En weer sta ik versteld van de kwaliteit van bepaalde websites. Sprak ik laatst over onhandige en onprofessionele websites, na het online bezoeken van enkele marketing- en reclamebureaus voel ik me gedwongen om nog een bericht over dit onderwerp te schrijven.
Dit keer beperk ik mijn verwondering tot tekstuele uitspattingen. Dat de gemiddelde ondernemer weinig aandacht schenkt aan webteksten, kan ik nog enigszins begrijpen (hoewel fout gespelde woorden zoals introdusees echt funest zijn in mijn ogen). Maar een marketing- of reclamebureau? Daar verwacht ik meer van. Neem als voorbeeld de volgende zin:
'Om zo effectief mogelijk onze ervaringen en kennis in te zetten om de doelstellingen van onze klanten te behalen, hebben we onze dienstverlening vormgegeven door verschillende practices te benoemen.'
Pardon? Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik snapte niks van deze zin. Na een paar keer lezen viel het kwartje. Oké, ik houd er niet van om te schoppen, maar van een reclamebureau zoals Lost Boys verwacht ik meer.
Een paar handige tips voor goed leesbare webteksten:
- gebruik een spellingchecker. Deze vind je in Word onder Controleren. Zo filter je de ergste grammaticale fouten eruit;
- beperk de lengte van zinnen. Hoe langer een zin, hoe onduidelijker deze (meestal) wordt;
- Gebruik geen moeilijke woorden of te veel vakjargon. Pochen met dure woorden kan irritatie opwekken;
- schrijf nette spreektaal. Dat is vriendelijk en toegankelijk;
- vermijd, als dat mogelijk is, werkwoorden zoals hebben, moeten, kunnen, worden en zullen. Deze werkwoorden lokken zinnen uit die minder vlot lopen. (Vergelijk dit heeft als voordeel met het voordeel is)
,,ons product is een combinatie van procesoptimalisatie ondersteund door een applicatie. De methodiek ondersteund door de techniek is inmiddels zeer succesvol gebleken. Deze is gebaseerd op de door ons ontwikkelde 'Customer Based Management' methodiek. Customer Based Management (CBM) is een Next Generation Customer Care methodiek. Het gaat hierbij om maatwerk met een generieke component waardoor kosten gedrukt kunnen worden'.
Groeten,
Frank