Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
30| 09| 13
Rubriek: Emoties • Mental Fitness 4U • Relaties • 

Verdriet. Angst. Boosheid. Teleurstelling. Eenzaamheid. Misschien zelfs schaamte of woede. Op het moment dat jij en je partner uit elkaar gaan gieren de emoties door je lijf. Je weet van gekheid niet meer wat je moet doen. Juist omdat je emoties een eigen leven lijken te leiden. Het ene moment denk je: het gaat prima. Het volgende moment denk je: dit komt nooit meer goed.

Ik kan het weten. Ook ik heb een relatiebreuk achter de rug. Na 10 jaar besefte ik dat mijn partner niet de liefde van mijn leven is. En dat doet pijn. Dat haalt je terug in de realiteit. Dat steekt. En het maakt angstig. Tien jaar is een periode die je niet zomaar weggooit. Juist omdat we net een huis hadden gekocht en net waren getrouwd. Ik schaamde me, voelde me schuldig omdat ik wist dat ik mijn partner heel veel pijn zou doen door de relatie te verbreken. Maar ik voelde intuïtief dat ik het moest doen. Ik had geen keus. Juist omdat ik me binnen de relatie ongelukkig voelde.

Scheiden doet pijn

De periode daarna voelde heel dubbel. Aan de ene kant voelde ik me heel schuldig en vooral heel verdrietig. Mijn ex-partner had veel verdriet en het laatste wat ik wilde was hem, en zijn ouders waar ik een hele goede band mee had, pijn doen. Ook ik had veel verdriet. Allerlei vragen spookten door mijn hoofd. Was dit echt wel de juiste keuze? Had ik de relatie niet nog een kans moeten geven? Ik kon 100% op hem bouwen. Hij was goed voor me, deed alles voor me, hield van me, waarom zou ik zoiets weggooien? Maar het antwoord bleef hetzelfde. Ondanks onze liefde moest ik mijn eigen leven gaan leiden. Zonder hem.

Tegelijkertijd was ik na de breuk ook gelukkig. Ik herinner me de dag dat ik voor het eerst in mijn nieuwe huisje zat, drie maanden later. Op de vloer, tegen de verwarming aan geleund. Het enige wat ik had was een tweedehands, leren bank. Ik keek om de heen, zag een leeg huis en voelde me gelukkig. Dat waren momenten waardoor ik wist: het komt goed.

Uit elkaar gaan doet pijn. Scheiden doet pijn. Helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. In een relatiebreuk zijn er geen winnaars en verliezers. Alle partijen lijden, op welke manier dan ook. Wat kun je doen om de pijn te verzachten? Een paar tips:

- Heftige emoties zijn normaal. Probeer ze niet weg te stoppen. Zet heftige emoties om in iets positiefs. Ga bewegen of sporten, luister naar mooie muziek, spreek af met vrienden, ga opruimen of doe klussen die al heel lang je aandacht vragen. Door de emotie om te zetten in iets positiefs verwerk je de emoties beter.

- Focus je vooral op jezelf en je eventuele kinderen. Het is logisch dat je misschien antwoorden wilt of erkenning. Maar dit kost meestal erg veel energie. Energie die je hard nodig heb om de komende periode goed door te komen en je voor te bereiden op een toekomst zonder je partner.

- Probeer je niet te veel bezig te houden met wat andere mensen denken. Iedereen heeft wel een mening over je situatie. Goed of slecht. Ga vooral af op je eigen normen, waarden en mening. Jij kent jouw situatie het beste, andere mensen zien jou alleen van buitenaf en weten niet wat er allemaal binnen je relatie heeft afgespeeld.

- Vertel dierbare mensen om je heen wat je behoefte is. Zo kan je omgeving je steunen op de manier waarop jij dat prettig vindt. Misschien wil je de ene keer praten, de andere keer gewoon wat prettigs doen.

 

Joop • 30-09-2013, 13:42
Hey,

Mooi beschreven, goeie tips trouwens.
Ik vindt het heel knap van je dat je jezelf durft te laten zien op deze manier, hoe moeilijk het misschien ook voor je is geweest.
Louise Hildebrand • 30-09-2013, 15:04
Dank je wel Joop! Het is inderdaad moeilijk geweest, juist vanwege de verschillende heftige emoties zoals schuldgevoel, angst voor de toekomst en verdriet. Er waren echt momenten dat ik dacht: ik trek dit niet meer. Maar inmiddels weet ik: ook die emoties gaan voorbij!
Susan • 01-10-2013, 14:50
Hoi Louise,

Wat een herkenning in je verhaal! Ik zit midden in het verbreken van mijn relatie na 23 jaar samen te zijn geweest. En inderdaad, ik kan niet anders. Maar dat kan ik dus niet uitleggen, eigenlijk aan niemand en zeker niet aan mijn man.... Fijn om te lezen dat ik dus niet de enige ben die deze gevoelens heeft.

Groet,
Susan
Louise Hildebrand • 02-10-2013, 10:36
Hoi Susan, dank je wel voor je reactie. Nee, je bent zeker niet de enige die deze gevoelens heeft! Het duurde even, maar gelukkig begreep mijn ex-partner op een gegeven moment wel mijn keuze. Hoe pijnlijk het ook was. Dus misschien dat dit je vertrouwen geeft dat ook jouw man jouw keuze op den duur gaat begrijpen? Sterkte in deze periode!
Pientje  • 22-09-2015, 14:20
ja heel herkenbaar . Zit er nu midden in . Ik wilde al jaren weg , maar uiteindelijk had mijn man de knoop doorgehakt . En ik was opgelucht ....een hele tijd . Tot ik verhuisd was en ik daarna in elkaar klapte .
Emoties angsten paniekgevoelens , wat nu, gaan door me heen . Heb geen baan , en we zijn nog bezig met de financiele afwikkeling en dat is erg lastig .
VInd het heel lastig met die emoties om te gaan , het breekt me zo af in zelfvertrouwen .
Louise Hildebrand • 04-10-2015, 20:03
Hoi Pientje, Vertrouw erop dat je ook hier bovenop komt. Alle emoties die je ervaart zijn heel normaal en het duurt best een tijd voordat deze gevoelens een plek krijgen. Bij mij duurde het zeker een jaar voordat de achtbaan van emoties rustiger werd. Ook de onzekerheid is normaal, juist omdat je nu alle beslissingen alleen moet nemen. Maar zie deze periode ook als een nieuw avontuur. Elke dag word je sterker, al lijkt dit misschien niet zo. Uit ervaring weet ik dat het goed komt!
Heidi • 29-06-2016, 20:30
Hoi louisa, doet deugd om dit te lezen. Zit er midden in nadat ik enkele weken geleden beslist heb een streep te trekken onder ons huwelijk. Nu finds bijna 4 weken is hij verhuist....Het doet pijn bij mij en bij hem. We kunnen moeilijk lossen. Veel verdriet en gemis. Maar als ik jouw verhaal lees, komt het goed.
Louise Hildebrand • 05-07-2016, 10:45
Hoi Heidi, Dank je wel voor je reactie. En het komt zeker goed! Ook al lijkt het op sommige momenten misschien niet zo. Veel sterkte in deze periode!
Niek van Veen • 02-09-2016, 02:37
Mijn vrouw wil vrij onverwachts 11/08/16 van mij scheiden? Ik heb alles gegeven zoals jij ook over je ex partner schrijft. Zij wil vrijheid. Wat maak je daarmee kapot en wat krijg je werkelijk voor vrijheid terug. De pijn na 26 jaar huwelijk is bij mij enorm. Emoties super klo... De vraag waarom krijgt geen handen en voeten. Het ligt in het emotionele deel. Ja man en vrouw is daar zo verschillend in. Zij geeft aan dat zij hoog gevoelig is. Ik merk er niets van. 49 jaar achterom kijken en vooruit kijken. Is dit nou het leven. Opnieuw beginnen zie ik niet zitten. Geen positief uitzicht meer. Helaas moet ik door. Met tegenzin.
Louise Hildebrand • 05-09-2016, 14:48
Beste Niek, Misschien voelt vandaag alweer anders voor je. Probeer, hoe pijnlijk de situatie ook is, toch positieve dingen te ontdekken in het leven. Emoties horen er in deze fase echt bij. Hopelijk helpen de tips uit dit blog jou om je door deze lastige fase heen te slepen. Heel veel succes! Vertrouw erop dat je sterk genoeg bent om met deze situatie om te gaan.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.