Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • Gedachten • Mental Fitness 4U • Onrust en stress • 

Iedereen heeft er weleens last van. Dwingende, irritante gedachten omdat je angstig bent, kritiek krijgt of je bedreigd voelt. Hoe meer je erover nadenkt, hoe erger het wordt. De gedachten schreeuwen in je hoofd en je kunt ze niet meer stoppen.

Er zijn verschillende situaties waarin je zeker een piekeraanval krijgt:

Als je beoordeeld wordt of je beoordeeld voelt
Zie ik er wel goed uit, zeg ik de juiste dingen, wat gaat de ander zeggen, wat gaan ze tegen elkaar zeggen, presteer ik genoeg, moet ik harder werken, laat ik genoeg van mezelf zien, vinden ze me wel aardig/deskundig/enthousiast/lief/ambitieus/sterk/zorgzaam//toegankelijk etc. genoeg?

Als je lichamelijke problemen hebt of ervaart
Straks krijg ik weer een beroerte, ik ben enorm beperkt, mijn lichaam takelt af, mijn vrijheid is verdwenen, de pijn in mijn rug gaat nooit meer weg, ik baal dat ik niet kan sporten, hoe lang gaat dit duren, wat als de klachten niet weg gaan, ik ben mijn partner en/of vrienden tot last, wat als ik doodga?

Als je geobsedeerd bent door je verleden of je toekomst
Wat had ik anders kunnen doen, waarom is mij dit overkomen, hoe kan ik de situatie beter maken, wat voor invloed heeft dit op de toekomst, is de vriendschap of het contact voorgoed verpest, zal ik in de toekomst genoeg opdrachten binnenhalen, moet ik veranderen van baan, hoe moet dit in godsnaam verder?

Vaak zijn de gedachten negatief. Niemand piekert erover hoe leuk, fijn, gezellig, mooi, fantastisch en inspirerend mensen of dingen zijn. 'Repeat' staat alleen aan bij negatieve gedachten. En dan het liefste op momenten dat het niet uitkomt. In bed of op je werk.

Tip 1: stop ermee!
Het lijkt simpel. Maar soms moet je gewoon tegen jezelf zeggen: stop! Vraag je af of het zin heeft om continu dezelfde gedachten te denken. Meestal is het antwoord nee. Bepaal of je direct, op dat moment iets aan de situatie kan doen. Zo ja, doe dat dan. Zo nee, laat dan meteen los.

Tip 2: piekermoment inlassen
Andere tip is om een piekermoment in te lassen. Spreek af dat je per dag maximaal een half uur de tijd neemt om al die gedachten de revu te laten passeren. Als er op een ander moment een irritante gedachte opkomt, zeg je: niet nu. Straks. Gedachten zijn bang dat ze worden vergeten. Vandaar de automatische repeat-knop. Of creatieve bokkesprongen om 10 of 100 keer hetzelfde te denken op net zoveel verschillende manieren.

Tip 3: ga schrijven of praten
Rondtollende gedachten maken je doodmoe. Het kan helpen om je gedachten op te schrijven of om er met iemand over te praten. Hierdoor krijg je een helicopterview en verdrink je niet in details. Ook kun je beter bepalen hoe zorgwekkend je situatie is. Is het wel zo erg als je zelf denkt? En ligt de oplossing niet veel dichterbij dan je zelf denkt?

Tip 4: zoek afleiding
Als je op dat moment niks aan de situatie kunt veranderen, ga dan wat doen. Maakt niet uit wat! En als je al wat deed, doe dan iets anders. Blijf vooral niet hangen in de gedachten. Piekermensen hebben een uitzonderlijk talent om zichzelf binnen korte tijd een enorm vervelend gevoel te geven. Jij bepaalt zelf in hoeverre je daarin meegaat.

Gedachten en gevoelens beïnvloeden elkaar. Verander je de gedachte, dan verander je het gevoel. Weten is stap 1. Oefening is stap 2!

Pieker jij veel en heb jij veel negatieve gedachten? Misschien kan ik je tijdens een coachingstraject van 6 sessies verder helpen. In dit coachingstraject train ik je mentaal fit waardoor je minder obsessief met gedachten bezig bent. Je krijgt theoretische kennis en praktische tips om je mentale gezondheid te versterken. Want net zoals een spier is je brein te trainen.

Dit coachingstraject is doelgericht en niet zweverig. Stuur me gerust een mailtje om te kijken of ik je verder kan helpen. Je kunt ook mijn dienstenaanbod bekijken op www.louisehildebrand.nl/diensten.Ook voor bedrijven!

 

Andu • 21-09-2011, 13:41
Je hebt het weer prachtig verwoord!
Herkenbaar! En echt goede tips!

Thanks girl !
Joop • 21-09-2011, 13:42
Dank je wel :D
Sonja • 21-09-2011, 20:51
Dankjewel, heel herkenbaar! goede tips!
anita • 13-11-2012, 03:23
ik heb geruime tijd last van rondtollende gedachtes het zijn geen piekergedachtes, maar ik word midden in de nacht wakker en krijg constant gedachtes, ik ga naar beneden en de gedachtes gaan even weg dan ga ik weer naar bed en het herhaalt zich weer, het is vooral in de nacht en als ik alleen ben, wat is dit ik maak me er veel zorgen over, de gedachtes bestaan uit korte zinnetjes, bijvoorbeeld, ik heb pindakaas nodig, ik moet dit doen, ik moet dat doen, ik zou zo graag weer door willen slapen, ik ben bezig met het afbouwen van lithium en seroquel, en lormetazepam, vroeger had ik altijd gesprekken in mezelf, dit is weg nu heb ik de gedachtesterug, ik word hier nerveus van, ook ben ik 52 jaar kan het met de overgang te maken hebben, groeten anita
Louise Hildebrand • 14-11-2012, 13:14
Hoi Anita, Het kan te maken hebben met de afbouw van je medicatie. Vraag dit voor de zekerheid even na bij diegene die de medicatie voorschrijft. Tijdens de overgang kunnen wel slaapstoornissen optreden. In combinatie met de afbouw van je medicatie vind ik je rondtollende gedachten niet vreemd. Probeer je in ieder geval niet extra druk te maken. Door je druk te maken zorg je voor extra stress waardoor de kans op een goede nachtrust nog kleiner wordt. Hopelijk slaap je binnenkort weer een stuk beter!
gina • 11-02-2015, 21:05
Beste

Ik heb altijd negatieve gedachten,ik word namelijk geisoleerd door mijn ouders,ik word her gek van iedereen zien vrij rond te lopen terwijl ik dat niet kan doen en ik voel me slecht daar ik graag planten zie,maar toch negatieve gedachten krijg en bang ben dat er iets mee gebeurd
Louise Hildebrand • 12-02-2015, 10:29
Beste Gina,

Je reactie is kort, maar het lijkt alsof je erg lijdt onder je situatie. Het lijkt mij verstandig dat je hulp zoekt in je situatie. Wellicht kun je een afspraak maken met je huisarts om te kijken wat hij/zij jou adviseert? Of misschien kan ik je verder helpen? Zo ja, dan mag je me gerust een e-mail sturen zodat ik een beter beeld krijg van jouw situatie en om te beoordelen of ik jou verder hierin kan ondersteunen.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.