Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Communicatie • Mental Fitness 4U • 

Wat is het aller-, aller- allermoeilijkste in het leven? Wat denk je? Weten wat je leuk vindt? Een relatie onderhouden? Vriendschap? Uitdaging blijven vinden in je werk? Kinderen opvoeden? Een verlies verwerken? Gezond blijven? Nou? Weet je het al?

Ik denk dat het communicatie is. Zodra mensen hun mond openen of digitaal communiceren kunnen er onduidelijkheden en misverstanden ontstaan. Elk woord heeft namelijk een persoonlijke betekenis. Jij spreekt en schrijft vanuit je eigen normen en waarden, ervaringen en interpretaties.

Wat een ander denkt kun jij onmogelijk weten. Eigenlijk kun je nooit zeker weten of de ander 'de waarheid' spreekt. Op goed vertrouwen ga je ervan uit dat de ander oprecht is. Dit komt door verschillende dingen. Neem een simpele vraag als: hoe gaat het met je?

Antwoord: 'Het gaat goed.'

Maar wat zegt dit eigenlijk? Afhankelijk van verdere uitleg die de ander geeft zijn er talloze mogelijkheden zoals:

Het gaat goed op dit moment. Een uur terug voelde ik me nog shit.

Het gaat goed, maar niet met mijn relatie en op m'n werk.

Het gaat helemaal niet goed, maar dat ga ik jou niet vertellen.

De vraagsteller kan het antwoord ook op verschillende manieren interpreteren. De interpretatie is weer afhankelijk van zijn of haar eigen manier van communiceren. Antwoord je standaard op de vraag hoe het met je gaat: 'Goed', dan kun je jezelf meteen afvragen in hoeverre de ander oprecht is (of wil zijn).

Als ik dit zo teruglees dan kan communicatie doodvermoeiend zijn. En dan heb ik aspecten zoals lichaamstaal, intuïtie en blinde vlekken ook nog eens buiten beschouwing gelaten (want natuurlijk communiceer jij duidelijk en weet jij precies wat de ander bedoelt!).

Wat dat betreft kun je beter als hond in een hondenroedel leven. Die snappen elkaar tenminste direct!

 

Monique • 21-03-2011, 19:14
:-) helemaal waar!

Maar weet je, heel veel mensen willen helemaal niet weten hoe het met je gaat, die vragen gewoon standaard, hoe is het? Als je dan niet het standaard antwoord geeft dan schrikken ze en krijgen ze zo een blik van: "Heb ik dit???" in hun ogen of juist zo een hele gretige van: "Aaahhh sensatie!!"

Je hebt gelijk Louise, communiceren is doodvermoeiend! :-)
Louise Hildebrand • 22-03-2011, 09:27
Dank voor je reactie Monique! Wat je zegt, vaak is de vraag: 'Hoe gaat het met je?' een ingesleten formaliteit of een uitgebreide vorm van 'Hallo' waarop verwacht wordt dat de ander zegt: 'Goed hoor!' Tenzij de ander een goede vriend of vriendin is, dan mag/kan de ander wat eerlijker antwoorden. En dan nog is de vraag of er eerlijk wordt geantwoord. Imago-issues, trots, de ander niet willen opzadelen met jouw problemen... Bij dit soort dingen kun je maar beter niet stilstaan ;-)
Joop • 27-03-2011, 11:29
Voor mij is het moeilijkste in het leven, de dingen accepteren zoals ze zijn.
Louise Hildebrand • 27-03-2011, 23:59
Ik kan me voorstellen dat je dat moeilijk vindt. Het is de moeilijkste uitdaging die je kunt kiezen en ook de meest frustrerende. Als je vecht tegen de realiteit verlies je namelijk altijd. Het getuigt overigens wel van een sterk doorzettingsvermogen, maar of dat in dit geval zo handig is... ;)
Henny Bos • 04-05-2011, 18:14
Ik leerde dat je niet niet kunt communiceren, je doet het altijd ook al zeg je niks, je stilte kan veelzeggend zijn. Ik vind communicatie boeiend omdat we allemaal zijn zoals de blinden die de olifant moeten beschrijven, we zien allemaal een stukje van het geheel en dan vul je elkaar mooi aan. Ik heb een uitgebreide brochure geschreven die heet 'Hoe gaat het?' met als ondertitel 'over de menselijke conditie', als je die wilt ontvangen stuur ik je die graag toe, vriendelijke groet Henny Bos
Louise Hildebrand • 05-05-2011, 09:59
Beste Henny, bedankt voor je reactie en ik ben zeker benieuwd naar je brochure. Stilte kan inderdaad veel zeggen, hoewel stilte voor de een heel wat anders betekent dan voor de ander. Ook hier heb je te maken met persoonlijke overtuigingen en verwachtingen. Hoe meer kennis je hebt over elkaar, hoe beter het communicatieproces verloopt (of hoe meer tools je hebt om het communicatieproces te saboteren).

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.