Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Tekst en Redactie • 

Zojuist las ik de column Prachtige puntkomma's van Eric Tiggeler. In deze column pleit de auteur voor meer gebruik van de puntkomma, een leesteken dat tegenwoordig nog maar zelden wordt gebruikt. Eerlijk is eerlijk, ik moest stiekem een klein beetje lachen. Want nee, ik zie in tegenstelling tot Tiggeler de puntkomma niet als een exclusief leesteken of als een geschenk.

Voor de duidelijkheid: de puntkomma kun je gebruiken bij opsommingen, maar ook als je op subtiele wijze wil aangeven dat twee zinnen iets met elkaar te maken hebben. Of een willekeurige Nederlander hetzelfde stellige antwoord zal geven? Vooral wat samenhang tussen zinnen betreft? Ik vermoed van niet. Voor mij voldoende reden om de puntkomma zo veel mogelijk uit mijn teksten te schrappen.

Daarnaast vind ik de puntkomma een relatief 'druk' teken. Veel gebruik van dit teken oogt op papier of scherm rommelig. Althans, zo beleef ik dat. Ik zie liever een gedachtestreepje, een komma of een dubbele punt.

Dus nee, voor mij geen subtiele samenhang of drang naar overdreven perfectie bij het schrijven van een tekst (in ieder geval niet via de puntkomma). Ik stel liever de lezer voorop. Juist diegene die niet het fijne van lastige leestekens afweten...

 

Arjan Jonker • 04-07-2007, 21:31
Ben ik niet helemaal met je eens; de puntkomma is toch prachtig!? ;-)
Louise Hildebrand • 05-07-2007, 09:27
De grote bos rozen op mijn tafel, die is pas prachtig! :-)

Smaken verschillen en dat is maar goed ook. Anders zou de wereld er in mijn ogen een stuk saaier uitzien!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.