Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • 

Mijn werkzoekende vriendin en ik hadden laatst een uitgebreid gesprek over de precieze redenen voor haar afwijzingen. Er kwamen een paar onderwerpen ter sprake.

Haar kledingkeuze

Tijdens al haar sollicitatiegesprekken had ze zich strak in het pak gestoken, een overblijfsel van haar verkochte onderneming. Je moet je voorstellen dat dit geen goedkope, ouderwetse en kleurloze pakken zijn, maar chique en vooral dure exemplaren. Aangezien ze niet solliciteerde naar een managementfunctie (een pak straalt autoriteit uit), had ze beter moeten weten. Een pantalon is een prima keuze, maar voor een ondersteunende functie had ze het bijpassende colbert beter thuis kunnen laten. Een nette blouse of (longsleeve) top was voldoende geweest. Keurig, maar niet autoritair.

Vrouw aanwezig tijdens het gesprek

Gecombineerd met haar kledingkeuze en achtergrond viel haar vlotte babbel misschien bij de aanwezige dames niet in de smaak. Vraag een willekeurige man of ze mijn vriendin als collega willen hebben, dan zeggen ze waarschijnlijk 'ja'. Vrouwen daarentegen worden overspoeld door emoties. Een enthousiaste, spontane, charmante en vlot gebekte dame zoals mijn vriendin is bedreigend. Helemaal als ze een eigen succesvol bedrijf heeft gehad. Wat als zij alle aandacht krijgt? Of erger nog, je baan inpikt? Oké, dit is wel een heel negatief scenario, maar er schuilt wel degelijk een kern van waarheid in dit verhaal.

Zoeken naar een nieuwe baan geeft een hoop stress en onzekerheid. Hoe langer het duurt hoe meer de moed in de schoenen zakt. Wat nou 'de economie gaat goed', roept mijn vriendin. Zij merkt er niks van. Gemakshalve vergeet ze dat het vinden van een goede match altijd moeilijk is. Er moet een klik zijn. Een gevoel dat je binnen een bepaald bedrijf je draai gaat vinden. Dat je collega's hebt die bij je passen en dat je uitdagend werk hebt. Dat alles is nadat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Want dat is al een hele kunst op zich! Mijn vriendin blijft zoeken. Hopelijk vindt ze snel haar match.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.