Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Tekst en Redactie • 

Soms kan ik me ontzettend verheugen op een interview. Niet zozeer vanwege de geïnterviewde die ik met allerlei vragen ga bombarderen, maar vanwege het hele proces van a tot z. Het begint al met de reis ernaartoe. Bij voorkeur neem ik de trein zodat ik op m'n gemak nog een laatste keer de vragen kan doornemen. Heb ik dat gedaan, dan pak ik wat te lezen, drink ik koffie of krabbel ik wat in m'n notitieboekje.

Ben ik op de plaats van bestemming, dan is het altijd spannend wat voor type de te interviewen persoon is. Brengt diegene de boodschap helder over of moet ik meerdere aanvullende vragen stellen voordat ik antwoord heb op mijn vraag? Is de geïnterviewde een flinke prater of eerder ingetogen en verlegen? Uiteraard komt daarna de verwerking van het interview. Alle informatie moet ik rangschikken tot een logisch geheel met een duidelijk begin, middenstuk en een eind.

Dat proces vind ik nog het spannendste. Krabbels in m'n notitieboekje worden zinnen in Word. Zinnen worden alinea's en alinea's worden gerangschikt tot een 'geraamte' dat ik verder ga aankleden. Ik tik een goed einde en schrijf een intro. Uiteraard moet het middenstuk ook van body worden voorzien en heb ik van tevoren bedacht in welke vorm het interview wordt gegoten. Hierbij houd ik ook rekening met de publicatievorm. Wordt het artikel online geplaatst dan kies ik meestal voor de vraag-en-antwoordvorm. Lezers kunnen dan makkelijker door de tekst scrollen.

Een dag later kijk ik het artikel nog een keer na en zet ik de puntjes op de i. Ben ik tevreden, dan mail ik de tekst ter inzage naar de geïnterviewde. Geeft hij of zij akkoord, dan gaat de definitieve tekst naar de opdrachtgever.

Morgenochtend start ik het schrijfproces van het vanmiddag afgenomen interview. Uiterlijk vrijdagmiddag wil ik het artikel naar de geïnterviewde mailen. Dat moet te realiseren zijn!

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.