Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
04| 04| 11
Rubriek: Mental Fitness 4U • 

Hebt u moeite moet opruimen en weggooien? Test uw verzameldrang.Zo lees ik in een nieuwsbrief van Psychologie Magazine. Eigenlijk hoef ik de test niet eens te doen. Ik weet het antwoord al. Ik ben een geweldige hamsteraar van oude spullen en troep. En als er iemand moeite heeft met weggooien, dan ben ik het wel.

Monstertjes van drogisten, oude halfvolle pakjes met papieren zakdoekjes, make-up die ik één keer heb gebruikt, dopjes van weet ik veel wat, kleding die ik al jaren niet gedragen heb, polissen van jaren terug, oude tijdschriften die ik misschien nog wil lezen... Als ik naar mijn eigen gedrag kijk moet ik ontzettend lachen. Al jaren roep ik dat ik moet opruimen. Of beter gezegd: wil opruimen. Maar op de een of andere manier komt het er niet van.

De inspiratie is er op tijden wel. De energie ook, maar als het moment daadwerkelijk daar is om actie te ondernemen, dan verzin ik bewust of onbewust iets om de klus uit te stellen. En van uitstel komt afstel.

Concreet en vooral SMART doelen stellen leer ik mijn deelnemers. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Voor anderen weet ik het fantastisch te brengen. Voor anderen werkt het ook echt. Maar voor mezelf... Weten en doen zijn twee totaal verschillende dingen. Dus vind ik dat ik echt aan de bak moet. Ik ga SMART mijn huis opruimen. Kamer voor kamer. Daar. Het staat officieel online. Ik kan er niet meer onderuit. Ik moet aan de bak. Mijn instelling voor de komende maanden wordt weggooien. Wordt vervolgd...

 

Xiwel • 04-04-2011, 15:31
Erg herkenbaar en bij mij werkt die Smart-methode juist niet. Hoe meer ik over de aanpak nadenk, des te minder komt het er van. De enige goede methode is voor mij GB: Gewoon Beginnen! En het liefst zo dom mogelijk, zodat ik niet halverweg kan stoppen.

Overigens kan dat bewaren ook erg praktisch zijn. Zo had ik een lepelrek georven. Veel te groot voor mijn 1-persoonsbedoening, maar de rest wilde het niet hebben. De enige lepel die in mijn la past is een juslepel, maar door mijn roerbakaanpak heb ik geen jus. De andere lepels als een soeplepel maatje dubbele soepkom lagen een jaar op 10 niets te doen in een keukenkastjes.

Totdat mijn laptopscharnier brak. Inmiddels heb ik mijn laptopscherm gespalkt met de steel van die overmaatse soeplepel en de verzamelbeugel. Zo gaat mijn laptop nog zeker een jaar extra mee en heeft dat bewaren me een euro of 70 bespaard.
Ansj • 04-04-2011, 19:14
Ik heb gisteren mijn kledingkast drastisch opgeruimd. Ik had nog enkele kledingstukken die al een jaar of 10 oud waren :-( Ik heb ze wél vorig jaar nog af en toe gedragen, bij het poetsen. Een stapel kleding had ik bewaard voor als ik eens een keer ga verven, yeh right. Mijn kast is nu de helft leger, 2 vuiliniszakken vol. Een groot deel daarvan gaat naar de kringloopwinkel.
En dan nú, tijd voor nieuwe kleding. Zaterdag heb ik al een flinke slag geslagen en de komende weken zal ik nog wat leuke kleding gaan kopen, want het is nu wel een heel trieste bedoening in mijn kast.
Dus Louise, denk SMART en GB. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd.
Gr Ansj
Louise Hildebrand • 05-04-2011, 21:05
Dank voor jullie reacties! De GB-methode klinkt ook goed. Dat wordt een mooie combinatie. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik de aankomende drie maanden, dus tot 1 juli, per dag ten minste 1 ding weggooi. Als ik op een dag meerdere dingen weggooi, prima, maar de volgende dag gaat er alsnog 1 item de deur uit. Al is het maar een leeg cd-hoesje, een oud monstertje of een halve tube crème die ik niet meer gebruik. Ook niet matchende sokken, oude boeken en kleding gaan de deur uit. Een paar maanden terug heb ik 8 vuilniszakken kleding aan een goed doel gegeven (en nog steeds struikel ik soms over mijn kleding ;-)) Tijd voor ruimte in m'n huis. Want ja, ruimte in je huis geeft ruimte in je hoofd!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.