Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Tekst en Redactie • 
Soms zit het mee. Soms zit het tegen. De ene klant is laaiend enthousiast over de eerste versie van een tekst. De andere klant heeft z'n gegronde twijfels. Lastig, maar wel de realiteit van een tekstschrijver. Althans, mijn realiteit.
Niet alle onderwerpen voegen direct goed. Niet alle opdrachten zijn even eenvoudig. Feit is wel dat de eerste reactie van een klant altijd erg spannend is. Hoor ik niks, dan geldt niet altijd: 'Geen nieuws is goed nieuws'. Liever heb ik direct een reactie, dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben. Natuurlijk hoop je dat een klant direct voor de volle 100% tevreden is met een bepaald resultaat. In de praktijk werkt het niet altijd zo. Vooral bij nieuwe klanten kan een tekst meerdere malen over en weer gaan voordat deze naar wens is.

De eerste versie van de brochure van Schouten en Nelissen viel direct in de smaak. Fijn. Super. Geweldig. Ik kan niet anders zeggen. Nog even de puntjes op de i en de definitieve versie is klaar. De websiteteksten van een andere klant moeten nog flink bijgeschaafd worden. Omdat deze klant zich in een heel specialistisch werksegment begeeft is hij op zoek naar een bepaalde professionele en zakelijke tone of voice waar ik nog geen kennis mee heb gemaakt. Dus duurt het iets langer voordat deze opdracht af is. Erg vervelend, niet alleen voor mij, maar juist ook voor de klant.

Hoe langer je elkaar kent, hoe makkelijker een tekst wordt geschreven. Je kent de smaak van de klant. De mate van genuanceerdheid, de lengte van zinnen en de keuze van woorden. Je hoeft niet meer te twijfelen over het geschreven resultaat, je levert aan of niet. Dat het niet altijd zo werkt houdt je scherp. Laat je nadenken over je vaardigheden, je manier van communiceren en de vragen die je stelt. Dit neem je mee naar je volgende klant. Met continu één streven: hoe kan ik ervoor zorgen dat een tekst direct naar wens is?

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.