sterk zijn, alles aankunnen, lichamelijk en geestelijk. Accepteren dat je te lang over je eigen grenzen bent gegaan... Het is praktisch onmogelijk voor gedreven, perfectionistische doorzetters zoals ik. Want ja, ik dacht ook dat ik een Superwoman was met onuitputtelijke krachten en energie. Met als gevolg een burn-out.

Het positieve eraan is dat ik werd gedwongen om na te denken over alles waar ik mee bezig was. Had ik geen burn-out gehad, dan functioneerde ik misschien nog steeds op de automatische piloot, zonder enig besef of ik de dingen deed die ik echt wilde. Dingen die zomaar op mijn pad zijn gekomen of dingen waar ik goed in ben, maar die ik diep in mijn hart niet zo boeiend vind.

Van alles kun je leren. Met vallen en opstaan speel ik verder in mijn eigen gecreëerde speeltuin dat 'leven' wordt genoemd. Sta eens goed stil bij jezelf: speel jij op jouw favoriete toestel met jouw leukste vriendjes en vriendinnetjes? Of zou je liever ergens anders willen spelen? (en voorkom een burn-out ;))

'Burn-out is een cadeau en een totale reset van je lichaam, een signaal dat consequent is genegeerd. Je hebt te lang datgene gedaan wat je niet wilt, wat niet bij je persoon past of wat structureel onder of boven je capaciteiten ligt.'

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.