Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
01| 08| 07
Rubriek: Tekst en Redactie • 

'Ik heb een SAS-dag...'
'Een wat dag?'
'Een Schijt Aan Sonja-dag.'
'Uh... Loop ik nou achter of verzin je dit ter plekke?'
'Nee hoor, je loopt achter. Roep het tegen een Sonja Bakker-fan en diegene weet meteen waar je het over hebt.'

Het was een dialoog die ik vanmiddag met een klant voerde tijdens de lunch. Ze had niet serieus een SAS-dag maar maakte van de hele hype een grap. Over één ding waren we het eens. Hoe we ook over het dieet, pardon 'voedingssysteem' denken, Sonja heeft het goed voor elkaar. Iedereen weet wie ze is en wat ze doet. Als je naam ook nog eens inspiratiebron is voor een nieuw ingeburgerd werkwoord, dan zit je écht gebakken.

Ik kan me de hilarische gesprekken op feestjes en partijtjes al levendig voorstellen:

'Nee dank je. Ik hoef geen gebak, ik ben aan het sonjabakkeren.'

'Sonjabakker jij?'

'Ja, joh. Ik wil graag een paar kilo afvallen. En ik heb zoveel goede verhalen over Sonja Bakker gehoord. Marloes bijvoorbeeld. Die heeft ook gesonjabakkerd. Ze is vijftien kilo kwijt!'

'Wauw. Dat lijkt me wel wat. Pas ik eindelijk weer in m'n broeken. Ik hoorde dat Jan ook al sonjabakkert?'

'Je moest eens weten hoeveel mensen sonjabakkeren. Steef sonjabakkerde maar een paar weken. Toch is hij drie kilo afgevallen.'

'Ongelooflijk. Kan ik dat boek niet van je lenen? Of trouwens. Ik koop 'm zelf wel. Kunnen mijn man en ik samen aan de Sonja Bakker.'

Toch bijzonder hoe maatschappelijke ontwikkelingen en hypes van invloed zijn op de Nederlandse taal. Maar of het er nou zoveel mooier door wordt...

 

ingeborg • 01-08-2007, 22:22
volgens mij heeft dit mede te maken met een goede marketing en of PR, of misschien wel..TOE-VAL ...wie zal het zeggen? Ieder jaar komen er in voorjaar massa's artikelen in margriet en libelle en hoe heten al die bladen niet, waar weer vermeld wordt dat we toch vooral...het bekende verhaal..

voor mij gaat het om of je je lekker voelt en of een bepaalde leefwijze bij je past.
doordat ik veel last heb van mijn linker knie, is mij ook aangeraden, en kan ik zelf ook heus wel verzinnen, dat het 'verstandiger' is om een paar kilo's kwijt te zijn. Denk je maar eens in, als je iedere dag met een zak aardappelen van 5 kg kminder hoeft te lopen..wat voor verschil dat maakt.
ik heb bij een vriendin in de kast een boek over koolhydraat arm en eiwit rijker eten gevonden, en dat werkt bij mij nu goed...en wie zal hetzeggen..wie weet is dit volgend jaar wel de rage??

zomaar wat overdenkingen van mij, leuk je weer even te lezen en zien,

groetjes
ingeborg
Witlof • 01-08-2007, 23:41
Nou noem jij het maar "écht gebakken" zitten (wel een leuk woordgrapje overigens) maar ik heb haar wel eens ontmoet en vond het een vervelend klein vrouwtje, niet bijster intelligent en ze praat alsof ze een paling heeft ingeslikt. Toen de mens ging boeren (de neolithische revolutie) is het fout gegaan, en zijn we ons lichaam gaan vergiftigen met te veel snelle suikers in de vorm van koolhydraten. Een paleontholoog kan dan ook aan een gevonden gebit of onderdelen daarvan zien of deze van voor of na deze periode komen.
Louise Hildebrand • 02-08-2007, 08:56
@Ingeborg. Misschien was Nederland weer eens toe aan een nieuwe voedingsrage. Een rage waar iedereen die worstelt met overtollige kilo's aandacht aan zal besteden. En een 'girl next door' die à la Mona compleet lijnend Nederland voedingsadvies geeft.

Of je afvalt, aankomt of een stabiel lichaamsgewicht houdt is vooral een kwestie van vraag en aanbod. Wat heeft je lichaam nodig en wat stop je erin? Soms vergelijk ik het lichaam weleens met een auto. Hoe minder je rijdt hoe minder benzine je nodighebt. Rijd je veel (bewegen/sporten), dan zul je ook meer benzine in je tank moeten gooien.

@Witlof. Ook bij jouw reactie kan ik mijn auto uit de garage halen. ;-) De brandstof van tegenwoordig is zodanig 'vervuild' (of vergiftigd) dat mensen het lastigvinden om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen.
Tanja • 02-08-2007, 09:43
Hey,

Nooit geweten dat ik iemands muze kon zijn ;-)

Ik ben benieuwd of ze ooit het groene boekje haalt. Pas dan heb je het natuurlijk 'echt' gemaakt. Aangezien 'montignaccen' er ook in staat, kan dat nooit lang meer duren. Hoe lang zou het trouwens duren voor ze zo'n hype-woord er weer uit halen? Of zou er 1 hype-woord per editie in mogen per vakgebied? Sonjabakkeren erin en montignaccen eruit?

Groetjes,
Tanja
Witlof • 02-08-2007, 16:39
@Louise. Ja doe dat, ik hoop dat het een cabrio is, rij gelijk door naar de ijssalon... als we dan toch een SAS dag houden, doe het dan gelijk goed. Wat hebben jullie trouwens met auto's? die sporter van laatst begon daar ook al vergelijken mee te houden.

Dat Sonja boek ligt trouwens hier ook al in huis hoor, goed voor de variatie. Misschien zit eum hier dan ook de kneep in, de omnivoor haalt nergens zijn neus voor op als het maar goed mag smaken.
Louise Hildebrand • 02-08-2007, 17:55
@Tanja. Wat leuk dat je hier een reactie achterlaat!
@Witlof. Jij een Sonja Bakker-boek?! Dat had ik niet achter je gezocht...

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.