Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

'Hoe gaat het?' 'Ja, goed.' Prima antwoord. Vooral niet doorvragen. En vooral over koetjes en kalfjes praten. Want je ziel en zaligheid leg je niet zomaar op tafel. Dat hoort niet. En dat mag niet. Om welke reden dan ook, jij hebt de illusie dat jij de enige bent met problemen.

Perfect plaatje
En het mooie is: aan de buitenkant ziet alles er vaak perfect uit. Misschien heb je een mooi huis, een leuke auto, een geweldige relatie, misschien wel kinderen. Een goede baan, mooie kleding. Je ziet er goed uit, doet interessante dingen en hebt veel vrienden. Je hebt een goed LinkedIn-, Twitter- en/of Facebookprofiel. Met vooral hele mooie foto's. Foto's waar je dolgelukkig bent. En foto's die laten zien hoe succesvol je bent.

De schaduwkant
Totdat je verder vraagt. Totdat de ander eerlijk durft te zijn. En dan blijkt dat onder de schone schijn een hele andere wereld schuilt. Een donkere wereld, een wereld van stress, spanning, zorgen en negatieve gedachtes.

'Ik loop tegen een burn-out aan.'

'Mijn werkdruk is veel te hoog.'

'Ik ben onrustig.'

'Ik blijf me onzeker voelen.'

'Ik voel me ongelukkig in mijn relatie.'

'Ik heb geldproblemen.'

'Die gedachten, ik word er gek van...'

Toegeven aan de buitenwereld? Nooit. Want tegelijkertijd is er weinig begrip.

'Hoezo heb jij zorgen? En voel je je ongelukkig? Jij hebt alles!' Heel fijn. Voel je je dubbel rot. Het is al vervelend dat je jezelf blijkbaar niet gelukkig kunt maken, voel je ook nog eens de druk van de buitenwereld dat je niet happy bent.

Wat je niet erkent is er niet...
Lijden in stilte noem ik dit. En ik vermoed dat er in onze maatschappij veel mensen in stilte lijden. Mensen die niet lekker in hun vel zitten. En mensen die ondanks hun 'perfecte' leven niet gelukkig zijn. Misschien vind je het onzin dat je je niet gelukkig voelt. En blijf je daardoor aanmodderen. Of misschien zie je het inschakelen van hulp als falen. Als je lange tijd niet lekker in je vel zit is het juist slim en krachtig om hulp te vragen. Dat hoeft niet eens deskundige hulp te zijn. Een luisterend oor van een vriend of vriendin doet al wonderen!

Mentaal fitte mensen lossen problemen actief op. Actief betekent kijken wat je probleem is en bepalen of je zelf wat aan het probleem kunt doen. Als je merkt dat je er zelf niet uitkomt, praat er dan eens over met een vriend of vriendin. Helpt dit niet genoeg, kijk dan welke mogelijkheden je hebt om hulp van buitenaf in te schakelen. Loop niet te lang door met problemen. Dat is zonde van je tijd en je wordt er niet gelukkiger door.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.