Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Coaching • Communicatie • Relaties • 

Irritatie tegenover je partner kan ver gaan. Hoe ver, dat kan nog weleens verschillen. Ook in hoeverre de irritatie wordt opgelost. Deze week hoorde ik twee verschillende verhalen.

Verhaal 1:

X laat altijd onbewust de keukenkastjes openstaan. Y heeft verschillende tactieken geprobeerd om X ervan te overtuigen dat de kastjes dichtmoeten. Vriendelijk verzoeken, ruzie, de kastjes openlaten om te kijken of X op een gegeven moment de kastjes wèl dichtmaakt en tot slot de kastjes zelf dichtdoen. Y voelt zich niet gehoord en serieus genomen. Daardoor blijft hij zich mateloos irriteren en verspreidt de irritatie zich over andere gebieden.

Verhaal 2:

M draait nooit het tandpastadopje op de tandpastatube. V irriteert zich er rot aan. Verschillende ruzies worden uitgevochten om te zorgen dat M het dopje wèl op de tandpastatube draait. Zonder resultaat. M snapt niet waarom V zich drukmaakt, voor M is het dopje totaal onbelangrijk. V heeft besloten om voortaan geen ruzie meer te maken over het dopje. Ziet zij het dopje liggen, dan draait zij 'm op de tube en gaat zij ongestoord verder.

 

Sherida • 30-05-2010, 11:29
Hey Louise,
verhaal 2 komt mij zeer bekend voor....:-) en nu na zoveel jaren kan ik er eigenlijk wel om lachen. Was het echt zo belangrijk om ruzie te maken om een dopje van de tube tandpasta. Waar gaat het eigenlijk over? Om gehoord te worden of om jou wil op te leggen aan een ander? Niemand is hetzelfde, ook niet als je samenwoont, samen het bed deelt etc. Je bent wel 1, maar je blijft 2 verschillende individuen, elk met een eigen ik en een eigen "kijk" in jullie relatie. Sommige zaken kan je gewoon niet veranderen en iemand heropvoeden moet je niet eens willen. Ik accepteer dat van mijn partner. Zoals hij mijn mindere kanten accepteert en voor lief neemt. Dat is liefde, kameraadschap, maatjes zijn. Nu zijn we 2 kinderen rijker en we hebben het nooit meer over het dopje.....er zijn wel belangrijkere zaken om ons druk over te maken. By the way...tegenwoordig zitten de dopjes vast aan de tubes tandpasta. De fabrikanten van "colgate" en "prodent" hebben er goed over nagedacht en hebben daarmee misschien enkele relaties/huwelijken gered. :-)
Xiwel • 30-05-2010, 15:41
Ik zou er geen ruzie om maken. De eerste keer zou ik gewoon het dopje er op draaien en hooguit denken dat de ander het daar te druk voor heeft of iets anders aan zijn of haar hoofd heeft. Om dezelfde reden draai ik overal kranen dicht en doe ik lampen die niet nodig zijn uit. Kan bij wildvreemden.

Als ik in de gaten krijg dat de ander het dopje er niet meer op draait omdat ik het wel zal doen, dan verandert mijn aanpak en laat ik het dopje er gewoon naast liggen. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat ik iemand in zijn of haar ontwikkeling belemmer of dat ik iemand van mij afhankelijk maak. :-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.