Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
02| 01| 08
Rubriek: Persoonlijk • 

Vriendin X komt maar niet aan de bak. Sinds ze haar onderneming heeft verkocht solliciteert ze zich rot maar telkens krijgt ze dezelfde boodschap: 'Je bent overgekwalificeerd.'

Oké, het heeft misschien ook te maken met de functies waarop ze solliciteert. Ze is op zoek naar een uitdagende, ondersteunende 'regel' functie zonder al te veel verantwoordelijkheid. Juist omdat ze de druk en stress van een eigen onderneming zo ontzettend zat is. De minimale omzet die ze moest behalen om ten minste de rekeningen en haar eigen onkosten te kunnen betalen. De zorgen, de tijd die ze in haar onderneming moest steken... Nee, als ondernemer gaat het leven niet altijd over rozen en is het hard werken.

Dus is ze dolblij als ze straks maandelijks haar loon krijgt gestort en na haar werk ook ècht vrij is. Maar zo eenvoudig is dat niet. 'Denk je niet dat je straks toch weer een eigen onderneming gaat starten?' 'Heb je hier wel genoeg uitdaging?' 'Kun je het wel aan om een baas boven je te hebben?' Wat ik dan niet snap is dat ze haar dan überhaupt uitnodigen voor een gesprek. Want dat doen ze wel! Als een bedrijf bij voorbaat al twijfels heeft over de geschiktheid van een voormalig zelfstandig ondernemer voor een bepaalde functie, waarom dan kostbare tijd verkwisten door een gesprek aan te gaan?

 

Lia Donkers • 02-01-2008, 13:27
Hoi,

Een bedrijf wil ook de persoon achter de brief zien, kwalificaties op papier zegt niet alles. Wellicht kan je vriendin ook kijken naar de goede antwoorden op die vragen: scripts in haar hoofd hebben zodat de aaandacht van haar vorige werk wordt afgeleid maar het gesprek terugleiden naar de nieuwe functie.
Xiwel • 02-01-2008, 16:26
Als het echt niet wil lukken, dan zou X het eens via een uitzendbureau moeten proberen. Ik (zwaar overgekwalificeerd :-) had zo binnen enkele dagen een baan, die uitgroeide tot een vaste betrekking.
Louise Hildebrand • 03-01-2008, 10:02
@Lia: mijn vriendin vertelde dat alle gesprekken voor haar gevoel goed/uitstekend verliepen. Op alle vragen had ze een antwoord klaar en ze bleef enthousiast over de functie waar ze naar solliciteerde. Ze heeft nu zelfs haar CV 'naar beneden' aangepast om werkgevers niet af te schrikken... 'Superleuke, enthousiaste meid/vrouw met ontzettend veel kwaliteiten maar te zwaar voor de functie' wil ze niet meer horen!

@Xiwel: wat een bijzonder scenario. De uitzendbureaus waren nl. de eerste bureaus die mijn vriendin benaderde! Alleen stuurden ze haar weg met het advies om het bij werving- en selectieburaus te proberen...

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.