Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
05| 09| 07
Rubriek: Tekst en Redactie • 

Het leuke van mijn vak is dat je continu bezig bent met het creëren van tekst. Lekker boeiend denk je nu misschien. Je bent toch geen échte schrijver?

Misschien niet, maar toch vind ik tekstschrijven ontzettend leuk. Waarom? Omdat tekstschrijven te maken heeft met creativiteit en plotselinge 'invalletjes'. Natuurlijk is het ook afhankelijk van het soort tekst en de opdrachtgever, maar tot nu toe heb ik de mazzel dat ik erg vrij wordt gelaten. Kortom, genoeg ruimte voor creativiteit.

Ik hoor het mensen nu al zeggen. Leuk? Omdat je creatief bezig bent? Hoe creatief kun je in godsnaam zijn als tekstschrijver? Je bent geen literair auteur. Een beetje op commando typen op het toetsenbord, daar is toch niets creatiefs aan? Letters zijn ook niet zo boeiend. En woorden in een brochure of op een website al helemaal niet.

Toch ben ik dagelijks best creatief bezig. Binnen de regeltjes (en de opdracht) manoeuvreer ik in allerlei bochten om een tekst aantrekkelijk te maken. Niemand zit immers te wachten op een lap tekst waar je bij in slaap valt. Of een tekst die zo moeilijk is geschreven dat je bij de eerste zin afhaakt. En daar komt dat stukje creativiteit kijken. De keuze van geschikte woorden, de juiste zinslengte, de stijl. Dat alles zorgt ervoor dat tekstschrijven best boeiend en uitdagend is.

En dat niet alleen. Als tekstschrijver heb je kennis van een hoop vakgebieden. Wat dacht je van communicatie, marketing, psychologie en verkoop. Eigenlijk is het dus een fantastisch mooi beroep. Het is alleen erg jammer dat het beroep tekstschrijver zo ontzettend suf overkomt...

 

Han Brussel • 06-09-2007, 00:41
louise, als je een compliment nodig hebt omdat je een goede tekstschrijfster bent, bij deze. Wij gaan denk ik nog vaak van je suffe ;-) inspanning gebruik maken.
dat heeft alleen 1 nadeel.....volgens jaar inkomstenbelasting met meer nullen?
PS; je moet het managen (en schrijven) van weblogs als dienst aanbieden, kan je nog meer nullen tellen :-)
Louise Hildebrand • 06-09-2007, 10:07
Wat een groot compliment! :-)
Ik weet niet wat ik daar op moet zeggen behalve: kom maar op met die extra nullen! ;-)

Arjan Jonker • 06-09-2007, 12:02
Goed dat je op de bres springt voor ons tekstschrijvers. Als collega wil ik dan ook even zeggen dat ik het helemaal met je eens bent.

Een tekstschrijver is niet suf. Een tekstschrijver heeft juist stijl!

En nee, wij zijn geen literair auteurs. Maar je kunt de tekstschrijver wél vergelijken met een dichter: zo veel mogelijk op de juiste manier zeggen in zo min mogelijk woorden, op een zo aantrekkelijk mogelijke manier. Het verschil met de dichter is dat wij geen ruimte mogen laten voor dubbelzinnigheid. Slechts bij hoge uitzondering...
Louise Hildebrand • 07-09-2007, 18:04
Bestaat er geen hip alternatief voor het woord tekstschrijver?

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.